Cum sa controlezi colesterolul intregii familii?

/ / Modificat: 2014-05-27
Cum sa controlezi colesterolul intregii familii?

Colesterolul este una dintre problemele globale de sanatate cu care se confrunta oamenii. Orice aliment semi sau mancaruri gata preparate, precum si alte produse care sunt cumparate de la orice magazin contin astazi grasimi staurate gata de a da peste cap colesterolul intregii familii. Afla cum protejezi familia de efectele dezastruoase ale colesterolului cu cateva sfaturi simple!

Colesterolul este necesar pentru organism

Organismul uman are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru a functiona cum trebuie. Insa exista 2 tipuri de colesterol:

  • colesterol "rau" (LDL) – favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare;

  • colesterol "bun" (HDL) – care ajuta la eliminarea celui rau din sange.

Ceea ce trebuie sa iti doresti este sa cresti nivelul de colesterol HDL si sa il scazi cat poti de mult pe cel LDL. Acest lucru se poate intampla umbland in principal la dieta!

Limiteaza portiile

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa incerci sa creezi portii corecte de mancare la fiecare masa. Exista tendinta de a se consuma mai mult decat trebuie la o masa. De aceea trebuie sa iti iei ca instrument de masurare palma. De exemplu, o bucata de peste nu trebuie sa depaseasca marimea unei palme, iar o gustare de nuci sau alune trebuie sa intre in podul palmei.

Mancati mai multe fructe si legume

Da prioritate legumelor si fructelor in farfuria ta! Este recomandat sa mananci intre 5 si 9 portii de legume si fructe pe zi. Cei care ajuta la scaderea colesterolului negativ sunt antioxidantii. In plus, daca mananci mai multe fructe si legume, vei diminua consumul de mancarurii pline de grasimi, ceea ce e iar un efect pozitiv.

Consumati mai mult peste sau fructe de mare

Pestele, in special cel gras, dar si fructele de mare sunt adevarate minuni in sanatatea familiei tale, asa ca nu te lipsi de ele la multe dintre alegerile alimentare pe care le faci. Bogat in acizi grasi Omega 3, pestele ajuta la scaderea nivelului de trigliceride, o grasime care sa regaseste in corp si care poate conduce la cresterea nivelului de colesterol negativ.

Opteaza pentru tipuri de peste ca somon, sardine, ton, pastrav, dar nu il gati prajit in ulei.

Incepeti diminetile cu cereale integrale

Un bol de ovaz sau de alte cereale integrale consumat la micul dejun isi manifesta beneficiile in corp pe durata intregii zile. Fibrele si carbohidratii complecsi din acestea va ajuta sa va simtiti satui mai mult timp, dar scad si nivelul de colesterol rau din sange. Printre alegeri mai poti adauga popcorn, orez brun, orz sau faina din cereale integrale.

Nucile, alimentul minune pentru colesterol

Daca ai pofta de o gustare sau simti nevoia sa rontai ceva, atunci orienteaza-te catre alune sau nuci. Acestea sunt bogate in grasimi monosaturate, care au rolul de a scadea colesterolul rau si de a-l creste pe cel bun. Totusi, nu exagera cu portiile lor, deoarece sunt bogate si in calorii.

Alegeti grasimi, dar monosaturate

Daca tot este sa consumati grasimi, macar alege-le pe cele sanatoase pentru familia ta. Grasimile nesaturate, care se regasesc in uleiul de rapita, masline (si uleiul de masline), seminte, nuci, arahide, migdale si altele, sunt bogate in antioxidanti care ajuta la reglarea colesterolului din sange.

Atentie la carbohidrati

Carbohidratii sunt necesari in dieta zilnica pentru ca iti ofera energia de care ai nevoie. Insa exista carbohidrati care sunt benefici pentru colesterol si altii care dauneaza. Alege cerealele integrale (orez brun, quinoa), pastele din cereale integrale si legumele boabe (mazare, linte, fasole etc.). Diminueaza consumul de cartofi, orez alb, produse de patiserie!

Renunta la gatitul prin prajit

Alege aburii, fiertul, coptul sau friptul, dar mai ales starea naturala a alimentelor pentru mesele in familie. Renunta la prajeli! Sunt gustoase, dar au un efect begativ asupra colesterolului din sange prin aportul de grasimi saturate.

Faceti miscare, oricat de putina

Cu doar 30 de minute de miscare zilnica (nu neaparat sala) poti ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol din sange. Poti realiza exercitiul fizic si prin simpla plimbare mai alerta, jocuri active alaturi de copii, dans sau alergare, nu neaparat printr-un program solicitant la sala.

Fiti cu sanatatea la zi

Toti membrii familiei tale trebuie adusi cu analizele la zi. Numai asa poti preveni boli foarte grave care rezulta din neglijarea colesterolului sau a altor afectiuni. In urma analizelor, medicii va pot recomanda cele mai bune metode de prezervare a sanatatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre