Hematuria

/ / Modificat: 2011-10-26
Hematuria

Hematuria sau prezenta sangelui in urina este o afectiune frecventa care poate avea cauze de o gravitate diversa, de la o banala infectie urinara pana la disfunctii hepatice severe sau cancer. Desi cantitatea de sange poate fi diferita in functie de caz, bolile care determina problema sunt aceleasi, iar controlul medical imediat devine obligatoriu.

Hematuria poate fi atat macroscopica (vizibila cu ochiul liber) cat si microscopica (cel putin 3 sau 5 celule rosii observabile in laborator). Cea dintai are un aspect variabil de roz deschis pana la rosu inchis cu cheaguri si este investigata imediat, datorita promptitudinii suferinzilor in vizitarea medicului.

Pe de alta parte, hematuria microscopica este depistata de regula cu intarziere, in general in cadrul controalelor medicale periodice.

Cauzele hematuriei

Cauzele hematuriei de ambele tipuri sunt similare si pot rezulta in urma sangerarilor prezente la nivelul tractului urinar. Bolnavul nu-si poate da seama singur daca sangele provine de la rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra, de aceea se impune o analiza medicala amanuntita.

Infectia urinara este una din cauzele comune ale hematuriei, evoluand de la stadiul microscopic pana la cel macroscopic pe masura ce afectiunea continua sa se dezvolte fara tratament. Traumele care afecteaza componentele tractului urinar pot conduce la prezenta sangelui in urina.

Hematuria mai este asociata si cu afectiuni renale, boli hematologice si chiar cancer. Substantele medicamentoase precum aspirina, warfarina sau clopidogrelul au ca efect secundar hematuria.

Foto: saddleback.edu

Stabilirea diagnosticului

Pentru stabilirea unui diagnostic precis in urma depistarii cauzelor hematuriei, medicul va afectua analize de urina, sange, o urografie intravenoasa sau o cistoscopie.

Tomografia computerizata, urografia cu tomografie sau rezonanta magnetica nucleara sunt alte metode noi de vizualizare a cauzelor care au condus la instalarea hematuriei.

Tratamentul hematuriei

In functie de natura afectiunii care a determinat hematuria, tratamentul poate varia de la administrarea de medicamente pana la o interventie chirurgicala.

Sangele ajuns in urina in urma unui traumatism (o lovitura in zona rinichilor, de pilda) presupune rapaus prelungit la pat si monitorizare medicala atenta.

Tumorile canceroase la nivelul tractului urinar au ca alternative terapeutice radioterapia, chimioterapia sau operatia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre