Primele saptamani dupa nastere pot fi un calvar. Cum scapi de oboseala si de stres

/ / Modificat: 2018-11-26
Primele saptamani dupa nastere pot fi un calvar. Cum scapi de oboseala si de stres

Multe proaspete mamici, in special cele care si alapteaza, se plang ca sunt slabite si obosite. Si ce-i drept, alaptarea arde cam 500 de calorii pe zi! Daca te numeri printre ele afla ca nu trebuie sa iti faci griji cu privire la aceste simptome, intrucat exista remediu pentru ele.

Alaptarea este o optiune foarte sanatoasa pentru nou-nascut, intrucat ii furnizeaza acestuia nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare, dar si anticorpi. Insa alaptarea ii consuma mamei o cantitate mare de energie si ii provoaca o stare continua de slabiciune.

Si unde mai pui ca la toate astea se adauga si stresul cauzat de responsabilitatea uriasa pe care o traieste tinand cont ca trebuie sa aiba grija de o fiinta atat de plapanda. Din fericire, exista multe modalitati de combatere a oboselii provocate de alaptare.

Cum combati oboseala dupa nastere

Atentie la ce mananci. O alimentatie corecta este una dintre cele mai bune metode de combatere a oboselii in timpul alaptarii. Trebuie sa incerci sa iti sporesti nivelul de energie. Si pentru aceasta, este util sa consumi substantele nutritive de care organismul are nevoie.

In acest sens, se recomanda includerea multor proteine in dieta. Deci, umple-te de energie si te vei simti revitalizata.

Carnea slaba, pestele, laptele, branza si legumele te vor ajuta sa cresti aportul de proteine. Alimentele bogate in fibre pot, de asemenea, stimula energia. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in fier. Motivul este ca un deficit de fier in aceasta situatie poate scadea nivelul de energie.

Dormi cat de mult poti. De la nasterea copilului dormi mai putin decat obisnuiai. Nevoia de a hrani bebelusul in timpul noptii si reprizele scurte de somn iti intrerup programul normal de somn. De aici si oboseala. Daca te simti foarte obosita in timpul alaptarii, una dintre schimbarile esentiale este sa dormi mai mult. De fapt, este dificil sa dormi suficient cand copilul se trezeste noaptea plangand. Dar este cea mai buna metoda de a lupta cu oboseala si de a-ti recupera energia.

Incearca sa dormi pe cat posibil 7-8 ore noaptea. De asemenea, trage cate un pui de somn de cate ori poti si pe timpul zilei, atunci cand doarme si micutul tau. Si nu ezita sa ceri ajutorul familiei atunci cand simti ca nu mai poti.

Hidrateaza-te cat mai bine. Este important sa fii mereu bine hidratata in timpul alaptarii. Deshidratarea poate provoca oboseala si poate crea disfunctionalitati in organism.

In acelasi timp, de fiecare data cand te simti obosita, bea un pahar cu apa. Asigura-te ca ai mereu o sticla de apa prin preajma.

Fa miscare. Desi poate parea ciudat, exercitiile fizice te ajuta sa combati oboseala de dupa nastere. Cand faci miscare, creste secretia de endorfine, iar asta te face sa te simti plina de energie. In plus, activitatea fizica creste nivelul de oxigen din sange.

Totusi, tine minte ca nu te poti apuca de sport decat dupa ce medicul tau incuviinteaza acest lucru. Adica dupa ce organismul tau s-a reabilitat 100% dupa nasterea bebelusului.

Ai grija de tine. Asta inseamna ca nu trebuie sa iti neglijezi sanatatea si ca trebuie sa mergi la medic de cate ori simti ca ceva nu este in regula cu tine. Tendinta oricarei mame este sa se abandoneze pe sine in favoarea nou-nascutului. Insa trebuie sa retii ca daca starea ta de sanatate nu este optima aceasta se va rasfrange si asupra bebelusului tau.

Nu iti neglija nici emotiile. Cere sprijinul partenerului de viata, al familiei atunci cand simti ca nu mai faci fata sarcinilor. Ai incredere in cei dragi si conteaza pe ei!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oboseala Oboseala mama Stres Stres mame

Articole recomandate

Citeste si despre