Legatura dintre acnee si consumul de ciocolata

/ / Modificat: 2013-07-18
Legatura dintre acnee si consumul de ciocolata

Evitarea consumului de ciocolata a fost unul dintre cele mai raspandite sfaturi oferite de medici, de-a lungul timpului, pentru combaterea acneei. Insa potrivit unor cercetari recente, ciocolata nu ar fi o cauza a aparitiei cosurilor, desi ar putea influenta evolutia sau severitatea acneei. Intrebarea care se pune este: mancam sau nu ciocolata daca avem acnee? Sa vedem ce spun specialistii!

Ciocolata nu este o cauza a acneei

Ciocolata si acneea au constituit intotdeauna un subiect fierbinte pentru cercetatori si dermatologi din toata lumea. In timp ce unii dintre acestia puneau aparitia acneei pe seama consumului excesiv de ciocolata, altii sustineau ca nu exista o relatie de cauzalitate intre cele doua.

Adeptii teoriei conform careia ciocolata ar provoca aparitia cosurilor si punctelor de pe ten sustin ca alimentul ar determina cresterea insulinei in corp. Nivelul mare de insulina contribuie la cresterea secretiilor hormonale implicate in declansarea afectiunii. Ei au ajuns la concluzia ca nivelul de insulina din corp ar putea fi implicat in aparitia acneei si au realizat experimente in acest sens. Cu toate acestea, nu au reusit sa demonstreze faptul ca raspunsul insulinic crescut din organism a fost generat de consumul de ciocolata.

De-a lungul timpului, cercetatorii au mai realizat si alte studii in care au incercat sa demonstreze ca ciocolata este un aliment responsabil pentru aparitia cosurilor de pe ten. Unul dintre ele a fost realizat la Universitatea Pennsylvania. In cadrul studiului, specialistii americani au realizat experimente si au incercat sa descopere influentele pe care ciocolata le are asupra acneei. Ei au supus experimentelor grupuri de persoane cu diagnostic de acnee care au consumat ciocolata pe o anumita perioada de timp si grupuri care, in acelasi interval, nu au avut alimentul inclus in dieta.

La sfarsitul experimentului, cercetatorii nu au descoperit diferente majore in ceea ce priveste ameliorarea sau agravarea acneei intre cele doua grupuri.  

Ciocolata poate agrava acneea

Specialistii gresesc atunci cand sustin ca ciocolata este o cauza a cosurilor si punctelor negre de pe ten. Se pare ca ei pun problema gresit. Consumul acestui aliment nu poate provoca afectiunea, insa poate influenta evolutia ei. Potrivit cercetatorilor, ciocolata, dar si alte tipuri de alimente (in special cele cu grasimi), ar putea avea o influenta negativa asupra evolutiei bolii.

Consumul excesiv de alimente nesanatoase, bogate in grasimi si zaharuri, ar putea impiedica vindecarea afectiunii, atunci cand se urmeaza un tratament, sau ar putea agrava forma ei.

Asadar, ideea conform careia ciocolata ar putea provoca aparitia cosurilor este un mit. Totusi, medicii recomanda persoanelor care sufera de acnee sa evite consumul alimentelor foarte grase, lactatelor si sa limiteze ciocolata in dieta, dar nu sa o elimine complet. Aceste masuri pot fi utile in efortul de a combate aceasta afectiune neplacuta a tenului.

Crezi ca ciocolata influenteaza in vreun fel acneea? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee Acnee adolescenta Acnee adolescenta boli inima Acnee anticonceptionale Acnee boli inima

Articole recomandate

Citeste si despre