7 cauze medicale care provoaca oboseala. Cand trebuie sa mergi la medic

/ / Modificat: 2018-12-03
7 cauze medicale care provoaca oboseala. Cand trebuie sa mergi la medic

Prima intrebare care trebuie sa-ti vina in minte: si totusi, daca nu vorbim doar despre oboseala si atat? Mai ales ca noi, toti, suntem tentati sa dam vina pe oboseala intr-o viata in care suntem vesnic ocupati si ne ramane atat de putin timp pentru relaxare. Si de cele mai multe ori, chiar despre asta este vorba.

Daca te simti obosit, nu ignora acest lucru, spunandu-ti ca o sa treaca de la sine cu o ora de somn in plus, la noapte. Mai bine ia-ti o perioada de 2-3 saptamani pe care sa le dedici odihnei. Dormi mai mult, fii mai selectiv cu indatoririle de zi cu zi, bea mai multe lichide, fa o cura de multivitamine, fii mult mai atent la ce mananci (consuma hrana sanatoasa) si renunta complet la cofeina si alcool.

Daca simptomele de oboseala tot nu dispar, atunci inseamna ca ai nevoie de ajutor – spun specialistii americani. Oboseala cronica poate avea la baza mai multe motive medicale pe care trebuie sa le descoperi si sa le tratezi, pana nu se agraveaza si mai mult starea proasta.

Iata 7 eventuale cauze care pot sta la baza unei stari de oboseala excesive.

1. Anemia

Este o afectiune specifica mai mult femeilor care depun eforturi fizice si intelectuale foarte mari si au o lipsa acuta de fier in organism. Oboseala care are la baza anemia este rezultatul absentei globulelor rosii din organism.

Asta te poate face sa te simti slabit si sa ai sentimentul ca respiri greu. Anemia are la baza o deficienta de fier sau vitamine in organism, sau – in cazuri extreme – hemoragii interne, sangerari abundente, sau alte cauze care tin de zona bolilor cronice, precum artritele reumatice, cancerul sau deficiente ale rinichilor. Corpul femeilor are nevoie de surplus de fier in timpul perioadelor de ciclu menstrual (din cauza pierderilor de sange), dar si in timpul sarcinii.

Principalul simptom in cazul anemiei il reprezinta oboseala pronuntata. Anumite persoane mai acuza slabiciune in tot corpul, insomnie, incapacitate de concentrare, tahicardie, dureri in piept, dureri de cap. Cele mai simple miscari, precum o plimbare scurta, pot genera oboseala excesiva in cazul anemiilor.

Daca prezinti o parte sau toate semnalmentele de mai sus, mergi la medic si fa-ti o examincare completa, care include si analize de sange.

2. Diabetul

In fiecare an, mai mult de un milion de persoane sunt diagnosticate cu diabet (care poate fi de mai multe feluri), dar multi bolnavi nici nu stiu ca au exces de zahar in sange. Zaharul sau glucoza este principalul furnizor de energie al organismului.Insa acesta cauzeaza probleme serioase persoanelor diagnosticate cu diabet.

Tocmai de aceea in cazul in care aveti glicemia ridica trebuie sa mergeti la control cu regularitate si rigurozitate. Diabetul provoaca tot felul de tulburari, printre care si oboseala exagerata, sete permanenta, urinari frecvente, foame, scaderea in greutate, infectii vaginale si tulburari de vedere.

Din nou, trebuie sa mergi urgent la doctor si sa faci analize de sange care sa stabileasca nivelul glicemiei. In functie de rezultate, medicul te va indruma pe mai departe.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oboseala Oboseala cronica Oboseala mama

Articole recomandate

Citeste si despre