Exercitii pentru relaxarea ochilor obositi

/ / Modificat: 2013-10-15
Exercitii pentru relaxarea ochilor obositi

Exercitiile pentru relaxarea ochilor sunt esentiale pentru cei care lucreaza foarte mult la calculator sau isi supun vederea unor eforturi foarte mari pe termen lung. Exista cateva exercitii simple pe care le poti face oricand, oriunde si care au rolul de a indeparta presiunea si a relaxa musculatura ochilor.

Ascunderea fetei in palma

Stai confortabil asezata pe scaun. Freaca-ti usor mainile pana cand se incalzesc. Inchide ochii si acopera-ti fata cu palmele apropiate, in forma de cupa. Evita sa pui presiune pe ochi. Asaza mainile astfel incat sa raman nasul neacoperit.

Asigura-te ca palmele acopera bine ochii, astfel incat sa nu patrunda nicio raza de lumina. Respira adanc si lent si deschide ochii; imagineaza-ti un intuneric adanc, concentrandu-te pe culoarea neagra sau incearca sa vizualizezi imaginar un obiect aflat la distanta. Stai asa cam 2-3 minute.

Miscari ritmice

Inchide ochii. Misca usor capul inainte si inapoi incercand sa conturezi un 8 in aer. Misca-l ritmic si respira adanc si lent. Continua timp de 3 minute, apoi fa o pauza de cateva minute. Mai fa inca o data acest exercitiu.

Comprese calde si reci

Acest exercitiu ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine din jurul ochilor si de la nivelul fetei. Aceste comprese ajuta la deschiderea vaselor mici de sange ale fetei si ajuta la eliberarea tensiunii din jurul ochilor. Inmoaie mai multe prosoape mici in apa. Unele in apa calda, altele in apa rece.

Pune mai intai prosopul cald pe fata si tamponeaza usor fata folosindu-te de maini - zona sprancenelor, cea de imediat de sub ochi, obrajii etc. Apoi aplica imediat un prosop rece si procedeaza la fel. Repeta miscarile de cateva ori, dar asigura-te ca sfarsesti intotdeauna cu o compresa rece.

Valuri de apa peste ochii inchisi

Si acest exercitiu are rolul de a imbunatati circulatia de la nivelul fetei si de a detensiona musculatura din jurul ochilor. Este foarte simplu, trebuie doar sa stai in fata unei chiuvete, sa dai drumul la robinetul de apa rece si sa te stropesti timp de cateva secunde (de la distanta) cu apa pe fata. Lasa apa sa se usuce de la sine si nu te sterge cu prosopul.

Masaj facial

Inmoaie un prosop mic in apa calda sau rece, dupa preferinta. Freaca-ti apoi usor fruntea, obraji si gatul cu acel prosop. Nu iti freca si ochii. Apoi intinde-te si inchide ochii. Maseaza-ti usor fruntea si pleoapele cu ajutorul buricelor degetelor. Fa miscari circulare.

Fixarea privirii in diverse puncte

Fixeaza cu privirea diverse obiecte aflate la cel putin 5 m distanta de tine. Uita-te timp de cateva secunde la un obiect, apoi du-ti imediat degetul aratator la nas si incearca sa il urmaresti cu privirea. Ramai asa cateva secunde. Apoi uita-te la un obiect aflat in apropierea ta timp de cateva minute si repeta miscarea cu degetul. Fa aceste miscari de cateva ori intr-o singura serie de exercitii!

Rotirea ochilor

Acesta este cel mai simplu exercitiu de relaxare a ochilor care detensioneaza musculatura ochiului. Stai asezata pe scaun, cu spatele drept si capul relaxat si incepe sa rotesti ochii in sensul acelor de ceasornic, dar fara a misca niciun pic capul. Fa aceasta miscare timp de cateva secunde, apoi schimba sensul. Semne care arata ca ochii tai sunt suprasolicitati privire incetosata sau blurata; senzatie de ochi obositi, grei; ochi uscati; durere la nivelul ochilor; dureri de cap; ameteli etc.

Mai exista un truc prin care poti evita suprasolicitarea si tensionarea ochilor. Incearca sa clipesti din maxim 10 in 10 secunde in mod constant. In acest fel, vei evita rigiditatea oculara si vei umezi frecvent ochii evitand sindromul ochilor uscati. Fa-ti controale oftalmologice regulate si poarta ochelari daca este cazul. Atentie si la alimentatie. Specialistii sustin ca alimentele bogate in vitamina A si C impiedica deteriorarea celulara si imbunatatesc privirea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme vedere

Articole recomandate

Citeste si despre