Anexita

Intrebare:

- Buna ziua. Am 26 de ani si pana acum nu am fost nici macar la un consult ginecologic. La varsta de 18 ani am fost nevoita sa fac un avort. De atunci nici nu am mai calcat pragul unui doctor ginecolog. Problema este ca ori de cate ori imi este frig, incep sa ma doara la scurt timp ovarele si sa urinez mai des. Din neglijenta nu am fost la doctor nici macar dupa aparitia acestei probleme. O alta problema a aparut acum 3 luni cand am constatat ca in timpul actului sexual, in anumite pozitii, am dureri de ovare si chiar si dupa contactul sexual. Iar o alta problema mai recenta a aparut acum 1 luna cand ma trezesc deseori noaptea cu dureri de ovare,incat de abia pot merge, dar care dupa cateva ore incep sa dispara. Nu am consultat inca nici un doctor pana acum. As dori sa-mi dati un sfat, mentionand ca ciclul imi este regulat, la interval de 25 de zile.

Raspuns:

Dupa descrierea facuta de dumneavoastra inclin sa cred ca simptomele sunt date de o infectie urinara recidivanta insotita de un raspuns inflamator al anexelor organelor genitale (anexita). Anexita este o afectiune infectios inflamatorie a anexelor organelor genitale feminine (trompa, ovar); raspunsul inflamator extinzandu-se cu usurinta la nivelul tractului urinar, si invers (infectii urinare recurente pot determina un raspuns inflamator din partea organelor genitale interne). Infectii urinare frecvente apar mai ales la inceputul vietii sexuale, pana cand organismul se adapteaza la noua agresiune venita din exterior (odata cu introducerea in vagin a penisului, si eliminarea spermei, se pot vehicula pe aceasta cale o serie de germeni care pot produce infectii genito-urinare; mai ales daca tinem cont de localizarea orificiului uretral si de faptul ca uretra feminina are dimensiuni reduse).



In timp organismul capata imunitate impotriva acestor agresiuni prin formarea de anticorpi (anticorpii se formeaza in general dupa un prim contact cu agentul infectios). Dar in cazul dumneavoastra, infectia trenanta poate fi data de rezistenta la antibiotice (rezistenta poate fi si rezultatul unor tratament repetate, fara sa fie verificata sensibilitatea germenilor la medicamentele respective; sau de un management deficitar al unei infectii in sfera genitala (neprezentarea la medicul ginecolog sau urolog odata cu aparitia simptomatologiei clinice si implicit o netratare si a partenerului). Acest raspuns inflamator pelvin determina ca una dintre manifestarile clinice sa fie durerea (sindrom algic pelvin, dispareunia – durerile din timpul contactului sexual).

Ceea ce trebuie dumneavoastra sa faceti este sa va prezentati la un cabinet ginecologic unde in urma unui consult clinic si a unor investigatii suplimentare, printre care o urocultura cu antibiograma ar fi de folos, se poate stabilii un diagnostic corect si o conduita terapeutica adecvata. Nu uitati sa cereti medicatie si pentru partener (chiar daca acesta nu prezinta nici un simptom, este obligatoriu sa urmeze si el tratamentul, altfel reinfectia va reaparea), iar pe perioada tratamentului si inca 7 zile dupa terminarea lui, sunt interzise contactele sexuale, tot pentru a evita recidivele.

Sper ca informatiile furnizate sa va confirme importanta prezentei la un cabinet de specialitate. Un consult ginecologic periodic nu are de ce sa fie stanjenitor tinand cont ca acest lucru este ceva firesc la o persoana cu viata sexuala activa si nu numai. Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:



Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul