Cum sa NU fii o mama perfecta

/ / Modificat: 2018-06-11
Cum sa NU fii o mama perfecta

Social media a facut sa le percepem pe celelalte mamici ca fiind perfecte – iar pe noi insine nereusind sa ne ridicam la standardele a ceea ce credem ca este o mama perfecta. Dar cum sa scapam de aceasta iluzie a mamei perfecte? Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa gasesti cea mai buna versiune a ta ca mama!

Sunt gata sa pariez ca majoritatea dintre noi avem in minte imaginea mamei perfecte si, probabil, putem chiar sa dam un nume. Este acea mama care intra din nou in blugi la numai doua saptamani de la nastere, are mereu coafura si machiajul impecabile, iar copiii ei arata ca cei din reclame! Oh, si, probabil, isi conduce propria afacere, participa la toate meciurile de fotbal, pregatind totodata mese cu trei feluri de mancare organica in fiecare seara - nu-i asa? Ne imaginam ca este buna la toate si ca are viata perfecta.

Realitatea este ca social-media a facut sa le percepem pe celelalte mamici ca fiind perfecte, iar pe noi insine nereusind sa ne ridicam la standardele a ceea ce credem ca este o mama perfecta.

Am inceput sa intreb si alte mame daca au trecut printr-o asemenea experienta si daca au simtit ca nu pot face fata acestei versiuni idealiste a maternitatii. Raspunsurile au scos in evidenta diferite versiuni ale aceleiasi experiente - convingerea ca ceea ce facem si cine suntem ca mame, nu este suficient.

Cum sa renunti, o data pentru totdeauna, sa incerci sa mai fii o mama perfecta

Deci cum sa scapam de aceasta iluzie a mamei perfecte? Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa gasesti cea mai buna versiune a ta ca mama:

1. Renunta la a mai incerca sa fii o mama perfecta!

Renunta la toate acele ganduri care te fac mai putin increzatoare, care te fac sa te simti ca nu esti suficient de buna sau ca nu meriti atat de mult. Ideea de mama perfecta se refera pur la acele ganduri care au legatura in mod specific cu maternitate. Daca nu te vei mai stradui atat sa fii o mama perfecta, vei vedea ca totul este despre constientizarea si observarea gandurilor pe care le ai.

De asemenea, ar putea fi util sa-ti faci o viziune hilara despre cum va arata "mama perfecta" in viata reala, pe baza acestor ganduri. Amestecul de constientizare si de umor te vor indeparta usor de aceste ganduri negative si te va readuce la realitate.

2. Aminteste-ti sa tratezi cum se cuvine ceea ce pretuiesti cel mai mult

Cand incepi sa-ti spui ca esti o mama nefashionista, si ca ar trebui sa arati mai degraba ca o mama Kardashian, aminteste-ti care sunt valorile tale personale, pe care le respecti cel mai mult. Eu, de exemplu, sunt genul de mama care poarta o varietate de colanti in cele mai multe zile si poate un machiaj rapid de cinci minute, daca totul merge bine in acea zi.

Pretuiesc confortul, simplitatea si caracterul practic, iar acest lucru se vede in totalitate in rutina mea zilnica. Ia-ti si tu cateva minute pentru a-ti clarifica ceea ce pretuiesti cel mai mult in viata. S-ar putea sa fii surprinsa cat de multe dintre aceste valori le respecti deja.

Dincolo de aspect si rutina, exploreaza domenii precum sanatatea, ingrijirea de sine si echilibrul. Daca observi ca ai valori care nu sunt respectate, ia acest lucru ca pe o oportunitate de a clarifica ceea ce iti doresti cu adevarat, astfel incat sa poti incepe sa te indrepti spre acel tel.

3. Nu e nimic rau in a fi vulnerabila si sincera

Data viitoare cand vei intalni o asa zisa "mama perfecta", esti pregatita sa-i spui cum te simti? Conectarea cu alte mame, intr-un mod sincer, poate avea un efect mobilizator pentru amandoua. In loc sa presupui ca este un fel de super-femeie, indrazneste sa o intrebi: "Wow, pari o mama perfecta, care e secretul tau? Nu stiu cum reusesti sa te descurci, dar eu ma straduiesc din rasputeri sa tin lucrurile sub control uneori."

Nu stii niciodata cum va raspunde, dar imi pot imagina ca masca perfecta va disparea si veti gasi un subiect comun.

4. Fii autentica on-line (si gaseste-ti inspiratia acolo)

Cat de uimitor este cand intalnesti pe retelele de socializare una dintre acele mame autentice in viata reala? Ele cu siguranta nu sunt mame perfecte, deoarece sunt vrednice de un titlu mult mai puternic decat acesta.

Ele sunt mame puternice si inspirationale. Acestea sunt mamele care imi permit sa simt ca sunt suficient de mama, exact asa cum sunt, chiar daca m-am hranit cu junk food de trei ori in aceasta saptamana.

Ele sunt mamele care sunt stapane atat pe laturile intunecate, cat si pe cele luminoase, permitandu-ne sa vedem ca ambele laturi pot coexista foarte bine impreuna.

Ca putem avea si zile foarte grele, dar si zile cand suntem recunoscatoare si complet indragostite de copiii nostri. Gandeste-te ce fel de mama vrei sa fii pe social media. Daca te simti inspirata de postarile reale ale altor mamici, fa-ti un angajament ca sa-ti arati realitatea ta de mama cel putin o data pe saptamana.

5. Renunta o data pentru totdeauna la perfectiune

Perfectiunea este o iluzie ca're nu are absolut nimic de oferit. Da, poate duce la dezvoltarea si imbunatatirea personala, dar perfectiunea nu este despre nici unul din aceste lucruri.

In cartea sa „Cadourile imperfectiunii" Brené Brown scria: "Luptele sanatoase sunt cele concentrate asupra sinelui: Cum pot fi un om mai bun?, pe cand perfectionismul se concentreaza pe altii: Ce vor crede ceilalti despre mine?"

Poti renunta la ideea de perfectiune, creand o noua convingere, care va pune in evidenta lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine, facand totodata mai mult loc in viata ta pentru dragoste si bucurie. Chiar mai mult, modelarea acestor valori personale si a comportamentelor targhetate va crea un sistem de credinte mobilizator pentru copiii tai.

Aceasta cu siguranta nu este o reteta anti-perfectiune instantanee. Este o practica zilnica si o alegere a cine vrei sa fii si cum vrei sa apari in viata reala si pe social media. E ca si cum ai practica sa fii recunoscatoare sau sa scrii in jurnal. Aceasta este o practica de a fii stapana propriei tale versiuni de mama si de a imbratisa ideea ca, uneori, destul de bun este exact ceea ce trebuie.

Acest lucru te poate elibera de asteptarile pe care le poti avea in legatura cu felul in care ar trebui sa decurga o zi obisnuita si sa decizi sa iei lucrurile asa cum sunt, decat sa incerci sa lupti impotriva lor.

Mai presus de toate, trebuie sa stii ca toate imperfectiunile tale pot ajuta o alta mama sa vada frumusetea si puterea in propriile sale imperfectiuni. Tine minte ca esti o mama completa, exact asa cum esti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama perfecta Mama

Articole recomandate

Citeste si despre