Vitamine esentiale pentru femei la fiecare varsta

/ / Modificat: 2013-10-03
Vitamine esentiale pentru femei la fiecare varsta

Vitaminele sunt substante nutritive vitale pentru buna functionare a organismului. Nevoile nutritionale ale unei femei se schimba in functie de modificarile fiziologice prin care trece corpul ei, de-a lungul vietii: pubertate, adolescenta, adult, batranete. Iata un minighid cu cele mai importante vitamine de care are nevoie o femeie la 20, 30, 40 sau 50 de ani!

Vitaminele, sub forma suplimentelor alimentare, sunt administrate frecvent de femei in sezoanele reci, cand sistemul imunitar este mai slabit, ori la recomandarea medicului, atunci cand analizele indica o deficienta sau carenta vitaminica in corp. Desi suplimentele alimentare au rolul lor in asigurarea echilibrului nutritional al organismului, alimentatia trebuie sa ramana principala sursa de procurare a vitaminelor necesare pentru sanatate.  

Vitamine necesare pentru femei la 20-30 de ani

Acid folic (vitamina B9)

Varsta de 20-30 de ani este considerata perioada cea mai fertila a vietii. Nutrientii furnizati in aceasta perioada, prin alimentatie sau suplimente, trebuie sa tina cont de fertilitate si sa o sporeasca, mai ales daca iti doresti sa devii mama.

Acidul folic, numit si vitamina B9, este direct responsabil pentru sporirea sanselor de a ramane insarcinata. Este eficient nu doar in preconceptie, ci si in sarcina, intrucat contribuie la dezvoltarea sanatoasa a fatului.

Insa indiferent daca vrei sau nu sa concepi un copil, medicii recomanda sporirea aportului de acid folic in organism inca de la varsta de 14 ani. Doza zilnica recomandata, intre 14 si 30 de ani, este de 400 micrograme pe zi.

Fier

Fierul nu este o vitamina, dar este un mineral si nutrient pe care este important sa il monitorizezi cu atentie, la 20-30 de ani. Are un rol esential in functionarea intregului organism, iar deficienta acestuia in corp conduce la anemie. Femeile aflate la menstruatie pierd foarte mult fier.

Este recomandat ca mineralul sa fie suplimentat in organism cu doze intre 16 si 20 mg pe zi, in functie de nevoi.

Vitamina D + Calciu

Calciul este asociat intotdeauna cu vitamina D, un nutrient responsabil pentru absorbtia si fixarea corespunzatoare a mineralului in corp. Ambii nutrienti au un rol esential in intarirea oaselor, danturii. In plus, asigura buna functionare a organismului, ajutandu-te sa fii mereu in forma. Pentru femei, calciul este un mineral crucial la orice varsta, in special dupa inceperea pubertatii si instalarea menstruatiei.

Fiind mai predispuse la osteoporoza decat barbatii, femeile trebuie sa completeze constant aportul de calciu procurat din alimentatie cu suplimente alimentare. Specialistii sustin ca doza zilnica recomandata de calciu pentru femeile intre 19 si 50 de ani este de 1000 mg sau in functie de recomandarile medicului.

Vitamina D este procurata in cantitati foarte mici din alimente. Expunerea la soare este principala sursa prin care aceasta vitamina se produce in corp, insa nu in cantitati suficiente, care sa asigure necesarul zilnic de care are nevoie organismul unei femei de 20-30 de ani.

Specialistii sustin ca aportul de vitamina D trebuie crescut in special pe perioada toamnei si iernii, cand expunerea la soare este redusa. Doza trebuie suplimentata cu 400 UI sau in functie de sfaturile medicului.  

Vitamine necesare pentru femei la 40 de ani

Dupa 40 de ani, cand organismul incepe sa iasa din etapa fertila si sa se instaleze premenopauza si apoi menopauza, nevoile nutritionale ale corpului se schimba. Nivelul de estrogen scade si se produc schimbari hormonale care pot afecta sanatatea. Toate aceste schimbari si riscuri pot fi tinute in frau cu un stil de viata sanatos si echilibrat, dar si cu ajutorul suplimentelor alimentare.  

Calciu + Vitamina D

Calciul si vitamina D raman substantele nutritive cruciale la orice varsta pentru femei, dar mai ales dupa incetarea menstruatiei, cand organismul pierde mai mult calciu, iar oasele sunt mai predispuse la osteoporoza decat la 20-30 de ani.

In general, doza zilnica recomandata de calciu, in aceasta etapa a vietii, se incadreaza intre 1000 si 1500 de mg. Si la aceasta varsta, este important sa combini intotdeauna calciul cu vitamina D, astfel incat mineralul sa se absoarba corect in organism. Doza zilnica recomandata ramane de 400 UI, la fel ca in prima etapa de varsta.  

Acizi grasi Omega 3

Aportul de acizi grasi Omega 3 trebuie crescut dupa 40 ani, din cauza riscului de boli cardiovasculare aparut pe fondul scaderii nivelului de estrogen din organism. Potrivit specialistilor, acizii grasi Omega 3 iti protejeaza inima de boli si ajuta la buna functionare a organismului, dupa menopauza.  

Vitamina B6 si B12

Pe masura inaintarii in varsta, vitaminele B6 si B12 sunt asimilate din ce in ce mai greu in corp. Sunt substante nutitive esentiale pentru sanatate, la aceasta varsta, in special pentru formarea celulelor rosii din sange si pentru buna functionare a sistemului nervos central.

In cazul in care dieta nu include surse alimentare bogate in aceste vitamine - ou fiert tare, piept de pui, iaurt, lapte, stafide - este important ca aportul sa fie completat cu suplimente alimentare. Acestea pot fi integrate in tablete cu multivitamine, care sa acopere o gama mai mare de nutrienti esentiali de care are nevoie corpul, la aceasta varsta.

Vitamine necesare pentru femei la 50 de ani

La peste 50 de ani, procesul de imbatranire isi face de cap prin corpul unei femei. Insa poti face fata schimbarilor de la maturitate, daca ai grija sa iei multivitamine special create pentru tine. Specialistii sustin ca exista, pe piata, suplimente alimentare in doze si combinatii ideale pentru femei de peste 50 de ani.

Acestea acopera o gama larga de vitamine si nutrienti esentiali pentru aceasta varsta. In mare, calciul si vitamina D raman vitaminele de baza dupa care tanjeste corpul la maturitate, intrucat riscul de osteoporoza creste direct proportional cu varsta. In rest, majoritatea femeilor peste 50 de ani are nevoie de suplimente de vitamina B12, mai multi acizi grasi (din toate categoriile), dar si de antioxidanti care sa stopeze procesul de imbatranire si sa intareasca organismul in fata bolilor.

Ce alte vitamine crezi ca mai sunt esentiale la fiecare varsta, pentru femei? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine femei Acid folic femei

Articole recomandate

Citeste si despre