Pesarele vaginale, ce sunt si cand ai nevoie de ele?

/ / Modificat: 2011-05-24
Pesarele vaginale, ce sunt si cand ai nevoie de ele?

Pesarele vaginale sunt niste dispozitive din plastic, silicon sau cauciuc care se introduc in vagin si care sunt folosite cu scopul de a sustine fizic uterul, vezica urinara, rectul sau chiar vaginul atunci cand te confrunti cu prolaps uterin sau al organelor pelvine. Acestea sunt folosite ca metode terapeutice, insa nu sunt potrivite pentru orice femeie!


Ce sunt pesarele vaginale si cum se folosesc?

Ele sunt foarte asemanatoare atat ca forma, cat si ca metoda de implementare diafragmelor folosite in contraceptie. Ele au rolul fie de a sustine un organ pelvin, fie de a pune presiune pe unul pentru a impiedica anumite pierderi de fluide (ca in cazul incontinentei urinare). Pesarele vaginale sunt dispozitive din plastic, cauciuc sau silicon carese introduc in vagin cu diverse scopuri. Cele mai cunoscute tipuri de pesare sunt cele: Gelhorn; inelare; semiinelare; circulare. Acestea sunt introduse numai de medicul ginecolog in cabinetul acestuia. Ele sunt create din mai multe tipuri de material astfel incat sa se potriveasca fiecarei femei (daca au alergii de exemplu). Decizia tipului de pesar apartine pacientei. Pesarul vaginal necesita ingrijire, pentru ca el trebuie scos si curatat la anumite intervale de timp. Unele dintre ele necesita curatare zinica, in timp ce altele trebuie scoase saptamanal. Medicul te va invata cum sa faci acest lucru acasa, dar daca ti se pare prea complicat atunci poti apela la serviciile unui medic in acest sens.

Cand se folosesc pesarele vaginale?

Acestea sunt folosite cel mai adesea in cazul prolapsului uterin. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o cadere a uterului in canalul vaginal aparuta ca urmare a slabiciunii muschilor si ligamentelor care il sustin. In general, aceasta cadere este tratata chirurgical, prin refixarea pozitiei uterului. Medicii sustin ca interventia chirurgicala poate fi evitata cu ajutorul pesarelor vaginale, care au acelasi rol. Pesarele mai sunt de folos si in afectiuni ca cistocele (vezica urinara cade in vagin) sau rectocele (cand un perete al rectului se inflameaza si atinge fundul vaginului). Pesarele mai pot fi folosite si atunci cand suferi de incontinenta urinara de stres sau cand aceasta apare in sarcina.

Exista riscuri asociate folosirii pesarelor vaginale?

Specialistii sustin ca exista riscuri asociate folosirii pesarelor, insa ca sunt cu mult mai putine si mai putin periculoase decat interventia chirugicala. Printre acestea se numara: leziuni la nivel vaginal; iritatii la fixare si montare; hemoragii; ulceratii; rectocele; hipotonia peretelui vaginal etc.

Exista situatii in care sunt contraindicate?

Pesarul este contraindicat la femeile care sufera de: infectii locale (vagin si pelvis); sensibilitate sau alergie la materialul din care sunt facute; eroziuni vaginale; dementa si alte tulburari mentale. Exista si situatii medicale de care poti suferi si care pot face ca pesarul vaginal sa nu aiba efectul scontat. De exemplu, daca ai cicatrici fibroase pe vagin, un vagin prea stramt sau scurt sau daca musculatura locala este slabita atunci exista riscul ca acesta sa cada sau sa aluneces si sa nu poata sustine organul vizat.

Exista pericolul ca pesarele sa se deplaseze in interior sau sa cada?

Vaginul este un canal inchis si care fixeaza bine dispozitivul cu ajutorul peretilor musculari. Exista riscul ca acesta sa alunece din vagin la eforturi fizice foarte mari sau daca dimensiunea lui nu este potrivita pentru dimensiunea vaginului tau. Majoritatea femeilor care poarta pesare vaginale pot face sex fara a fi nevoite sa il scoata. Intreaba medicul daca si al tau iti permite aceasta facilitate. De asemenea, la multe dintre ele nu exista niciun pericol ca acestea sa fie deplasate sau sa cada in timpul actelor sexuale. In cazul in care porti pesare vaginale, metoda diafragmei ca metoda contraceptiva nu mai este o optiune de luat in seama.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre