Fibromatoza uterina

/ / Modificat: 2007-01-07
Fibromatoza uterina
Intrebare:

- Am 26 de ani am fost depistata in mai 2006 cu fibromatoza uterina; am fost operata laparoscopic, operatie insa nereusita. Fac momentan tratament cu duphaston de 6 luni si as dori sa va intreb daca un tratament neconventional pentru fibromatoza uterina mi-ar dauna (tincturi de plante si ceaiuri). Tin sa precizez ca am metroragie si anemie cronica.

Raspuns:


 

Fibromatoza uterina semnifica prezenta mai multor noduli fibromatosi la nivel uterin; numarul, localizarea si dimensiunile acestora constituind factori care influenteaza raspunsul terapeutic.

Tratamentul cu duphaston reprezinta un tratament hormonal, nodulii fibromatosi putand raspunde favorabil la manipularea concentratiilor hormonilor sexuali.

Situatia in care nu se obtine raspuns satisfacator in fata unei astfel de conduite terapeutice, si in prezenta manifestarilor clinice, se poate opta pentru rezolvarea chirurgicala a acestei afectiuni (datorita in general a numarului mare de noduli fibromatosi, cea mai frecventa interventie in acest caz fiind reprezentata de histerectomie).



Tinand cont de varsta dumneavoastra, este normal sa se incerce doar inlaturarea nodulilor fibromatosi si nu a uterului in totalitate. In principal tincturile din plante si ceaiuri nu prea au efect asupra evolutiei fibromatozei uterine; atat timp cat administrarea acestora nu modifica in rau simptomatologia, utilizarea lor nu este contraindicata – dar este bine sa va informati medicul curant cu privire la optiunea dumneavoastra privind aceste preparate.

dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre