Secretii vaginale anormale: cat de periculoase sunt si ce afectiuni ascund

/ / Modificat: 2017-06-12
Secretii vaginale anormale: cat de periculoase sunt si ce afectiuni ascund

Secretiile vaginale sunt ceva normal si obisnuit. Exista totusi anumite tipuri de secretii care pot indica o infectie. Acestea pot fi de culoare galbena sau verde, cu o anumita consistenta sau un anumit miros. Iata care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze, si afla care sunt cauzele si remediile pentru acestea.

Cauze ale secretiei vaginale

Secretia vaginala normala este modalitatea sanatoasa a organismului de a functiona si este de asemena un mod de curatare si protejare a vaginului. Este normal ca ea sa fie mai abundenta atunci cand faci sport, esti la ovulatie, folosesti pilule contraceptive sau esti stresata.

Totusi, secretia vaginala anormala este cauzata de o infectie. Exista mai multe afectiuni care pot duce la schimbarea consistentei, culorii sau mirosului secretiei vaginale. Iata care sunt acestea:

Tipuri de infectii, simptome si ce afectiuni pot cauza

Vaginoza bacteriana

Vaginoza bacteriana este o infectie bacteriana si este destul de comuna. Aceasta infectie provoaca o secretie vaginala crescuta, care are un miros puternic, desi nu produce simptome in unele cazuri. Femeile care au mai multi parteneri sexuali au un risc crescut de a dobandi aceasta infectie.

Trichomoniaza

Trichomoniaza se raspandeste, de obicei, prin contact sexual, dar poate fi contactata si prin imprumutarea prosoapelor sau a costumelor de baie. Aceasta infectie are ca rezultat o secretie galbena sau verde care are un miros neplacut. Durerea, inflamatia si mancarimea sunt, de asemenea, simptome comune, desi unii oameni nu simt nici un simptom.

Candidoza

Candidoza este o infectie fungica care produce secretii, in afara de senzatiile de arsura si mancarime. Prezenta ei in vagin este normala, dar cresterea ei nu este un semn bun. Urmatoarele pot creste probabilitatea de aparitie a acestei infectii: stres, diabet, sarcina, Gonoreea si Chlamydia.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este o infectie care se raspandeste adesea prin contact sexual. Apare atunci cand bacteriile se raspandesc in vagin si in alte organe de reproducere. Poate produce o descarcare greoaie si mirositoare.

Papilomavirus uman (HPV) sau cancer de col uterin

Infectia cu papilomavirus uman (HPV), care se transmite prin contact sexual, poate duce la cancer de col uterin. Desi nu pot exista simptome, acest tip de cancer poate produce o scurgere maro si apoasa, cu un miros urat.

Prevenire si protectie

Pentru a preveni infectiile, trebuie sa ai o igiena buna si sa porti lenjerie de corp din bumbac. Nu folosi spuma deoarece aceasta poate face ca secretia sa devina mai grava prin indepartarea bacteriilor utile. De asemenea, trebuie sa exersezi sexul in conditii de siguranta si sa te protejezi pentru a evita bolile cu transmitere sexuala.

Pentru a reduce probabilitatea infectiilor cu candida atunci cand iei antibiotice, mananca iaurt care contine culturi vii si active. Daca stii ca ai o infectie cu candida, poti sa o tratezi si cu o crema speciala. 

Daca ai secretii neobisnuite si alte simptome, cum ar fi febra, dureri abdominale, scadere inexplicabila in greutate, oboseala sau urinare frecventa, trebuie sa te adresezi medicului cat mai curand posibil.

Articol scris de Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook facebook.com/DrSilviuIstoc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cauze secretii vaginale anormale Igiena intima femei

Articole recomandate

Citeste si despre