Suferi de alergii? Aceste plante nu trebuie sa lipseasca din locuinta ta

/ / Modificat: 2018-08-27
Suferi de alergii? Aceste plante nu trebuie sa lipseasca din locuinta ta

Sezonul alergiilor te poate face sa urasti plantele si florile si desi este adevarat ca unele dintre acestea (cele polenizate de vant) pot sa iti induca o multitudine de simptome alergice, exista o multime de alte plante si flori care nu ar trebui sa te faca sa stranuti sau sa iti lacrimeze ochii si de care te poti bucura in gradina casei sau pe balcon.

Unele dintre cele mai frumos mirositoare plante de gradina, pe care le-ai putea suspecta ca iti provoaca alergii, nu sunt de fapt alergeni. Trandafirii, cameliile, crinii nu au polen care sa fie imprastiat de vant si in general nu ii afecteaza pe cei ce sufera de alergii.

Unele flori parfumate care nu agraveaza alergiile, asa cum sunt liliacul, sau iasomia de exemplu, pot totusi sa irite din cauza parfumului lor puternic si in spatii inchise pot sa cauzeze migrene, stari de greata si de aceea este mai bine sa te bucuri de ele doar in aer liber.

Flori care nu ii afecteaza pe alergici

Daca suferi de alergii, insa iubesti florile, iata ce nu ar trebui sa lipseasca din gradina si locuinta ta:

Begoniile

Frumos inflorite in orice gradina umbroasa, nu au mult polen si nu vor pune in pericol persoanele care sufera de alergii.

Bougainvillea sau "floarea de hartie"

Poti pastra ghiveciul cu aceasta superba floare oriunde in locuinta ta pentru ca produce foarte putin polen si nu te va face sa lacrimezi (decat de bucurie cand o vei vedea inflorita)

Cactusul

Cactusul face flori insa acestea nu iti vor produce simptome alergice, asa ca poti creste in voie orice varietate.  In plus, un cactus este usor de intretinut si nu trebuie udati des. In plus, rareori se intampla ca aceste plante sa aiba probleme cu daunatorii si nici nu este pretentios cand vine vorba de pamant. Ba mai mult, este de preferat sa nu replantezi cactusul prea des.

Trebuie sa ai grija, insa, cu aceasta planta, mai ales daca ai copii mici sau animale de companie, intrucat acestia s-ar putea intepa in frunzele tepoase ale cactusului. Il poti tine pe un dulap inalt sau inchis pe balcon. 

Clematis

Daca te gandesti sa cultivi planta cataratoare in balcon insa iti este teama de alergii, afla ca majoritatea soiurilor de clematis nu irita persoanele alergice, deci te vei putea bucura de o perdea inflorita chiar la geamul tau!

Irisul

Floarea sa are forma ideala pentru a atrage albinele ca sa se infrupte din nectarul sau si sa poarte polenul lipicios catre alte flori, ceea ce inseamna ca vantul nu are nici o influenta asupra polenului, facand irisul una din florile care te pot incanta fara sa iti provoace reactii alergice.

Orhideea

Desi de obicei nu cauzeaza reactii alergice, persoanele deosebit de sensibile pot suferi de alergii atunci cand au orhidee in locuinta si chiar si de iritatii ale pielii in contact cu ea.

Petuniile

Petuniile au un parfum care devine mai pronuntat atunci cand sunt crescute in grup, insa polenul lor nu este considerat a fi un alergen, asa ca poti planta frumoasele flori fara grija in balconul apartamentului tau sau in ghivecele din fata casei.

Trandafirii

Desi polenul trandafirilor poate fi purtat de vant, cele mai multe varietati de trandafiri nu cauzeaza alergii, singurii care o pot face sunt cei salbatici.

Gura leului

Gura leului este o floare ideal de cultivat in gradina atat primavara cat si toamna si pentru ca florile se inchid, polenul nu circula in aer si nu iti vor provoca reactii alergice.

Violetele si panselutele

Polenul gros si lipicios este prea greu pentru a fi purtat prin aer, asa ca fii fara grija, frumoasele flori de pe pervazul bucatariei tale nu iti for agrava simptomele alergice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii Alergia la polen Alergie

Articole recomandate

Citeste si despre