Suferi de tulburare anxioasa?

/ / Modificat: 2017-03-14
Suferi de tulburare anxioasa?

Cateodata, grijile si nesiguranta te determina sa te ingrijorezi excesiv pentru lucruri minore, de aceea sentimentul de panica nu iti este tocmai strain. In vreme ce starile accentuate de tensiune sunt manifestari normale pentru orice individ, ele pot degenera intr-o afectiune psihica in toata regula. Tu stii cum poti depista daca suferi de tulburare anxioasa?

Specialistii spun ca, in conditiile in care anxietatea iti afecteaza viata mai mult de jumatate de an, este un semn clar ca s-a instalat tuburarea anxioasa generalizata. Foarte multi oameni traiesc cu aceasta boala fara sa li se puna un diagnostic, desi problema poate fi tinuta sub control cu ajutorul unui psiholog.

Tulburarea anxioasa presupune existenta unui sentiment puternic de teama si ingrijorare excesiva, care impiedica suferindul sa-si continue viata in conditii normale. Activitatea profesionala si relatia cu persoanele dragi se deterioreaza constant. Iata cum identifici simptomele acestei boli ascunse:

Semne emotionale

Te simti tensionata si nesigura, fara sa reusesti sa identifici sursa acestei trairi? Nu-ti poti controla teama ca iti vei pierde partenerul, ca ceva rau se va intampla sau ca iti vei pierde locul de munca? Esti mai irascibila decat oricand si nu te mai poti odihni noaptea? Toate acestea sunt semne emotionale certe ale tulburarii anxioase.

Semne fizice

Tulburarea psihica a anxietatii se manifesta si la nivel fizic: tensiune sau durere musculara, dureri de cap, greata si diaree, tremur generalizat al corpului.

Capacitati pierdute

Instalarea tulburarii anxioase poate fi recunoscuta prin pierderea capacitatii de a te relaxa, chiar si atunci cand intreprinzi activitati placute. Tensiunea nascuta in urma ingrijorarii constante iti pare imposibil de combatut.

Diagnostic

Medicul diagnosticheaza tulburarea anxioasa apeland la urmatoarele intrebari:

  • Care sunt motivele de ingrijorare?
  • Cat de des intri in panica din cauza grijilor?
  • Anxietatea iti afecteaza capacitatea de lucru?
  • Relatiile cu cei dragi sunt influentate de dispozitiile tale sensibile?
  • Ai aceasta problema de cel putin 6 luni?

Tratament

Tratamentul cel mai eficient impotriva tulburarii anxioase este o combinatie intre medicamente care inhiba starile de nervozitate si psihoterapia cognitiv comportamentala. Un psihilog te ajuta sa-ti identifici gandurile si actiunile negative si te invata cum sa le opresti din evolutie. In 3-4 luni, majoritatea pacientilor isi recapata echilibrul psihic si emotional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre