Cand incepe bebelusul sa o prefere pe mama in locul altor persoane? Explicatia expertilor

/ / Modificat: 2020-01-30
Cand incepe bebelusul sa o prefere pe mama in locul altor persoane? Explicatia expertilor

Recunoaste ca nu-ti convine deloc sa vezi ca partenerul tau este parintele preferat al copilului. Sau poate ca iti place pentru ca iei putina pauza. Sau poate te intrebi cand  incep bebelusii sa prefere mamele in locul altor persoane. De obicei incep cu mama in prima faza, apoi cu ceilalti pe masura ce cresc.

Cand  incep bebelusii sa prefere mamele in locul altor persoane

Jennifer Brag, neonatolog la spitalul Mount Sinai din New York, a spus intr-un interviu pentru Romper ca beblusii pot recunoaste fete ale persoanelor din familie la cateva zile de la nastere.

"La nastere, bebelusii pot vedea la aproximativ 8 - 12 cm in fata lor. Dupa prima luna de viata, ei invata repede sa observe fetele in locul altor obiecte. Probabil variaza de la cateva zile pana la 2 luni sa recunoasca fetele cunoscute si arata o preferinta pentru fetele din familie," spune medicul.

Bebelusii o prefera pe mama mai devreme din motive destul de evidente - vocea ei cu care sunt obisnuiti. Dar sunt si alte motive. Mirosul si auzul bebelusilor se dezvolta mai devreme decat vederea si tind sa se bazeze pe cei dragi pe care ii recunosc.

"Majoritatea bebelusilor isi prefera mama. Inca de la nastere, combinatia de vedere, miros si sunet,  ii ajuta pe acestia sa distinga mama de ceilalti din jur. In timpul alaptarii, distanta intre ochii mamei si ochii bebelusului este perfecta, iar micutilor le place sa se uite la fata mamei lor in timp ce mamanca. Atunci simt clar mirosul si aud perfect sunetul vocii ei, pe care le simt inca din pantece," mai precizeaza Bragg. 

Castiga-ti locul in inima copilului tau

Atentia bebelusului tau se poate indrepta catre partenerul tau si alti membri apropiati ai familiei sau catre persoanele care il ingrijesc, o data cu inaintarea in varsta. Atunci pot identifica oamenii din jurul lor si pot incepe sa socializeze.

"Preferinta poate sa nu fie neaparat pentru mama, ci pentru cel care are grija de copil.  De exemplu, ar putea fi tatal daca cel mic este hranit cu biberonul. Preferinta pentru persoana respectiva incepe intre 6 si 9 luni de viata, atunci cand apare frica de separare, ca parte a dezvoltarii lui normale,"  spune Alyssa Kuban, medic la Texas Children Pediatrics - Cypress. 

"In primele cateva luni de viata, sugarii incep sa interactioneze social, iar mamele sunt persoanele cu care intra cel mai des in contact in acest timp si, astfel, apare atasamentul fata de aceasta. Bebelusii se leaga de persoana care raspunde cel mai des la plansul sau zambetul lor, iar aceasta nu poate fi intotdeauna mama," afirma si Bragg. 

mami

Daca tu sau partenerul tau observati ca micutul vostru are o preferinta majora fata de celalalt parinte, exista modalitati prin care ii poti castiga afectiunea. Raspunzand nevoilor lui si ocupandu-va de el va invata sa te caute si pe tine.

"In mod frecvent, copilul arata o preferinta pentru cel care il hraneste si se ocupa cel mai mult de el. Dar pe masura ce creste, aceasta preferinta se poate schimba. Petrecerea activa a timpului prin joaca, nu este importanta doar pentru dezvoltarea lui, ci si pentru legatura cu parintii," explica Alyssa Kuban. 

Și chiar daca acum nu esti parintele preferat al copilului, nu trebuie sa uiti ca secretul pentru o legatura puternica este sa-l iubesti neconditionat si sa te ocupi de el. Atat timp cat tii cont de aceste lucruri, vei fi intotdeauna in cursa pentru locul unu din inima lui.

"Cred ca cel mai important lucru pe care parintii trebuie sa si-l aminteasca este faptul ca un copil care invata sa faca atasamente sanatoase este un copil care are mai multe sanse sa aiba relatii de lunga durata ca adult. Cheia formarii unei legaturi puternice cu micutul tau este sa te bucuri de timpul petrecut cu el si sa raspunzi la actiunile lui pentru a consolida aceasta relatie importanta. Preferintele copilului fata de parinti se vor schimba  de mai multe ori, in situatii diferite, de aceea este esential sa nu-l scoti de la inima daca o prefera pe mama sau pe tata," a mai spus Bragg. 

Sursa: romper.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Experti Mama

Articole recomandate

Citeste si despre