Ce este iubirea neconditionata?

/ / Modificat: 2018-10-25
Ce este iubirea neconditionata?

Este foarte la moda, mai ales atunci cand vine vorba despre cresterea copiilor, sa se vorbeasca despre "iubirea neconditionata".

Dupa caz, parintii se lauda cu "dragostea neconditionata" pe care au primit-o copii fiind, sau se plang ca au fost iubiti "conditionat" de cei care i-au crescut. Ce este si ce nu este de fapt iubirea neconditionata? Cum se manifesta ea in relatie cu copilul? Cum stii daca iti iubesti neconditionat copilul?

Atunci cand iubim conditionat, ne place de cineva doar daca face ceea ce vrem noi sau daca ne da ceea ce ii cerem, atunci cand ii cerem.

Cu alte cuvinte, ii transmitem celuilalt urmatorul mesaj: "primesti dragoste doar daca dai ceva in schimb". Pe termen lung iubirea conditionata duce la stima de sine redusa. "Cand copiii primesc afectiune conditionata, ei tind sa se accepte pe sine doar cu anumite conditii", atentioneaza expertul in parenting Alfie Kohn, in cartea "Parenting neconditionat".

Iubirea neconditionata presupune sa te iubesti pe tine

Iubirea neconditionata este un dar, nicidecum un privilegiu care trebuie castigat. Ea pleaca de la premisa ca natura umana este buna, ca oamenii au intentii pozitive. Ca sa poti iubi pe cineva neconditionat presupune sa te iubesti pe tine in acest mod. Este nevoie sa inveti sa te acepti asa cum esti, cu defecte si calitati.

In plus, acest tip de iubire este mai mult un comportament, nu numai un sentiment. Ea presupune sa vezi ceea ce este bun in celalalt si sa nu il judeci, sa ii vezi bunele intentii. Este bine de retinut ca iubirea neconditionata nu presupune sa faci tot ce copilul cere si sa nu tii cont e nevoile tale personale.

A iubi neconditionat pe cineva nu inseamna ca este usor, placut si comfortabil tot timpul.

Iti iubesti copilul pentru ceea ce face sau pentru ceea ce este?

Alfie Kohn face distinctia intre doua tipuri de iubire la adresa copiilor: "a-i iubi pe copii pentru ceea ce fac" si "a-i iubi pe copii pentru ceea ce sunt". In prima situatie este vorba despre iubirea conditionata, pe care micutii trebuie sa o castige comportandu-se asa cum cred parintii de cuviinta sau ridicandu-se la inaltimea standardelor parentale.

Al doilea tip de iubire, care se refera la ceea ce sunt copiii, este iubirea neconditionata. Ea nu depinde de comportamentul copiilor, de succesul lor, de cat de politicosi sau ascultatori sunt sau orice altceva.

Iar atunci cand copilul se comporta neadecvat cel mai probabil vrea sa verifice cat de neconditionat este iubit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iubire copii Iubire copii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre