Cum sa-ti alegi perna perfecta

/ / Modificat: 2011-10-13
Cum sa-ti alegi perna perfecta

O perna perfecta, adaptata nevoilor tale, iti asigura o odihna de calitate si ajuta organismul sa se refaca pe parcursul noptii. Atunci cand te trezesti cu migrene, dureri ale zonei cervicale sau disconfort fizic general, ai putea suferi de pe urma alegerii gresite a pernei pe care te odihnesti.

Specialistii in ortopedie sustin ca o perna nepotrivita nu poate fi ea insasi cauza afectiunilor diverse asociate cu un somn prost, insa aceasta acutizeaza cu siguranta problemele rezultate in urma unei pozitii incorecte de odihna.

Pe langa senzatia de durere pe care o resimti cateodata dimineata la nivelul gatului, umerilor sau al bratelor, te poti confrunta si cu simptome specifice alergiei precum stranutul si respiratia suieratoare. Acest lucru se petrece atunci cand perna a fost uzata prea mult timp si ajunge sa contina celule de piele moarta, acarieni, praf si alte forme invizibile de mucegai sau ciuperci.

Te gandesti sa cumperi o perna noua? Regula generala este sa o inlocuiesti dupa 12 sau 18 luni, in functie de calitate. Daca au trecut deja doi ani, a sosit momentul sa renunti la ea.

Foto: allhealth9.com

Cum alegi perna perfecta?

Scopul utilizarii pernei este acela de a-ti ajuta capul sa fie sustinut corect, adica perfect perpendicular cu linia umerilor, fara sa stea aplecat pe spate sau impins in fata.

Urmatorul aspect pe care trebuie sa-l iei in calcul este pozitia in care dormi, intrucat ea iti sugereaza tipul de perna perfect pentru tine.

  • daca dormi pe spate: ai nevoie de o perna mai subtire, care sa nu-ti ridice capul prea mult; ideal ar fi sa aiba un volum suplimentar la baza pentru a umple golul dintre gat si coloana vertebrala;
  • daca dormi pe o parte: cumpara o perna tare, ferma, care sa iti umple spatiul dintre ureche si umar;
  • daca dormi pe burta: alege o perna aproape plata, moale, care sa nu "intervina" prea mult intre tine si saltea; in aceasta pozitie de somn, ai putea renunta la acest accesoriu; medicii iti recomanda totusi sa plasezi o perna imediat sub abdomen, pentru a preveni eventuale dureri lombare;

Umplutura pernei

Pernele pot fi umplute cu tot soiul de materiale in zilelel noastre, de la pene naturale (pasare, gasca), spuma sau fibra de poliester. Puful siliconizat si latexul granulat sunt alegeri foarte populare in randul clientilor care cauta mai multa sustinere.

Totusi, expertii recomanda variantele clasice cu pene, care pot fi ajustate in functie de nevoile personale ale fiecaruia si ofera atat confortul, cat si fermitatea necesara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre