Prevenirea osteoporozei
 

La femeie, un tratament estrogenic substitutiv aplicat inca de la menopauza asigura o prevenire incomparabila a riscului osteoporozei, tasarilor vertebrale si fracturilor oase-lor lungi, in particular a colului femural. Facandu-l, creste semnificativ speranta de viata fara incapacitate.

Efectele benefice asupra moralului, sexualitatii si a imbatranirii pielii nu trebuie deloc neglijate. Se fac in prezent studii pentru a demonstra ca asigura o prevenire cardiovasculara eficace, ceea ce este foarte probabil. Ar putea diminua si riscul de dementa de tip Alzheimer. Acest tratament hormonal are cateva contraindicatii, relativ rare, dar mai ales o reputatie proasta.


Menopauza ar fi o etapa naturala pe care ar trebui sa o respectam si luarea hormonilor ar creste riscul dezvoltarii unui cancer la san sau al uterului. In realitate, cresterea acestui risc se dovedeste a fi infima si compensata pe larg de toate avantajele tratamentului. In plus, femeile tratate beneficiaza de o supraveghere atenta, deci de o depistare precoce.

In afara de estrogeni, tratamentul preventiv al osteoporozei asociaza exercitiile fizice, calciul si vitamina D. Barbatii care nu pot beneficia de un tratament hormonal vor trebui sa se multumeasca cu atat. Dar osteoporoza ii loveste mult mai tarziu decat pe femei si demineralizarea oaselor nu atinge niciodata nivelurile la fel de catastrofice.

Doar 10% dintre femeile la menopauza primesc un tratament hormonal substitutiv. Cu siguranta ca acest procentaj este mai ridicat printre cele mai tinere. Dar si acolo franele psihologice trebuie sa dispara!

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul