Sindromul Sjogren, 9 din 10 pacienti sunt femei

/ / Modificat: 2012-05-22
Sindromul Sjogren, 9 din 10 pacienti sunt femei

Sindromul Sjogren face parte din tabloul bolilor autoimune care ataca glandele ce produc umori. Ea se caracterizeaza in special prin uscaciunea gurii si a ochilor si poate afecta grav activitatile cotidiene si calitatea vietii. Nu exista tratament, dar exista metode de ameliorare si prevenire a simptomelor neplacute.

Aceasta boala produce inflamarea glandelor responsabile cu producerea lacrimilor si salivei. Ea provoaca scaderea productiei de lacrimi si saliva, conducand la senzatia de uscaciune a gurii si a ochilor.

Care sunt cauzele?

Nu se cunosc exact care sunt cauzele sindromului Sjogren, exista date stiintifile care atesta faptul ca exista un factor de risc genetic si ca boala s-ar transmite pe cale ereditara. De asemenea, boala este comuna in randul celor care mai au in familie bolnavi si de alte boli autoimune ca lupus eritematos sistemic, boala autoimuna a tiroidei, diabet de tip 1.

Se pare ca sexul feminin este mai predispus la aceasta afectiune, pentru ca 90% din bolnavii diagnosticati cu aceasta boala sunt femei.

Care sunt semnele si simptomele sindromului Sjogren?

Principalele 2 simptome ale acestei afectiuni sunt uscaciunea gurii si a ochilor. Mai pot aparea si alte senzatii de uscaciune la nivelul nasului, pielii, vaginului etc. Aceste reactii atrag dupa sine alte simptome asociate:

  • dificultate in a inghiti si a mesteca;

  • gat uscat care conduce la tuse uscata;

  • senzatie de sete pe timpul noptii;

  • dificultati de vorbire;

  • raguseala;

  • crapaturi si roseata in marginile gurii;

  • ochi rosii, uscati si cu senzatie de mancarime;

  • vedere incetosata;

  • sensibilitate a ochilor la lumina puternica care face ca privitul la tv sau cititul sa fie dificil.

Aproape fiecare sistem al organismului poate fi afectat de aceasta boala autoimuna. Simptomele depind de zonele care sunt afectate si pot include si:

  • edem dureros la nivelul glandelor salivare;

  • oboseala (chiar extenuare);

  • dureri articulare (artralgii) si uneori, umflarea articulatiilor;

  • piele uscata si senzatie de prurit;

  • fenomen Raynaud – degete de la maini si de la picioare cu leziuni rosii-purpurii;

  • contacte sexuale inconfortabile (penetrare dureroasa);

  • acid reflux si arsuri gastrice;

  • inflamarea vezicii urinare cauzeaza urinare frecventa.

Cum se trateaza sindromul Sjogren?


Aceasta afectiune este extrem de grava, pentru ca simptomele si manifestarile bolii pot interfera grav cu activitatile cotidiene ale persoanei bolnave. Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece complet aceasta boala, conduita terapeutica concentrandu-se asupra controlarii simptomelor si preventiei aparitiei lor.

Asadar, medicii pot prescrie tratamente pentru a reduce manifestarile in partile afectate de sindrom.

Uscaciunea ochilor poate fi prevenita cu ajutorul lacrimilor artificiale si a unguentelor de ochi lubrifiante care pot fi folosite pe timpul noptii. Atentie, folosirea uscatorului de par accentueaza uscaciunea oculara, astfel ca este mai bine sa fie evitat cat mai mult. Daca apar senzatii de roseata, usturime si mancarime trebuie sa mergi la oftalmolog pentr a-ti prescrie un tratament adecvat.

Senzatia de gura uscata poate fi ameliorata prin consumul crescut de apa, folosirea umidificatoarelor de aer si prin igiena dentara corespunzatoare. Glandele pot fi stimulate pentru a produce saliva prin ingerarea picaturilor de zeama de lamaie. Medicul poate prescrie si anumite picaturi sau medicamente care sa amelioreze simptomul in functie de alte afectiuni care pot fi asociate (infectii, afectiuni stomatologice etc.)

Picaturile saline pot fi folosite cu succes in profilaxia uscaciunii cailor nazale, iar pentru conditia de vagin uscat, lubrifiantele sunt indispensabile inainte de orice contact sexual.

Daca apar infectii intr-una dintre aceste zone, medicii pot prescrie antibiotice. Iar daca apare cancerul ganglionilor limfatici, o complicatie foarte rara a acestui sindrom, este tratat inbdependent.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli autoimune Vagin uscat

Articole recomandate

Citeste si despre