Boli cauzate de stres pe care le poti preveni

/ / Modificat: 2017-04-03
Boli cauzate de stres pe care le poti preveni

Stresul nu iti ofera doar o usoara stare de iritabilitate, anxietate sau dureri de cap. Complicatiile provocate de acesta in organism sunt mult mai serioase si efectele lui fac ravagii in organismul mamicilor suprasolicitate si nu numai.

Iata cateva boli care sunt cauzate de stres, dar pe care le-ai putea preveni usor daca ai folosi trucuri istete de combatere a stresului!

Bolile cardiovasculare

Specialistii au analizat efectul stresului asupra sanatatii si au ajuns la concluzia ca acesta provoaca afectiuni in special in ceea ce priveste tensiunea arteriala, implicit inima. Explicatia consta in faptul ca in cele mai multe cazuri stresul este asociat cu alte probleme precum o alimentatie deficitara, sedentarism, obezitate, fumat, alcool, care cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Medicii sustin ca cei care sunt deja predispusi la afectiuni cardiace au un risc si mai crescut.

Afectiunile gastrointestinale

Stresul influenteaza semnificativ procesul de digestie si poate determina o multime de afectiuni specifice: arsuri la stomac, sindromul colonului iritabil, constipatie. Singurul pe care stresul nu il poate declansa este ulcerul, dar daca suferi deja de el, atunci poate determina agravarea lui.

Depresia si anxietatea

Acestea sunt cele mai logice si frecvente efecte ale stresului asupra sanatatii. Persoanele care sunt supuse constant stresului prezinta un risc de peste 80% de depresie.

Obezitatea

Nu degeaba se spune ca "stresul ingrasa". Stresul te poate face depresiva, iar majoritatea celor care trec prin depresie au tendinta de a-si gasi alinarea in mancare. In plus, stresul determina eliberarea unor niveluri mari dintr-un hormon numit cortisol, care determina amplificarea tesutului adipos de pe abdomen.

Alergiile

Stresul a fost relationat cu alergiile de piele. Specialistii sustin ca stresul, si nu neaparat anumiti factori poluanti externi, poate fi cauza asa numitului "sindrom al cladirilor bolnave/nesanataoase" care se manifesta prin eczeme, dureri de cap, astm si probleme ale sinusurilor, la cei care lucreaza la birou.

Afectiuni ale pielii

Stresul joaca un rol important in aparitia unor afectiuni multiple ale pielii: acnee, rozacee, eczeme. Urticaria inexplicabila poate fi cauzata de asemenea de un stres puternic.

Fertilitatea

Stresul afecteaza fertilitatea femeilor. Specialistii au reusit sa demonstreze cum anumite substante si hormoni secretati in timp ce esti supusa unui stres puternic pot cauza infertilitatea.

Diabetul

Stresul poate agrava diabetul in 2 feluri: incurajeaza obiceiuri nocive (alimentatie nociva sau consum de alcool) si se pare ca are un efect direct asupra cresterii nivelului de glucoza din sange la cei care sufera de diabet de tip 2.

Durerile de cap

Durerile de cap sunt neplacute si afecteaza calitatea vietii. Stresul este considerat principalul factor declansator al acestora. De asemenea, el determina declansarea migrenelor.

Tulburarile alimentare

Medicii au descoperit ca nivelurile ridicate de substante si hormoni asociati stresului au fost regasiti la persoane care sufera de anorexie sau bulimie. Nu exista dovezi concrete in acest sens, dar se considera ca exista mai multe efecte ale stresului, care, netratate si nemonitorizate, pot conduce la aparitia acestor tulburari.

Astmul

Supunerea indelungata la stres inrautateste considerabil astmul pentru cei care manifesta deja aceasta afectiune si poate determina declansarea lui la persoanele predispuse. Specialistii sustin ca parintii care sufera de stres cronic pot avea copii predispusi la astm.

Tulburarile de somn

Tensiunile provocate de stresul unor sarcini sau activitati nerezolvate sau de alte griji determina frecvent aparitia insomniei, dar si a altor tulburari de somn care se manifesta prin somn agitat, treziri frecvente, cosmaruri etc.

Sursa foto: glamour.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres Stres boli

Articole recomandate

Citeste si despre