Sfaturi pentru a preveni raspandirea racelii in familia ta

/ / Modificat: 2014-03-31
Sfaturi pentru a preveni raspandirea racelii in familia ta

Raspandirea racelii ar trebui sa fie o prioritate in familia ta, chiar in pragul sezonului rece. Infectiile virale si bacteriene incep sa ameninte sanatatea celor dragi, fiind extrem de contagioase si, uneori, debilitante. Urmatoarele sfaturi vin in intampinarea visului tau frumos de a scapa anul acesta de sezonul gripelor si al racelilor, cu familia 100% sanatoasa.

Agentilor patogeni care cauzeaza raceala in perioadele specifice ale anului nu le pasa ca cei mici trebuie sa mearga la gradinita sau la scoala, ori ca programul tau de la serviciu nu iti permite sa iti pazesti partenerul toata noaptea, cand doarme in agonie, cu febra. Mai dificila este situatia in care virusul este transmis de la un membru al familiei la celalalt, cauzand o imbolnavire a intregii familii. Iata ce masuri poti sa iei, pentru a opri raspandirea racelii in familia ta!

Impune fara exceptie regula spalatului frecvent pe maini

Oricat de banal ar suna, regula spalatului pe maini este esentiala pentru prevenirea raspandirii racelii acasa. Statisticile arata ca aproximativ 80% dintre bolile infectioase se transmit prin atingere, iar virusul gripal reuseste sa ajunga in organism prin contactul fetei cu mainile murdare.

Daca nu iti poti izola complet casa de agentii patogeni, poti sa ii impiedici sa ajunga la nivelul cailor respiratorii, prin igienizarea corecta a mainilor. Invata-i pe cei mici sa se spele pe manute minimum 20 de secunde, cu apa si sapun din abundenta.

Foloseste gel igienizant pentru maini

Gelul igienizant este un ajutor de nadejde in oprirea raspandirii racelilor, atunci ca nu aveti in apropiere o chiuveta. Exista pe piata multe sortimente ale acestor produse, inclusiv speciale pentru copii, insa ai grija sa contina minimum 60% alcool pentru a fi cu adevarat eficiente.  

Inlocuieste prosoapele cu servetele de hartie

Daca cineva din familie prezinta simptomele racelii, renunta o perioada la prosoapele din material textil si inlocuieste-le cu cele din hartie. In acest fel, riscul raspandirii germenilor scade in mod considerabil, cata vreme nu mai exista prosoape folosite, posibil contaminate si lasate in zone utilizate frecvent acasa (baia si bucataria).  

raceala-gripa-familie

Dezinfecteaza suprafetele si obiectele folosite frecvent

Germenii care produc raceala sezoniera pot supravietui pe diversele suprafete de acasa ore in sir. Dezinfecteaza cat mai des mobilierul, manerele usilor, telecomenzile si jucariile copiilor, adica toate obiectele folosite frecvent de toti membrii familiei.  

Educa-i pe cei mici sa stranute si sa tuseasca corect

Invata-i pe cei mici sa foloseasca intotdeauna un servetel atunci cand stranuta sau tusesc, intrucat particulele eliminate prin aceste simptome se raspandesc cu rapiditate in aer si pot fi calea cea mai sigura prin care cei din jur se pot imbolnavi. In acelasi timp, incurajeaza-ti copiii sa nu isi inhibe stranutul, intrucat acesta este modul organismului de a elimina germenii care ii pun in pericol sanatatea.  

Aeriseste des incaperile

  Ventilatia camerelor este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii familiei tale, asa ca asigura-te ca in fiecare dimineata si seara, inainte de culcare, incaperile sunt aerisite timp de o ora. Foloseste si un umidificator de camera, care regleaza umiditatea din aer, esentiala pentru un sistem respirator functional.  

Respecta un stil de viata sanatos

Alimentele sanatoase, odihna de calitate si miscare sunt 3 conditii esentiale pentru un sistem imunitar puternic, capabil sa lupte eficient cu racelile de sezon.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire raceala

Articole recomandate

Citeste si despre