Am planificat sa am copil la 16 ani: "S-ar putea sa fiu o mamica tanara, dar sunt o mamica buna"

/ / Modificat: 2019-12-16
Am planificat sa am copil la 16 ani:

Eden a aflat ca era insarcinata in toaleta unui restaurant. Ea si iubitul sau aveau 16 ani si erau impreuna de mai bine de un an, cand au decis sa aiba un copil. La vremea respectiva, ea incepuse colegiul in orasul natal, Middlesbrough.

La opt luni dupa ce incetase sa ia pilulele contraceptive, era insarcinata asa cum planuisera, iar in augut 2016 a devenit mama. 

"Sunt dintr-o familie mare si am iubit intotdeauna bebelusii. Am fost impreuna peste un an cu iubitul meu, am crezut ca ne iubim. Eram atat de indragostita de el incat am vrut sa duc relatia noastra la nivelul urmator. Nu am avut o discutie ampla pe acest subiect, a fost mai mult ca "da, hai sa o facem." A fost o decizie rationala, desi eram un pic naivi," a povestit Eden pentru BBC.

Cand i-a spus iubitului ei ca este insarcinata, el a fost incantat.

Orasul in care traieste Eden, are in prezent cea mai mare rata de adolescente insarcinate din Anglia si Tara Galilor. 

"Mama a dorit o viata perfecta pentru mine"

Eden si iubitul ei nu au spus multor oameni ca incearca sa aiba un copil. 

"Eram atat de tanara si eram ingrijorata ca oamenii ma vor judeca. Cu siguranta oamenii mi-au aratat aspecte murdare tot din cauza varstei mele. Dar sunt o persoana puternica, asa ca nu mi-a pasat," a spus ea.

Dar, in general, reactiile prietenilor si ale familiei au fost mai bune decat se astepta.
"La început, familia mea a avut sentimente amestecate," povesteste Eden. "Dar, odata ce s-a intamplat, au acceptat decizia mea de a tine copilul si au fost fericiti pentru mine. Le-am spus si profesorilor mei si m-au intrebat daca am nevoie de vreun sprijin si mi-au sustinut decizia de a parasi colegiul."

copil 16 ani

Eden nu i-a spus in mod explicit mamei sale ca sarcina era planificata, dar era sigura ca si-a dat seama: "Eu inca spun "nu, nu a fost," dar ea se uita la mine si spune "ba a fost, nu sunt proasta."

"Am intors lumea mamei pe dos, pentru ca nascuse si ea recent. Sunt prima ei fiica si si-a dorit o viata perfecta pentru mine. Si am aceasta viata perfecta doar alaturi de Parker," a mai marturisit Eden.

"Tipam intr-un fast-food"

La 27 de saptamani de sarcina, lui EDEN i s-a rupt apa.

"Am mers la toaleta unui fast-food si mi-am dat seama ca se intampla ceva. Apoi am iesit din cabina si imediat am inceput sa ma aplec de durere. Tipam in restaurant”.A fost dusa la spitalul James Cook din Middlesbrough cu ambulanta si a avut noroc, pentru ca medicii au reusit sa-i opreasca travaliul si dupa doua zile a fost externata.

Pana la urma, bebelusul a venit pe lume la 37 de saptamani. 

"Nevoile lui au prioritate"

Parker s-a nascut pe 21 august 2016 si a cantarit putin peste 3 kilograme. Mama lui Eden i-a fost de mare ajutor in primele zile dupa ce a venit cu bebelusul acasa.

"Mama mea m-a ajutat atat de mult si a fost cea mai buna persoana care a fost langa mine."

Dar cand Parker avea trei luni, Eden, in varsta de 17 ani, s-a mutat din casa mamei sale intr-o locuinta inchiriata in apropiere. 

16 ani mama

"Este vorba despre independenta si despre faptul ca am vrut sa arat ca pot fi independenta. Era infricosator, dar stiam ca este cel mai bun lucru pe care puteam sa-l fac pentru a avea propriul meu spatiu," spune Eden.

"Prima noapte singura cu Parker a fost in regula. Era un copil cuminte. Apoi l-am rugat pe un prieten sa doarma cu mine o saptamana sau doua. Dar mi-a fost dor de casa. Cand eram bolnava, voiam doar sa fiu cu mama."

Realitatea de a trai pe cont propriu cu un copil a lovit-o curand.

"Nu poti sa te trezesti si sa pleci - cine va avea grija de copil?" spune ea. "Daca imi aranjam parul si copilul incepea sa planga, trebuia sa ma opresc si sa ma duc sa vad ce se intampla. Nu este frustrant pentru ca stai mai mult timp cu micutul tau, dar uneori iti doresti sa poti face ceea ce fac prietenii tai. Acesta a fost cel mai mare soc - sa-mi dau seama ca nu mai puteam face doar ce imi doream. Parker va fi intotdeauna pe primul loc."

Acum Eden are 20 de ani si locuieste in Middlesbrough cu Parker, in varsta de trei ani. Relatia cu tatal baietelului nu a durat, dar el si familia sa il vad pe micut in fiecare weekend.

"Cred ca fiind parinti tineri a fost foarte multa presiune pe noi. Incercam prea mult sa facem relatia sa functioneze. Pana la urma ne-am despartit si acum suntem buni prieteni. Tuturor le palce imaginea cu mama, tata si bebelusul, dar nu intotdeauna trebuie sa fie asa," crede tanara mamica.

"O mamica buna"

Eden si-a reluat studiile pentru a-si face o cariera.

"Cand am ramas insarcinata eram la colegiu, dar nu ma bucuram, pentru ca nu eram sigura de ceea ce vroiam sa fac. Am decis sa ma intorc cand voi fi gata, si asta fac acum," mai spune ea. T

anara mama a revenit la colegiu si intentioneaza sa mearga la facultate.

"Tot ce stiu este ca voi face mereu tot ce e mai bun pentru copilul meu. Vreau sa-i ofer viata pe care o merita si voi lucra din greu pentru a ma asigura ca se va intampla acest lucru. Da, sunt o mamica tanara, dar stiu ca sunt o mamica buna," a incheiat Eden.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baietel Mama minora

Articole recomandate

Citeste si despre