Legatura dintre greutate si depresie

/ / Modificat: 2011-11-11
Legatura dintre greutate si depresie

Tot mai multe cercetari stiintifice recente au constat o legatura evidenta intre greutate si depresie. Schimbarile bruste ale dispozitiei iti pot afecta in mod considerabil regimul alimentar atat spre extrema infometarii, cat si in directia mancatului excesiv. Legatura dintre oscilatiile de greutate si simptomele depresiei se explica prin influenta proceselor biologice ale creierului asupra starii generale de bine, implicit asupra apetitului.

Depresia si supraalimentatia

Mai multe studii din domeniul psihiatriei au stabilit o conexiune intre tulburarile depresive si predispozitia la obezitate.

Sentimentele persistente de tristete, lipsa de speranta si anxietatea determina o buna parte din oameni sa manance in exces si sa doarma mai mult. Alimentele pe care le consuma pentru inducerea bunei dispozitii sunt in general nesanatoase, precum prajiturile sau pizza. Senzatia de oboseala acuta determina persoanele depresive sa petreaca mai mult timp in pat si sa devina sedentare.

Foto: ivstatic.com

Medicamentele prescrise pentru tratarea depresiei favorizeaza si ele cresterea ponderala, accentuand pofta de mancare si incetinind metabolismul. Totodata, hormonul stresului - cortizolul - stimuleaza depunerea de grasimi in tesuturi, cu preponderenta in zona abdominala.

Pe de alta parte, obezitatea poate declansa si ea depresia, in special din pricina imaginii negative de sine si pe fondul jignirilor emise de cei din jur. In plus, persoanele care sufera de greutate in exces tind sa se izoleze de grupurile sociale si sa refuze participarea la activitati placute si relaxante.

Depresia si pierderea in greutate

Transformarile de apetit pot lua o directie descendenta pe fondul unei tulburari depresive, la fel cum aceeasi afectiune poate instala si o stare acuta de insomnie.

Foarte multe persoane care sufera de depresie severa isi pierd apetitul si interesul pentru alimentatie, tot ei fiind predispusi unei abilitati scazute de se odihni pe timpul noptii.

Controlul greutatii si depresia

Depresia este o tulburare psihica recurenta, de aceea oscilatiile de greutate se petrec atunci cand episoadele bolii se manifesta. Este important sa cunosti felul in care reactioneaza corpul tau sub actiunea factorilor externi de stres si sa opresti manifestarea simptomelor inainte sa produca efecte in comportamentul tau.

Psihoterapia, un stil de viata sanatos si strategiile de control al stresului te pot ajuta cu adevarat sa-ti mentii echilibrul psihic si mental.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Depresie

Articole recomandate

Citeste si despre