Reumatismul articular acut, istorie sau actualitate?

/ / Modificat: 2011-05-17
Reumatismul articular acut, istorie sau actualitate?

Reumatismul articular acut este o boala inflamatorie a articulatiilor si tesutului conjunctiv. Aceasta boala a devenit aproape inexistenta in epoca moderna datorita tratamentelor evoluate descoperite. Totusi, pe langa faptul ca poate recidiva, chiar si in forma pasiva acesta poate da inca nastere unor probleme cardiace. Reumatismul ne duce cu gandul la persoanele batrane care se plang adesea de dureri de oase, de picioare, ale articulatiilor etc. Reumatismul articular acut este o forma de reumatism care nu apare la persoane in varsta. Dimpotriva, el este frecvent la adolescentii si copii, cam intre 5 si 25 de ani si deloc dupa aceasta varsta. Totusi, aceasta afectiune este una foarte rara.  

Este reumatismul articular acut o afectiune actuala?

Aceasta boala a inceput sa dispara din peisajul medical modern, insa nu este complet eradicata. Tratamentele cu antibiotice din ce in ce mai evoluate si dezvoltate au facut ca si cele mai grave forme de reumatism articular sa dispara. Uneori mai pot aparea recurente ale bolii, dar cazurile sunt foarte rare si recaderea scade odata cu inaintarea in varsta.

Este o exceptie la copiii sub 3 ani, extrem de rara la cei peste 20 de ani, iar persoanele peste 25 de ani fiind chiar "scutite" de la aceasta maladie. Boala este listata in documentele oficiale ca boala foarte rara, dar poate aparea intre 5 si 25 de ani, in special in adolescenta. Incidenta bolii depinde foarte mult de contextul socio-economic in care traiesti. Incepand cu anii 60-80, rata aparitiei bolii si a mortalitatii a inceput sa scada considerabil datorita:

  • ameliorarii semnificative a nivelului de trai al oamenilor;
  • sanitarizarii din ce in ce mai eficienta a locuintelor;
  • dezvoltarii si evolutiei tratamentelor cu antibiotce;
  • eficientei penicilinei in tratamentele pentru infectiile cu streptococi.
  • Diferenta de standard de viata este extrem de importanta si face diferenta in ceea ce priveste incidenta maladiei. Tarile dezvoltate nu prezinta cazuri foarte multe din aceasta boala, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare inca se mai pot declansa epidemii.

    Cum se manifesta reumatismul articular acut?

    Reumatismul articular acut afecteaza in special articulatiile si tesuturile conjunctive. Simptomele includ: dureri de gat si spate; febra reumatica; cefalee; eritem; scadere in greutate; epistaxis; oboseala; stare de rau; paloare; spondilita anchilozanta.


    Cum se trateaza?

    Acest tip de reumatism este de fapt o infectie faringiana cu streptococ de grup A (faringita streptococica acuta). Cu cat este descoperita mai repede, cu atat tratamentul actioneaza mai eficient si combate aparitia complicatiilor, care pot fi mortale (este vorba in special de boli cardiovasculare). Conduita terapeutica clasica consta in administrarea de antibiotice, mai exact de penicilina, pentru a lupta cu infectia.

    Unii medici apeleaza la un tratament cu antiobiotice pe termen lung pentru a se asigura ca boala nu recidiveaza. In rest, medicii vor recomanda medicatie si metode terapeutice pentru ameliorarea simptomelor aferente bolii. De asemenea, vor interveni, daca este cazul in tratarea leziunilor cardiace sau a altor complicatii, daca acestea s-au produs.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Infectii streptococi

    Articole recomandate

    Citeste si despre