Cum sa-ti imbunatatesti pozitia corpului (postura)

/ / Modificat: 2014-08-21
Cum sa-ti imbunatatesti pozitia corpului (postura)

Pozitia sau postura corpului tau este afectata constant de obiceiurile si activitatile pe care ai tendinta sa le intreprinzi zilnic. In conditiile in care majoritatea locurilor de munca presupune statul la birou sau ridicarea unor greutati mari, pozitia corecta a corpului are de suferit si te poti trezi ca stai cocosata si ca ai probleme serioase cu spatele. Iata cateva trucuri si metode simple prin care iti poti imbunatati postura, astfel incat sa te simti, dar sa si arati, mai bine!

"Cocoasa" sau tendinta de a merge cu umerii aplecati in fata este una dintre principalele probleme de postura cu care se confrunta femeile astazi. Aceasta problema este favorizata de o pozitie incorecta la birou, in timpul somnului sau de obiceiul de a cara si ridica greutati foarte mari.

Atunci cand mergi cocosata sau constati o asimetrie in pozitia umerilor in timpul mersului, disconfortul si durerile de spate nu intarzie sa apara. Nici imaginea in oglinda nu este una prea satisfacatoare, acest obicei creand un aspect inestetic al corpului.  

Stai in pozitie corecta pe scaun!

Majoritatea problemelor cu pozitia corpului apar din cauza posturii incorecte pe care multa lume o adopta cand sta pe scaun. Multe persoane au tendinta de a folosi cu regularitate scaune fara spatar sau de a se apleca in fata, peste masa sau birou, tensionand muschii si punand astfel presiune pe coloana. Efectul este deformarea coloanei si formarea unei pozitii gresite a corpului.

Alege intotdeauna scaune cu spatar, mai ales in situatia in care obisnuiesti sa stai foarte multe ore la birou sau la masa de lucru. Stai intotdeauna cu spatele drept, rezemat de spatarul scaunului, astfel incat intre spate si coapse sa se formeze un unghi drept de 90 de grade.

Nu apleca niciodata spatele in fata, deasupra mesei de lucru si nu te obisnui sa stai cu picioarele incrucisate. Talpile trebuie sa fie perfect infipte in podea, cu toata suprafata lor, nu doar cu varfurile. Doar respectand aceste reguli, iti poti imbunatati substantial postura corpului.  

Ridica-te periodic de pe scaun si indreapta-ti frecvent spatele!

Evita sa stai foarte multe ore in aceeasi pozitie, in picioare sau la birou. Atunci cand fortezi corpul sa stea intr-o pozitie, pe termen lung, muschii obosesc si ai tendinta de a adopta posturi gresite, pentru a-i relaxa.

Daca ai un serviciu care solicita munca de birou, este indicat sa te ridici frecvent de pe scaun si sa faci plimbari dese, din ora in ora, timp de cateva minute, pentru a detensiona corpul. In momentul in care te ridici, intinde-ti spatele inainte de a face cativa pasi. Pune palmele perfect intinse in zona lombara si incepe sa impingi in ele ducand in acelasi timp umerii inapoi.  

Adopta pozitii corecte de somn!

O pozitie incorecta in timpul somnului iti poate strica, pe termen lung, postura corpului. Este important sa aplici cateva trucuri si reguli, in functie de pozitia preferata de somn, astfel incat coloana si postura ta sa nu aiba de suferit.

Daca obisnuiesti sa dormi pe o parte, asigura-te ca perna iti mentine capul in aceeasi linie cu restul corpului, fara a-l inclina mai sus sau mai jos. De asemenea, genunchiul care sta deasupra are tendinta de a "cadea" in aceasta pozitie si de a deforma, pe termen lung, coloana.

Plaseaza o perna intre picioare astfel incat genunchiul sa stea la aceeasi inaltime cu restul corpului. Se recomanda evitarea dormitului pe burta, din cauza presiunii si tensiunii pe care aceasta pozitie le cauzeaza la nivelul gatului.

Fa sport!

Exista mai multe tipuri de sporturi care te pot ajuta sa iti imbunatatesti pozitia corpului. Pilatesul este, potrivit specialistilor, cel care te ajuta cel mai mult sa iti intaresti musculatura abdominala, din zona lombara, a feselor si coapselor.

Toate aceste zone formeaza "centrul de forta" al organismului, direct implicat in intarirea si mentinerea corecta a pozitiei coloanei si spatelui.

Tu ce alte masuri mai iei pentru a-ti corecta pozitia corpului si a redobandi o postura adecvata? Impartaseste-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre