Sotii isi streseaza de doua ori mai mult sotiile decat o fac copiii

/ / Modificat: 2018-10-08
Sotii isi streseaza de doua ori mai mult sotiile decat o fac copiii

Cu siguranta ai spus cel putin o data in viata, de cand ai o familie, ca sotul tau este si el unul dintre copiii tai. Rezultatele unui sondaj de opinie efectuat recent, sustin ca jumatate din mame simt acelasi lucru cand vine vorba de stresul pe care il produc tatii copiilor lor, ba chiar mai mult, multe mame marturisesc ca sotul lor este, de multe ori, mai stresant decat sunt copiii.

sotii-stres-femei

Sotii, o sursa de stres mai mare decat copiii?

Una dintre aceste mamici spune ca un copil de 7 ani se va comporta exact ca un copil de 7 ani, ceea ce este de asteptat, insa un barbat adult de 35 de ani este cu atat mai stresant pentru ca la varsta lui ar trebui sa stie mai bine cum sa se comporte.

Sondajul de opinie a mai indicat si ca nivelul mediu de stres al mamelor este destul de ridicat, ajungand pana la 8.5 dintr-un maxim de 10.

Mamicile intervievate au marturisit ca cel mai adesea sunt ingrijorate de faptul ca nu au suficient timp sa realizeze tot ceea ce isi propun intr-o zi, insa in unele cazuri, sotii acestora dau nastere unei surse de stres in mod frecvent.

O alta mamica care a participat la sondajul de opinie marturiseste ca se simte epuizata emotional si fizic atunci cand sotul sau ajunge acasa si ca il percepe ca fiind un al doilea job.

Mai mult de jumatate din mamicile intervievate sustin ca sarcinile casnice reprezinta o alta sursa majora de stres si spun ca de cele mai multe ori simt ca ele sunt cele care fac cea mai mare parte a treburilor casnice, dar si a educarii copiilor lor. Aproximativ 1 din 5 mamici declara ca sunt stresate zilnic deoarece partenerul nu le ajuta suficient in casa.

Poate ca este interesant de stiut si faptul ca doua treimi dintre tatii care au participat la un alt sondaj de opinie dedicat lor au indicat faptul ca si-ar dori ca ajutorul lor in cresterea si educarea copilului sa fie recunoscut verbal mai des de catre partenere.

stres-femei

De ce femeile considera ca barbatii lor le streseaza mai mult decat o fac proprii copii?

Sunt mai multe aspecte la baza acestei afirmatii. Pe de o parte, mamicile se asteapta la o implicare a partenerilor egala cu a lor in ceea ce priveste grija acordata familiei.

Lucruri precum planificarea si organizarea intalnirilor de joaca ale copiilor, vizitele medicale si responsabilitatile privind temele pentru scoala ale celor mici sunt prezumate a fi impartite egal intre parteneri, insa chiar si in familiile in care ambii parinti lucreaza full-time, se obisnuieste ca femeile sa fie cele care au cele mai multe responsabilitati de acest gen.

Ce poti face pentru a rezolva problema?

Daca observi ca tu si partenerul tau nu aveti un numar egal de responsabilitati in cadrul familiei, vorbeste cu el despre asta! Daca crezi ca ajuta, incearca sa faci impreuna cu el o lista care sa contina toate lucrurile marunte care trebuie rezolvate saptamanal si sa gasiti o solutie pentru a le repartiza in mod egal.

Incercati sa impartiti un calendar comun pe telefon sau pe computer, in care sa va notati toate programarile si activitatile familiei si pe care sa il urmariti impreuna pentru a va asigura ca nici unul dintre voi nu rateaza ceva.

Si nu in ultimul rand, oricat de usor ar fi sa iti invinuiesti sotul ca nu participa suficient la activitatile de familie si nu se implica in treburile casnice, uneori adevarul este undeva la mijloc, pentru ca s-ar putea ca tu sa fii cea care nu este dispusa sa renunte la fraie, oricat de bun este barbatul tau ca tata si partener.

Asa ca ai incredere in el si lasa-l sa imparta din grijile cotidiene impreuna cu tine, iti va fi mai usor si vei fi mult mai putin stresata!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres Stres mame Stres femei

Articole recomandate

Citeste si despre