Iata de ce ai mereu mancarimi in ureche

/ / Modificat: 2017-11-01
Iata de ce ai mereu mancarimi in ureche

Senzatia de mancarime in urechi este una dintre cele mai neplacute, mai ales ca nici nu este tocmai usor de tratat. Scarpinatul este o solutie de moment, pentru a obtine o usurare, insa nu este recomandat pe termen lung, pentru ca poate duce la complicatii. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa identifici cauza care a dus la aparitia mancarimii si sa o tratezi corespunzator.

Cele mai suparatoare senzatii de mancarime sunt cele care apar in interiorul urechii si pot afecta una sau ambele urechi, cauzele care duc la aparitia lor fiind dintre cele mai variate. Poate fi vorba despre o manifestare a unei afectiuni, insa mancarimile pot aparea si in urma influentei unor factori externi, precum purtarea aparatelor auditive sau castilor. 

Iata care sunt cele mai intalnite cauze ale mancarimii in ureche:

Stresul

Dupa cum bine stim, perioadele stresante sunt asociate adesea cu aparitia unor simptome la nivelul corpului, printre ele fiind si mancarimile din interiorul canalului auditiv, dar si dureri de stomac, lipsa poftei de mancare, caderea parului etc.

In cazul mancarimilor de urechi, anxietatea si stresul cauzeaza un raspuns chimic in organism, ceea ce face ca pielea sa fie mult mai sensibila.

Afectiuni ale pielii

Psoriazisul (boala inflamatorie a pielii), dermatita, eczemele si varicela, boli care afecteaza pielea, se pot manifesta si prin senzatia de mancarime in ureche. Psoriazisul afecteaza aproximativ 3% din populatia Globului, iar cei care sufera de aceasta boala se plang adesea si de mancarimi in interiorul urechilor. In aceste situatii, mancarimile apar nu numai in interiorul canalului auditiv, ci si pe pavilionul urechii, in exterior. In cazul dermatitei pot aparea si cojite inestetice.

In astfel de situatii, tratamentele recomandate de catre medic pentru tratarea afectiunilor pielii vor duce si la disparitia mancarimilor din ureche.

Otita

Daca ai mancarimi intense in urechi, asociate cu manifestari precum febra, durerea, scaderea sau pierderea partiala a auzului, atunci este cel mai probabil sa suferi de otita, infectie a urechii medii. Boala apare in special la copiii sub varsta de 7 ani, insa poate sa afecteze si persoanele adulte.

Si otita externa, boala numita si urechea inotatorului, se poate manifesta prin mancarimi atat in interiorul, cat si in exteriorul urechii. Alte simptome ale bolii sunt inflamarea zonei, durerea la atingere sau scurgeri de lichid din ureche. Afectiunea este mai frecventa la persoanele care practica inotul cu regularitate si la cele care locuiesc in tari unde clima este umeda.

Daca iti place sa inoti, ai grija ca de fiecare data dupa ce iesi din apa sa iti cureti urechile cu un prosop uscat. De asemenea, poti folosi dopuri de urechi pentru inot, atat in mare, cat si in piscina, pentru ca iti protejeaza canalul auditiv.

Infectiile fungice

Suparatorul simptom poate sa apara in urma unor infectii fungice, in aproximativ 10% din cazuri, arata o statistica publicata in Jurnalul Mediteraneean de Hematologie si Boli Infectioase. Mai pedispuse la aceste infectii fungice sunt persoanele care sufera de diabet si cele care au un sistem imunitar slabit.

Alergiile

Probabil una dintre cele mai frecvente cauze ale mancarimilor in ureche o reprezinta alergiile. Mai pot aparea manifestari precum lacrimarea ochilor, reactii alergice pe piele, senzatia de mancarime in gat. In astfel de situatii medicul va stabili care este cauza care a dus la aparitia reactiei alergice, pentru ca apoi sa poata sa stabileasca tratamentul.

De asemenea, daca tu sau cel mic sunteti alergici la polen, la praf sau la orice alte substante alergenice este important sa evitati contactul cu acestea, astfel incat sa nu mai apara simptomele neplacute.

Poti avea alergie si la materialul din care sunt confectionate bijuteriile, asa ca ai grija sa alegi intotdeauna cercei care nu iti cauzeaza niciun fel de reactie alergica. In astfel de situatii iti mai poate fi de ajutor administrarea de medicamente antihistaminice.

Si daca ai obiceiul sa asculti muzica in casti, insa ai observat ca dupa ce le folosesti sau in timp ce le folosesti apar mancarimi, poate sa fie vorba despre o alergie la materialul din care sunt facute.

Mancarimea in ureche poate sa apara si in urma adminsitrarii anumitor medicamente.

Aparatele auditive

Printre factorii care duc la aparitia de mancarimi in ureche se numara si aparatele auditive. Persoanele care le poarta, pot dezvolta dermatita de contact sau pot sa aiba o reactie alergica la materialul din care este construit aparatul.

Exista si situatii in care aparatul auditiv nu este fixat corespunzator in urechi, astfel incat el apasa pe canalul auditiv, afectand pielea. Drept urmare, poate sa apara senzatia neplacuta de mancarime.

Excesul de ceara din ureche

Cunoscuta drept cerumen, ceara care se gaseste in mod normal in canalul urechii are rol de protectie contra bacteriilor si a fungilor. Insa in momentul in care in ureche se acumuleaza prea mult cerumen, atunci pot aparea senzatia de mancarime, durerea, chiar afectarea auzului. Urechea are un mecanism propriu de curatare a cerumenului, insa pot exista si situatii in care curatarea nu se mai face corect si apar dopurile de ceara.

Acestea ar trebui sa fie indepartate doar de catre personal specializat. Nu incerca sa indepartezi dopurile de ceara cu ajutorul betisoarelor de urechi pentru ca poti sa impingi ceara si mai mult spre interiorul urechii, riscul fiind acela de perforare a timpanului.

Nu numai excesul de ceara poate sa contribuie la aparitia senzatiei de mancarime in interiorul urechii, ci si cantitatea insuficienta de cerumen, pentru ca duce la aparitia pielii uscate. Nu este bine sa iti cureti in fiecare zi urechile, pentru ca astfel secretia de cerumen va fi afectata. Este indicat sa speli suprafata exterioara a canalului auditiv o data sau de doua ori pe saptamana, iar pentru a te curata in interior, te poti folosi de coltul unei batiste sau al unui prosop, inmuiat in apa calduta.

Poti, de asemenea, sa recurgi la un spray auricular, pe baza de apa de mare. Astfel de solutii pot fi cumparate din farmacii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mancarime urechi Afectiuni urechi Otita Infectii urechi

Articole recomandate

Citeste si despre