Trucuri de la specialist ca sa iti mentii familia sanatoasa!

/ / Modificat: 2015-12-17
Trucuri de la specialist ca sa iti mentii familia sanatoasa!

Iarna este sezonul racelii si gripei, iar cei mai sensibili in fata acestora sunt copiii. Tocmai de aceea ar trebui sa ne luam toate masurile de precautie pentru ca atat noi, dar mai ales cei mici sa fie protejati cat mai bine de aceste afectiuni sezoniere.

Devine chiar mai greu sa ne protejam sanatatea atunci cand toata lumea din jurul nostru pare sa stranute si sa tuseasca, iar copiii, daca nu au un sistem imunitar puternic vor lua imediat virusurile.

Iata 10 trucuri pentru a pastra sanatatea familiei in timpul iernii:

1. Creste cantitatea de apa pe care o beti zilnic

Hidratarea este esentiala pentru ca trupul sa se pastreze sanatos. Sinusurile si intregul sistem respirator vor fi protejate mai bine de raceli daca sunt bine hidratate. In acelasi timp, pielea se va bucura din plin de hidratare si vei evita in acest fel uscarea si craparea ei.

Pentru un adult, cantitatea de apa recomandata este de circa 2 litri pe zi. In cazul copiilor, este recomandat sa bea 1,5 litri de apa distribuiti pe intreg parcursul zilei.

Ceaiurile neindulcite si sucurile naturale de fructe sunt si ele o sursa de apa. In schimb, bauturile carbogazoase cu mult zahar nu iti vor hidrata organismul si nu ar trebui consumate de copii.

2. Curata aspiratorul

Praful din casa este o cauza a tusei si a congestiei nazale. Chiar daca incercam sa tinem praful si alergenii departe, se vor aduna in sacul de la aspirator si la fiecare folosire a lui vor reveni in locuinta noastra.

Asadar, acest sac al aspiratorului ar trebui curatat foarte bine dupa fiecare folosire a sa pentru a evita intoarcerea lui in casa la urmatoarea curatenie.

3. Tine un pix mereu la tine

Ar putea sa ti se para un accesoriu neinsemnat, insa ar trebui sa iei in considerare faptul ca el poate fi si un incubator de bacterii. De fiecare data cand folosesti pixul de la banca, de la restaurant sau de la orice alt ghiseu, intri in contact cu bacteriile lasate de celelalte persoane care l-au folosit inaintea ta.

Tine un pix in geanta si foloseste-l doar pe acela.

4. Spalati-va pe maini cat mai des

Daca tie, ca adult, iti este usor sa tii cont de aceasta regula, pentru copii va fi mai greu. Fii cu ochii pe cel mic pentru a te asigura sa se spala pe maini ori de cate ori este nevoie. Pentru a elimina bacteriile si virusurile de pe maini, ar trebui sa ne spalam cel putin 20 de secunde.

Cand esti plecata de acasa, pastreaza mereu in geanta un gel dezinfectat care sa te ajute sa iti cureti mainile.

5. Faceti exercitii fizice

Miscarea este cheia pentru a-ti pastra sanatatea indiferent de anotimp. Nu doar pentru noi ca adulti este important exercitiu fizic, ci si pentru copii, mai ales in prezent cand locul jocurilor in aer liber a fost luat de cele pe calculator.

In fiecare zi ar trebui sa va faceti timp pentru a face miscare. Daca nu ai un abonament la o sala de fitness, puteti face seara putin sport impreuna. Fie apelezi la un DVD cu exercitii fizice, fie faceti cateva genoflexiuni, fandari si alte astfel de exercitii.

Fluxul sanguin se va imbunatati si sistemul imunitar va fi intarit deoarece celulele imunitare vor circula mai bine in intreg organismul.

6. Evita contactul direct cu alte persoane racite

Este un sfat la care te-ai gandit cu siguranta inainte, insa uneori nu tinem cont de el fara sa ne dam seama. Asadar, evita cat se poate de mult sa intri in contact cu persoane care tusesc, stranuta sau dau alte semne de raceala. Daca te vei imbolnavi tu este doar o chestiune de timp pana se va molipsi si cel mic, asa ca trebuie sa te protejezi foarte bine.

Daca ai dat mana cu o persoana care prezinta semne de raceala, foloseste un dezinfectant de maini pentru a elimina bacteriile.

7. Pastreaza curatenia in jurul tau

Un mediu curat este unul sanatos. Exista locuri si obiecte pline de bacterii si germeni si pe care ar trebui sa le curati mai des, spre exemplu telefonul mobil, tastatura si mouse-ul sau tableta. Acestea sunt lucruri pe care le folosim zilnic si noi adultii, dar si copiii nostri, si care aduna foarte multi microbi.

In locuinta voastra ar trebui sa acorzi o atentie speciala bucatariei si baii, locurile unde se aduna mai multe bacterii.

8. Dormi cel putin 7-8 ore pe noapte

Somnul este extrem de important pentru sistemul imunitar. Priveste-l ca pe o modalitate de a-ti incarca bateriile si nu neglija orele de odihna, mai ales in perioada iernii. Ar trebui sa dormi cel putin 7-8 ore pe noapte.

Asigura-te si ca micutul tau are parte de suficient somn. In functie de varsta, copiii ar trebui sa doarma: 12-14 ore la 1-2 ani, prescolarii au nevoie de 11-13 ore de somn, scolarii 10-11 ore, adolescentii au nevoie de 8-9 ore.

9. Mananca sanatos

Alimentatia este un pion principal in pastrarea sanatatii. In timpul iernii, ai nevoie de fructe si legume proaspete care sa-ti intareasca sistemul imunitar si sa tina departe racelile. Broccoli, telina apio, avocado - sunt cateva exemple de legume bogate in antioxidanti si care va vor ajuta sa va protejezati organismul de viroze si alte afectiuni specifice iernii.

In acelasi timp, citricele reprezinta o sursa importanta de vitamina C, asa ca fresh-urile de portocale sau grepfruit vor fi adevarate bauturi energizante pentru tine si familia ta.

Vitaminele din legume si fructe sunt cel mai bine asimilate de organismul nostru, insa poti de asemenea sa apelezi si la suplimente de multivitamine si minerale. Pentru copii ar trebui sa optezi pentru unele speciale pentru grupa lui de varsta.

10. Nu iti atinge fata

Gura si nasul reprezinta "intrarile" in organism pentru germeni, bacterii si virusuri, in timp ce pe mainile noastre se aduna de-a lungul zilei o multime de astfel de inamici ai sanatatii. Asadar, pentru a ii tine departe de noi ar trebui sa evitam pe cat posibil sa ne atingem fata.

Daca micutul tau are obiceiul de a-si atinge fata cu mainile sau de a baga degetele in gurita, ar trebui sa il dezveti de el pentru a-l feri de afectiunile specifice sezonului rece.

Tu ai vreun secret pentru a-ti pastra sanatatatea in timpul iernii? Ce parere ai despre sfaturile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate iarna

Articole recomandate

Citeste si despre