Cum au fost oprite cele mai mari pandemii din istorie si cat au tinut? Ce asemanari au avut cu COVID-19

/ / Modificat: 2020-03-18
Cum au fost oprite cele mai mari pandemii din istorie si cat au tinut? Ce asemanari au avut cu COVID-19

De-a lungul timpului, omenirea s-a confruntat cu mai multe pandemii, care au dus la moartea a milioane de oameni. In vremuri in care medicina nu era dezvoltata, iar igiena avea mari carente, aceste pandemii au facut ravagii. Cea mai inspaimantatoare pandemie cu care s-a confruntat omenirea a fost Gripa spaniola. 

Gripa din 1918 - istoria unui dezastru 

Gripa din 1918, numita si Gripa spaniola, a aparut in timpul Primului Razboi Mondial si era similara cu gripa aviara de astazi. Aceasta s-a raspandit intr-o maniera uimitoare in randul soldatilor americani. A avut o rata de mortalitate foarte ridicata: 50 de milioane de oameni s-au stins din viata dupa ce s-au infectat cu acest virus gripal intre anii 1918-1919. 

gripa spaniola

A fost considerata una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanitatii, fiind numita si Moartea Neagra. Multe dintre victimele acestui virus gripal au fost persoane tinere, gripa spaniola fiind total diferita de celelalte pandemii ale lumii, care au afectat copii, batrani si persoane cu sistem imunitar slabit. 

Boala a aparut pentru prima oara in Fort Riley, Kansas, SUA, pe 11 martie 1918. A fost numita Gripa spaniola pentru ca singurii care vorbeau obiectiv despre aceasta pandemie au fost spaniolii, deoarece ei nu erau in conflict, iar presa nu fusese cenzurata ca in restul Europei. 

Contagiozitate extrem de rapida 

Gripa spaniola s-a raspandit foarte rapid de la soldatii americani dupa ce acestia au inceput sa calatoreasca. In luna aprilie, trupele americane au debarcat in Europa si au adus acest virus cu ele. Incepea primul val al pandemiei.

gripa spaniola

Simptomele gripei spaniole 

Simptomele gripei spaniole erau foarte severe. Exista povesti care spun ca multe persoane se trezeau dimineata bolnave si se stingeau in drum spre munca. Cele mai multe persoane acuzau febra si dificultati in respiratie. Din cauza lipsei de oxigen, bolnavii capatau o tenta albastruie. La fel ca noul coronavirus, gripa spaniola a ocolit copiii, insa a afectat adultii in putere cu varsta cuprinsa intre 20-40 de ani. Batranii au fost si ei ocoliti de acest virus gripal.

Trei valuri de imbolnaviri in gripa spaniola

Primul val al gripei spaniole a pornit din Kansas si a inceput sa isi piarda din putere dupa cateva saptamani. Din cauza mobilitatii soldatilor americani, care au calatorit in mai multe tari ale lumii, epidemia s-a extins intr-un nou val, care avea sa duca la milioane de decese. Astfel, desi a pornit in martie, in luna septembrie a anului 1918 epidemia intra in cea mai letala faza.  

Conform expertilor, cele 13 saptamani dintre lunile septembrie si decembrie 1918 au constituit perioada de maxima intensitate a pandemiei, cand au murit cei mai multi oameni. 

Odata cu sfarsitul anului 1918, numarul cazurilor de imbolnaviri s-a redus, insa a urmat un al treilea val de imbolnaviri in luna ianuarie a anului 1919. Nu a mai avut aceeasi virulenta, iar mortalitatea a scazut mult. Cu toate acestea, chiar si al treilea val a facut victime. 

Izolarea si carantina au dus la stoparea raspandirii 

Australia, tara care a introdus rapid o carantina stricta, profitand si de izolarea sa geografica, a reusit sa opreasca primele doua valuri ale pandemiei. Insa la inceputul anului 1919 boala a ajuns si la Antipozi, ucigand cateva mii de australieni.'

gripa spaniola

Gripa spaniola - un virus mortal diferit? 

