Nevralgia sciatica

/ / Modificat: 2005-08-26
Nevralgia sciatica





 

Este o afectiune reumatica, manifestata prin dureri la nivelul coloanei vertebrale (regiunea lombara) si in membrele inferioare, de-a lungul nervului sciatic.

Denumirea de lombosciatica este pe deplin justificata. Cand durerile sunt la nivelul coloanei lombare, care prin intensitate pot imobiliza bolnavul, se vorbeste de lumbago acut. Durerile lombare de mica intensitate, dar de lunga durata, marcheaza diagnosticul de lombalgie cronica. Lombosciatica este un sindrom intalnit frecvent la adultul tanar, mai ales la barbati, care are drept cauza, in 95% -97% din cazuri, compresia nervului sciatic, in special determinata de hernia de disc.

Compresarea nervului sciatic

Nevralgia sciatica poate fi cauzata si de alte afectiuni ale coloanei vertebrale (spondilite, tuberculoza, tumori). Factorii declansatori ai nevralgiei sunt eforturile fizice mari, miscarile bruste, intempestive (ridicarea unei greutati, traumatism, cadere, rasucire brusca a coloanei), expunere la frig, umezeala. Semnul caracteristic este durerea intensa, initial localizata in regiunea lombara, care apoi coboara in membrul inferior, afectand zonele corespunzatoare radacinii nervului sciatic compresat. Durerea este insotita de scaderea sensibilitatii tactile si semne de compresie nervoasa (diminuarea reflexelor osteotendinoase, contractura musculara paravertebrala, pozitii vicioase ale coloanei, mers dificil).

Tratament preventiv

Tratamentul consta in repaus pe un pat tare, caldura locala (perna electrica), fizioterapie (ultrasunete, ionizari), acupunctura, laseroterapie locala, cura balneara. Tratamentul vizeaza inlaturarea durerii si a consecintelor ei, apelandu-se la antiinflamatori, decontracturante, antialgice, preparate cortizonice. Nevralgia sciatica poate fi prevenita prin evitarea pozitiilor vicioase, miscarilor intempestive, ridicarea de greutati din pozitia aplecat inainte, sederea prelungita in frig, umezeala si prin combaterea din timp a excesului ponderal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre