Ce spune semiluna de la baza unghiei despre sanatatea ta

/ / Modificat: 2018-05-08
Ce spune semiluna de la baza unghiei despre sanatatea ta

Corpul uman are sute de modalitati, de multe ori subtile, de a transmite mesaje privind starea noastra de sanatate. De exemplu, culoarea pielii, cat de repede se vindeca o rana, cat de mult par iti cade, existenta acneei, toate semnaleaza probleme nutritionale, starea microbiomului tau, o posibila intoleranta la anumite alimente, iar uneori chiar si afectiuni grave, cum sunt cancerul sau diabetul.

Semiluna unghiei

Exista insa o parte a corpului nostru, careia cel mai probabil nu i-ai acordat prea multa atentie de-a lungul timpului, dar care iti poate spune multe despre starea ta generala de sanatate: semiluna alba de la baza unghiei, denumita lunula.

Ce este lunula?

Lunula, desi arata ca facand parte din unghia ta, este situata de fapt peste pielea de sub unghie si are rolul de a proteja vasele de sange sensibile din zona pe care o acopera. Cu totii avem lunula, desi ea nu este intotdeauna vizibila pe toate degetele; la multi dintre noi este mai evidenta pe degetul mare al manii.

Lunula are un rol important in formarea unghiei tale si in felul in care aceasta creste, motiv pentru care orice rau produs asupra ei poate determina permanent modalitatea in care unghia creste, sau daca mai creste.

Ce inseamna lunula pentru sanatatea ta

O lunula sanatoasa, normala, are forma unei semilune, este de culoarea fildesului si ocupa aproxmativ o cincime din suprafata unghiei. Daca insa, observi oricare din urmatoarele modificari ale lunulei tale, poate este mai bine sa stabilesti o programare la medicul tau, pentru investigatii.

lunula-unghie

Dimensiunea lunulei

Orice dimensiune mai mica, sau mai mare decat cea de o cincime din suprafata unghiei, poate indica probleme medicale.

Macrolunula: O lunula care este mai mare decat in mod normal, cu exceptia celor de nationalitate indiana care au lunula marita, poate indica afectiuni endocrine asa cum este hipertiroidismul.

Microlunula: Atunci cand lunula este, in schimb, mai mica decat in mod normal, sau lipseste cu desavarsire, cu exceptia celor ce provin din Africa ce au in mod normal o lunula mai mica decat restul, este posibil sa semnaleze probleme medicale cum ar fi:

  • Arteroscleroza cardiovasculara;
  • Afectiuni cromozomiale;
  • Afectiuni ale unghiilor;
  • Afectiuni endocrine, incluzand atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul;
  • Anemie provenita din carenta de fier si malnutritie;
  • Prezenta virusului imunodeficientei umane (HIV);
  • Artrita reumatoidala;
  • Insuficienta renala.

Forma lunulei

Lunula afecteaza modul in care unghiile tale cresc, asa ca daca forma sa nu este tocmai obisnuita, exista posibilitatea ca si unghiile tale sa creasca intr-o forma neobisnuita. Atunci cand ceva nu este in regula, lunula isi poate schimba forma din semiluna in patrat sau chiar triunghi. Motivele pentru care lunula isi schimba forma pot fi diverse:

  • Disgenezie gonadala, sau Sindromul lui Turner, o anomalie genetica care duce la deformitati si dureri si care de obicei este ereditara;
  • Afectiuni cromozomiale cum sunt Sindromul Down, Sindromul Edward, si Sindromul Patau;
  • Traume ale unghiei.

Culoarea lunulei

Lunula ar trebui sa aiba culoarea fildesului, insa daca observi urmatoarele schimbari in culoare, este bine sa iti contactezi medicul:

Puncte rosii: o lunula cu puncte rosii poate sa insemne alopecie, psoriazis sau vitiligo, precum si distrofie si deformitate a unghiei

  • Albastra: tenta albastra a lunulei este cauzata de administrarea sistematica de medicamente, in special cele ce trateaza cancerul si HIV.
  • Galbena: lunula galbena semnaleaza adesea expunerea la insecticide si pesticide
  • Alba: o lunula foarte alba se intalneste des in cazul celor cu insuficienta renala cronica, ciroza, insuficienta cardiaca si diabet.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate Sfaturi sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre