Totul despre infectiile HPV. Tu stii cum sa te protejezi?

/ / Modificat: 2015-06-16
Totul despre infectiile HPV. Tu stii cum sa te protejezi?

Infectiile HPV, cauza a aparitiei cancerului de col uterin

Infectia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infectii transmise pe cale sexuala, pana la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactand o astfel de infectie la un moment dat in viata. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzand diverse afectiuni, de la negi la cancer de col uterin.

Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infecteaza epiteliul cutanat si cauzeaza negi (condiloame). Exista doua tipuriv de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scazut si virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale si leziuni laringeale. Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.

Cum se transmite virusul si care sunt simptomele?

Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoana infectata, chiar daca aceasta prezinta sau nu simptome, iar manifestarile infectiei pot aparea si peste ani de la momentul infectarii. Exista o serie de factori care au legatura cu persistenta infectiilor cu HPV oncogene in cazul femeilor, precum numarul mare de sarcini, fumatul, alimentatia deficitara, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar si existenta altor infectii cu transmitere sexuala. De asemenea, exista si alti cofactori care pot face ca infectia cu HPV sa progreseze spre cancer, precum infectia simultana cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau incarcatura virala mare.

"Manifestarile clinice ale infectiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin precum neoplazia intraepiteliala cervicala, dar si mai multe tipuri de cancer. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi in diferite parti ale corpului. Spre exemplu, un anumit tip de HPV cauzeaza negi plantar, in timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe fata si gat. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afecteaza zona genitala.", explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Legatura dintre infectiile cu HPV si cancerul de col uterin

La inceputul anilor ’80 s-a demonstrat faptul ca in celulele cancerului de col uterin exista ADN HPV, iar in anii ce au urmat, studiile au aratat asocierea clara dintre HPV si cancerul de col uterin. In cazul femeilor, o astfel de infectie persistenta cu tipurile 16 si 18 ale Virusului Papiloma Uman poate cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua catre cancer de col uterin (pasajul dintre vagin si uter). Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai intalnit tip de cancer la femei. In afara de cancerul de col uterin, infectia HPV este asociata si cu alte tipuri de cancere mai rar intalnite, precum cancerul de vulva, vagin, anus, dar si penis in cazul barbatilor.

Printre primele simptome care anunta cancerul de col uterin se regasesc modificari semnificative ale secretiei vaginale, prezenta in cantitate mare sau cu urme de sange, sangerarea vaginala, aparitia durerii in timpul contactului sexual, sangerarea cervixului in timpul contactului sexual sau in momentul inserarii diafragmei, cat si dureri nespecifice.

Prevenire si tratare

Transmiterea HPV poate fi redusa prin utilizarea prezervativelor in timpul contactelor sexuale, insa protectia nu este completa deoarece virusul se poate transmite si prin contact cutanat la nivelul zonelor genitale. Cea mai sigura metoda de limitare a infectiilor HPV este relatia monogama cu un partener neinfectat.

Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindeca de la sine in 6 pana la 24 de luni, fara a sti vreodata ca au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificarilor precanceroase cu ajutorul testului Papanicolaou. Este recomandat ca femeile sa efectueze testul Papanicolau pentru cancer de col uterin la maxim 3 ani de la inceputul vietii sexuale.

Tratarea cancerului de col uterin se poate face printr-o serie de metode, in functie de nivelul de avansare al bolii si de tipul de infectie. Histerectomia totala presupune scoaterea intregului uter, inclusiv a cervixului, in timp ce histerectomia radicala presupune indepartarea uterului, a cervixului si a unei portiuni din vagin, impreuna cu alte tesuturi din jur. Radioterapia este un alt tratament al cancerului, acesta utilizand raze X cu energie mare pentru a distruge celulele tumorale. Chimioterapia este o alta varianta de tratament care consta in utilizarea substantelor farmaceutice pentru oprirea cresterii celulelor canceroase prin distrugerea lor sau oprirea diviziunii. Totusi, pentru a creste sansele de vindecare completa si definitiva, este important ca tratamentul sa inceapa in stadiile incipiente, de aceea este important controlul periodic la medic impreuna cu efectuarea regulata a testului Papanicolaou.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hpv Transmitere hpv

Articole recomandate

Citeste si despre