Studiu: Cand te gandesti la copilul tau devii mai destept

/ / Modificat: 2019-01-14
Studiu: Cand te gandesti la copilul tau devii mai destept

Dupa ce nasc, la unele femei se observa ca devin putin distrate. Aceasta este cunoscuta sub numele de "amnezia mamelor" si se experimenteaza in timpul sarcinii, cand memoria pe termen scurt incepe sa dea rateuri, din cauza tuturor schimbarilor hormonale care intervin si care produc modificari in activitatea creierului.

Dar aceste schimbari aduc si lucruri bune. Un nou studiu a constatat ca atunci cand te gandesti la copilul tau, memoria se imbunatateste.

Realizat de cercetatori de la Universitatea din Binghamton si publicata in "Jurnalul de Psihologie Experimentala: Invatare, Memorie si Cunoastere", studiul a analizat diferitele moduri in care procesul evolutiv afecteaza memoria umana.

Ce spune studiul

Participantii au fost testati pentru evaluarea capacitatii de a-si aminti o serie de cuvinte si li s-a cerut sa-si imagineze ca se afla pe o pasune din Africa. Deoarece evolutia si selectia naturala acorda prioritate unor lucruri precum grija pentru copii si supravietuirea, nu a fost surprinzator sa se constate ca este mai usor sa-ti amintesti detaliile si informatiile legate de aceste subiecte.

Testele care au avut ca tema cresterea copiilor, au aratat o imbunatirea a capacitatii de a-si aminti o serie de cuvinte. Potrivit studiului, motivul pentru care s-a intamplat acest lucru este ca memoria a suferit un fel de "accelerare", similar cu ceea ce s-a intamplat cand s-a confruntat cu o situatie de supravietuire.

Acest lucru ar sugera ca creierul functioneaza mai bine si este mai usor sa-si aminteasca informatii importante, atunci cand vine vorba de protejarea sau ingrijirea copilului.

"Abilitatea de a gandi si de a memora informatiile vine de la sistemele noastre nervoase. Deoarece acestea sunt un produs al evolutiei si experientelor trecute," explica Ralph Miller, unul dintre autorii studiului si profesor de psihologie, intr-un interviu pentru Psych Central.

Poate ca intr-o zi ai un pic de amnezie si uiti lucruri de baza cum ar fi locul unde ai lasat cheile sau de ce ai intrat intr-o camera. Dar cand vine vorba de instinctul de supravietuire si ingrijirea copilului tau, creierul functioneaza mai bine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Parinte

Articole recomandate

Citeste si despre