Un studiu recent a ajuns insa la concluzia ca acest virus gripal care a circulat in 1918 nu a fost cu mult diferit de alte virusuri ce au provocat pandemii de gripa in alti ani. Era mai puternic, insa nu extrem de diferit. 

Ce a dus insa la o rata mare a mortalitatii? In principal: lipsa igieniei. Astfel, indicele mare al mortalitatii nu ar avea legatura neaparat cu virusul, ci mai degraba cu conditiile din timpul Primului Razboi Mondial: tabere militare supraaglomerate, saracie si mizerie in orase, precum si o nutritie proasta. Multe dintre decese au fost cauzate de pneumonii bacteriene aparute în conditiile in care organismele erau deja slabite de gripa. 

SARS - una dintre cele mai recente epidemii ale lumii 

SARS este un coronavirus care a circulat in anul 2003 in sudul Chinei. Acesta a fost un virus care s-a transmis de la animale la oameni. A aparut pentru prima oara in iarna lui 2002, in Guangdong, sudul Chinei. Acesta a afectat 26 de tari, fiind infectate 8000 de persoane. 

sars

1 din 10 persoane afectate de SARS a murit. In cazul Covid-19, rata estimata a mortalitatii este de 1 la 50 de persoane. 

SARS s-a transmis foarte rapid de la om la om in special in a doua saptamana de la contractarea bolii. Cele mai multe cazuri de transmitere de la om la om s-au inregistrat in spitale. 

La fel ca noul coronavirus care circula in prezent, SARS s-a manifestat prin febra, stare generala de rau, dureri de cap, diaree si frisoane. Multi dintre cei infectati nu au prezentat insa simptome individuale, insa in majoritatea cazurilor era prezenta febra, in a doua saptamana de boala. De asemenea, tot in a doua saptamana se remarcau simptome precum tusea seaca si insuficienta respiratorie. Cazurile severe evoluau rapid si necesitau ingrijire intensiva, arata OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). 

Cum a fost oprita raspandirea 

La opt luni dupa ce a inceput sa circule, virusul SARS-CoV s-a stins. Principala masura: izolarea oamenilor bolnavi si potential infectati si foarte multe testari facute. 

Strategia parea simpla: Daca oamenii bolnavi pot fi opriti sa infecteze oameni sanatosi, boala va muri in cele din urma. 

Oamenii de stiinta atrag atentia ca istoria doar pare sa se repete, pentru ca va fi mult mai dificil de izolat noul coronavirus. 

Din 2003, SARS a reaparut de patru ori, de trei ori in accidente de laborator si o data in sudul Chinei, unde sursa infectiei a ramas nedeterminata. in zilele noastre, L.A. Times subliniaza, in articolul care vorbeste despre SARS si COVID-19, ca ”SARS si COVID-19 sunt ca verii, care impart 70% din materialul lor genetic. Ambele sunt coronavirusuri, o familie de virusuri despre care inainte de 2003 se stia ca cauzeaza doar raceala obisnuita la om.”

Spre deosebire de SARS, insa, care se transmitea mult mai greu si abia in a doua saptamâna, COVID 19-afecteaza in primul rând caile respiratorii si poate fi usor raspândit, prin tuse si stranut, ca-n cazul gripei, fiind mult mai greu sa fie identificate persoanele infectate la timp. Devii contagios de la primele simptome minore, arata expertii citati de L.A. Times. 

Concluzionam cu afirmatia lui Stanley Perlman, microbiolog la Universitatea din Iowa: ”Nu cred ca va fi ca SARS si va disparea”. 

Cele mai multe virusuri gripale au fost estompate prin crearea de vaccinuri, dar si prin izolarea persoanelor bolnave. Coronavirusurile aparute odata cu SARS au fost insa greu de stopat, iar cercetatorii inca lucreaza la crearea unor vaccinuri eficiente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre