Lipsa timpului afecteaza mamele, potrivit terapeutilor. "Sa-ti faci timp pentru tine este o necesitate"

/ / Modificat: 2019-10-17
Lipsa timpului afecteaza mamele, potrivit terapeutilor.

Ingrijirea de sine este foarte importanta pentru orice persoana. Cand esti mama, incearca sa gasesti timp si pentru tine si nevoile tale, pentru ca doar tu poti faca asta. Din pacate, lipsa timpului afecteaza mamele in mod negativ si poate crea probleme in alte domenii ale vietii lor.

"Considera timpul pentru tine o necesitate, nu o ingaduinta," spune Emma Bennett, terapeut.

Ea sustine ca mamele care nu reusesc sa-si gaseasca timp si pentru ele pot experimenta ruperea relatiei de cuplu, resentimente, momente de coplesire, izolare, furie si pierderea increderii de sine.Un alt motiv pentru care mamele ar trebui sa ia acest lucru in serios este pentru ca atunci cand nu sunt in stare sa gestioneze incarcatura mentala, psihica si emotionala a maternitatii, probleme precum depresia si anxietatea pot agrava situatia.

"Lipsa sprijinului emotional sau fizic poate expune mamele la un risc mai mare de a dezvolta depresie postpartum sau tulburare de anxietate, iar lipsa de sprijin / intelegere poate agrava aceste simptome," afirma Erica Djossa, psihoterapeut.

Mamele trebuie ajutate

Un studiu efectuat in 2018 pe un esantion de 2.000 de parinti, realizat de Munchery, un serviciu online de livrare a produselor alimentare, a constatat ca parintii, in medie, au doar 32 de minute pe zi de "timp pentru ei," dupa cum raporteaza FOX News. Si din moment ce pe  umerii mamelor se afla inca cele mai multe responsabilitati in cresterea copiilor, chiar daca taticii sunt mai implicati ca niciodata, potrivit Centrului de Cercetare Pew, Djossa spune ca "singurul timp" pentru mame inseamna mai putin despre a fi ingaduitoare si mai mult despre nevoia de sprijin.

"Cand mamele spun ca vor timp pentru ele, de obicei inseamna ca nu mai pot si vor o pauza. Cred ca mamele nu au timp pentru ca nu au parte de sprijin. S-ar putea sa se simta izolate si speriate in acelasi timp. Un remediu in acest sens este ajutorul celor din jur," spune Djossa."Au nevoie de ajutor," continua ea.

"S-au saturat sa fie atinse de maini minuscule. Au nevoie de o respiratie. Dar cred ca aceasta respiratie arata diferit, de la mama la mama." 

Pentru mamele care cauta sa fie singure putin timp, Bennett spune ca ar trebui sa incerce sa faca ceva care sa fie doar pentru ele, cum ar fi sa vizioneze un spectacol care nu este pe placul apropiatilor sai, sa faca o baie relaxanta, sa citeasca sau sa scrie un jurnal. Dar Bennett subliniaza, de asemenea, importanta comunicarii cu partenerul despre momentele pe care vor sa le petreaca singure.

 "A-ti face timp pentru tine este o necesitate"

Daca mamele nu vor sa petreaca timp singure pentru ca sunt ingrijorate ca micutul nu este la fel de bine ingrijit in lipsa ei, Djossa si Bennett spun ca asta nu ar trebui sa reprezinte o piedica. Din contra, ar trebui sa accepte ca altcineva nu pot ingriji un copil asa cum o face mama lui. Si este normal.  

"Este bine sa acceptati acele sentimente de nervozitate si sa incercati sa lucrati cu ele, astfel incat sa puteti avea o despartire usoara," spune Bennett.

mama copil

"Este important sa stiti ca frica sau ingrijorare este doar un gand, nu un fapt sau o prevestire a ceva rau," precizeaza si Djossa.

"Alegeti o persoana de incredere cu care sa va lasati copilul si sa plecati pentru un timp scurt. Iar durata poate creste cand incepeti sa capetati incredere in aceaa persoana. A petrece putin timp singura nu inseamna doar "sa fii singura," ci sa petreci timp "fara sa-ti faci griji pentru familia ta si nevoile ei si sa faci ceva care sa te hraneasca. Indiferent daca asta inseamna sa bei o cafea si sa te plimbi in jurul blocului, sa asculti albumul tau preferat in timp ce faci un dus, sa mergi la o cina cu prietenii sau sa citesti romane pe telefonul tau, in timp ce familia doarme.  A-ti face timp pentru tine este o necesitate," spune Djossa. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timp liber Mame afectate

Articole recomandate

Citeste si despre