Pericolele ascunse ale rontaielii

/ / Modificat: 2017-01-04
Pericolele ascunse ale rontaielii

Rontaielile sunt acele gustari duse la extrem, compuse din alimente nocive, pe care le savurezi in principal in fata televizorului, a calculatorului sau atunci cand stai in pat. In timp ce gustarile dintre mese sunt sanatoase, degenerarea lor in rontaiala constanta si excesiva prezinta mai multe riscuri sau pericole pentru sanatate, cel mai grav dintre ele fiind obezitatea.

Supraponderalitate/obezitate

Este adevarat ca medicul ti-a recomandat sa iei cel putin 2 gustari intre mesele principale, insa nu trebuie ca acestea sa contina un exces de alimente, cu atat mai putin sa fie alegeri nesanatoase. Atunci cand rontaiala este scapata de sub control si devine o alta masa principala, apar riscuri. Mai intai cresterea treptata in greutate, apoi supraponderalitatea, pentru ca in final diagnosticul medicului sa fie obezitatea. Riscurile acestei boli sunt multiple si atrag o multime de afectiuni - boli de inima, hipertensiune, diabet etc.

Aport inutil de calorii

Cele mai multe persoane aleg sa rontaie alimente total inutile pentru buna functionale a organismului lor. In loc sa apeleze la gustari sanatoase, pline de elemente nutritive esentiale, ele prefera sa aleaga acele alimente gustoase, dar nesanatoase. Au o multime de calorii care nu ajuta in niciun fel organismul sa functioneze cum trebuie in fiecare zi. Tot ce fac este sa adauge straturi adipoase si kilograme greutatii tale.

Deficiente nutritionale

Pentru ca primele alegeri in materie de rontaieli sunt adesea chips-urile, snacks-urile, prajiturile, croissantele si alte alimente pline de grasimi si calorii, organismul nu primeste suficiente elemente nutritive esentiale. Din aceasta cauza pot aparea o multime de dereglari fiziologice sau afectiuni medicale.

Suprasolicitare a ficatului

Rontaiala continua, alaturi de mesele principale de peste zi pun ficatul la mai multa munca decat  trebuie. Acesta are si el nevoie de momente de repaos, in care sa mai "respire" si sa se relaxeze. Daca tu ai obiceiul sa mananci continuu prin rontaiala el este nevoit sa munceasca in plus. Daca mai alegi si alimente grase, dulci sau pline de calorii si ingrediente nocive pentru sanatate, munca lui devine si mai grea si incepe sa "strambe din nas" si sa cauzeze probleme. Este important sa acorzi ficatului pauzele binemeritate. Ramai la cele 3 mese principale si 2 gustari usoare dintre ele.

Probleme digestive

La fel ca ficatul, si sistemul digestiv are nevoie de pauze intre mese. El nu este pregatit sa faca fata unei rontaieli continue de-a lungul unei zi. In plus, dupa fiecare masa, sistemul digestiv are nevoie de suficient timp pentru a procesa mancarea si absorbi elementele nutrivite esentiale in organism, dar si pentru a indeparta resturile si toxinele.

Digestia completa a unei mese poate dura mai multe ore, in functie de mancarurile consumate si de combinatiile alimentare pe care le faci. Unele alimente se digera mai greu, altele mai usor.

Specialistii sustin ca cea mai importanta problema a rontaielii o constituie alegerea alimentelor. Majoritatea persoanelor are tendinta de a consuma alimente nocive pentru sanatate, care distrug treptat organismul. Consumul de prajituri, dulciuri, chips-uri, snacks-uri aduc un deserviciu intregului corp.

Daca ai alege alimente sanatoase - alune, migdale, fructe, legume, fructe uscate etc., organismul ar beneficia de nutrienti importanti pentru sanatate. In plus, nici consumul lor nu ar fi exagerat, pentru ca acestea au tendinta de a instala rapid senzatia de satietate.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gustari Obezitate Alimente periculoase sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre