Durerea de san. Semne care ar trebui sa ne ingrijoreze

/ / Modificat: 2017-06-20
Durerea de san. Semne care ar trebui sa ne ingrijoreze

Durerea de san afecteaza mai mult de 70% dintre femei la un moment dat, de-a lungul vietii lor. Numai o mica parte dintre aceste femei, aproximativ 10%, sufera de dureri de san severe, care pot avea un impact negativ in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, durerea de san poate crea neliniste si ingrijorare, cu cat intensitatea este mai mare.

"Durerea mamara este un simptom comun, care se poate dezvolta in timpul tranzitiei de menopauza din cauza fluctuantelor nivelurilor de estrogen si progesteron. In timp ce femeile in post-menopauza pot experimenta mai rar dureri de san, acestea sunt frecvente mai ales in cazul femeilor aflate in premenopauza si perimenopauza", afirma domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Despre durerea de san

Durerea la nivelul sanilor este termenul general folosit pentru a desemna un disconfort, o sensibilitate sau o durere la unul sau la ambii sani.

"Aceasta este clasificata ca fiind fie ciclica, fie non-ciclica. In cazul primei categorii, durerea de san este rezultatul modificarilor hormonale, ceea ce face sa fie cel mai frecvent tip de durere de san la femeile aflate in premenopauza si perimenopauza. Durerea non-ciclica este mai frecventa la femeile aflate la menopauza, deoarece nu este legata de modificarile hormonale. Exista durere la nivelul sanilor extramamara, isi are originea in afara sanului, care este un al treilea tip de disconfort mamar”, spune dr. Silviu Istoc.

Simptomele durerii la nivelul sanilor pot varia de la femeie la femeie. In general, simptomele includ sensibilitate, senzatie de apasare, durere, senzatie de arsura, umflaturi, letargie si dureri. Simptomele pot fi consistente sau intermitente si pot afecta unul sau ambii sani.

Durerea de san in timpul menstruatiei

„Exista o legatura foarte mare intre durerile de san si ciclurile menstruale neregulate, deoarece ambele provin din aceeasi sursa - dezechilibrul hormonal, care apare in mod tipic in timpul perimenopauzei. De asemenea, pe perioada menstruatiei, multe femei se confrunta cu dureri de san ca simptome normale ce nu necesita ingrijorare daca nu au o intensitate ridicata”, explica dr. Silviu Istoc.

Dureri de piept si de san sunt doua conditii care pot aparea separat sau in concomitent. Multe femei sesizeaza aceste dureri care difera ca si intensitate si creeaza un disconfort accentuat, mai ales in cazul in care aceste probleme sunt frecvente.

Cauzele durerilor la nivelul sanilor

Cea mai frecventa cauza de disconfort la nivelul sanilor in timpul menopauzei este schimbarea hormonala. Ca in orice moment de fluctuatie hormonala, cum ar fi menstruatia si sarcina, menopauza poate modifica nivelurile de estrogen si progesteron din organism. Ca rezultat, femeile pot dezvolta dureri de san si alte simptome care ii pot afecta starea de sanatate si confort.

In timp ce hormonii reprezinta cele mai frecvente cauze ale durerilor de san la menopauza, exista alti factori pot cauza sau contribui la aparitia acestor dureri. Aceste cauze mai rare variaza de la afectiuni grave de sanatate la probleme dietetice.

- chisturi mamare
- traume ale sanilor
- interventii chirurgicale
- marimea sanilor
- stres
- alcoolism
- utilizarea contraceptivelor orale
- antidepresivele
- mastita
- terapia de substitutie hormonala
- colesterol
- pastile de inima

Diagnostocarea durerilor de san

„Disconfortul la nivelul sanilor in timpul menopauzei, de obicei, nu este un motiv de alarmare, insa niciodata nu este o idee rea sa se consulte un medic cu privire la acest simptom. Cu toate ca durerea de san este rareori un indicator al cancerului, vorbind cu un medic pentru a exclude cancerul de san poate ajuta foarte mult la calmarea femeii si la determinarea celui mai bun mod de a gestiona sensibilitatea sanului”, afirma dr. Silviu Istoc.

Femeile care se confrunta cu dureri prelungite si inexplicabile de san sau cu simptome care insotesc aceste dureri, ar trebui sa vorbeasca cu un medic pentru a exclude cauze rare, dar mai serioase, de dureri de san. Daca se suspecteaza ca este vorba despre ceva mai grav, un medic poate decide sa se efectueze teste suplimentare.

Tratamente pentru durerile la nivelul sanilor

Din fericire, o serie de masuri de auto-ingrijire si tratamente naturale pot ajuta la ameliorarea durerii de san in timpul menopauzei, cu risc scazut de efecte secundare. Auto-ingrijirea poate include exercitii fizice regulate, masaj, tehnici de relaxare, precum si evitarea dietelor drastice si a stilul de viata nesanatos.

In timp ce acestea pot ajuta o femeie sa reduca severitatea durerii de san, nu pot rezolva problema unui dezechilibru hormonal. Terapiile alternative sunt metode sigure si eficiente de ameliorare a simptomelor durerilor la nivelul sanilor prin orientarea catre cauza care a produs dezechilibrul hormonal. Majoritatea femeilor constata ca o combinatie intre metodele de ingijire acasa si terapiile naturale este cel mai bun mod de a ameliora durerea de san la menopauza.

"Recomand explorarea optiunilor medicale dupa ce alte metode nu au reusit sa ofere un ajutor, deoarece acestea sunt de multe ori mai invazive si transporta riscuri mai mari. Totul trebuie sa inceapa cu modificari ale stilului de viata, schimbarea medicamentelor si, in cele din urma, in cazul in care durerile nu se amelioreaza, un consult de specialitate si medicamente prescrise de medic sunt elementele necesare", spune dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre