Cum sa ramai sanatoasa in timp ce copilul este bolnav

/ / Modificat: 2010-12-06
Cum sa ramai sanatoasa in timp ce copilul este bolnav

Copiii sunt predispusi la o multime de boli, majoritatea de natura infectioasa si contagioasa. Ei sunt extrem de generosi cu bacteriile si virusurile si le impart fara ezitare in jur. Specialistii au constatat ca sansele ca femeile sa se imbolnaveasca se dubleaza din momentul in care devin mame. Si totusi, cum sa ai grija de copilul bolnavior fara sa te imbolnavesti si tu?

Spala-te pe maini, mai mult decat de obicei!

Atunci cand micutul tau este bolnav spalatul pe maini te poate salva de la a contracta boala. Expertii sustin ca sansele de imbolnavire scad cu pana la 50%, dar numai daca o faci corect. Sapuneste-te timp de 20 de secunde, frecand bine fiecare portiune a mainii!

Pastreaza distanta fata de copil cat poti de mult!

Este foarte greu sa ai grija de un copil fara sa il atingi sau fara sa il saruti si sa il imbratisezi de cate ori simti nevoia.

Trebuie sa faci un efort si sa reduci macar pentru cateva zile numarul de imbratisari si de saruturi in zilele in care este contagios. Explica-i de ce nu il mai imbratisezi atat de des, iar daca nu poti rezista tentatiei de a-l saruta, atunci fa-o pe frunte si nu pe obraz sau pe buze, pe unde circula cu usurinta saliva, deci virusurile si bacteriile.

Nu lasa copilul in bucatarie!

Fa din bucatarie o zona restrictionata pentru copil. Aceasta este spatiul cu cei mai multi germeni din casa, dar si cea in care exista cele mai multe sanse ca tu sa te contaminezi cu bacteria sau virusul de care sufera copilul. Atunci cand micutul tau petrece timp in bucatarie, el poate lasa secretii si poate atinge obiecte pe care tu le folosesti pentru a manca. Cresc astfel sansele tale de imbolnavire.

Foloseste programele de la masina de spalat cu apa fierbinte!

Daca ai uneori tendinta sa speli rufele cu apa rece, pentru ca nu sunt foarte murdare sau pentru ca au nevoie doar de o clatire, atunci cand micutul tau este bolnav, foloseste apa fiarta. Aceasta ucide germenii si impiedica imprastierea lor.

Alege dezinfectanti potriviti!

Cu siguranta ca ai in casa detergenti si produse de ingrijire de mai multe feluri, insa cand vine vorba de a distruge microbii de la un copil bolnav trebuie sa te asiguri ca au si si acest rol special. Cauta produse care au scris clar pe eticheta "dezinfectant"! Numai acestea au rolul de a distruge germenii!

Nu spala jucariile copilului in fiecare moment!

Micutul tau bolnav isi lasa cei mai multi germeni pe jucariile pe care le manuieste zilnic. Parintii au tendinta de a spala zilnic aceste jucarii, insa nu este decat o pierdere de timp, pentru ca in zilele in care acesta este bolnavior le va infecta iar. De aceea, medicii sfatuiesc sa le speli foarte bine si sa le dezinfectezi in momentul in care acesta se simte mai bine. Pana atunci, ai grija sa te speli foarte bine pe maini dupa ce atingi jucariile lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire boli contagioase Sanatate mama Raceala copii Gripa copii Infectii respiratorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre