Trateaza-ti copilul cu multa atentie: este facut din vise

/ / Modificat: 2019-12-04
Trateaza-ti copilul cu multa atentie: este facut din vise

Ce se intampla daca experienta arata ca secretele cresterii unui copil sanatos si fericit sunt ascunse in spatele simplitatii? Uneori, gesturile marunte si practicile zilnice sunt suficiente pentru a face rolul de parinte mai usor si mai placut si pentru a-i garanta copilului dezvoltarea si atentia pe care o merita.

Alejandra Pino Jaramillo, specialist in tulburari de anxietate si psihoterapie cognitiva comportamentala vorbeste despre cum  sa-ti tratezi copilul cu mai multa grija, deoarece este facut din vise

Urmareste-l si asculta-l

Ochii sunt oglinda sufletului si uitandu-te la copil fara a fi superficial il va face sa se simta iubit, dorit, sa simta iubirea mamei si a tatalui, pe care si-o doreste foarte mult.

  • Priveste-l in ochi cand te uiti la el.
  • Coboara la inaltimea lui oricand doresti sa-i spui ceva.- Intreba-l des cum se simte: se va simti auzit si, la randul sau, va invata sa observe sentimentele si emotiile.
  • Cand se intoarce acasa de la scoala sau de la gradinita, evita sa intrebi: "Cum a fost?, dar il poti intreba "Cum te simti? Cum ti-a mers astazi la scoala?" (Astfel, ii transmiti ca este important pentru ceea ce reprezinta el ca individ, nu pentru ceea ce face).

Aminteste-ti intotdeauna ca nu este adult

De cate ori ai auzit "Esti baiat mare," "Nu plange ca o fata!" Aceste vorbe fiind spune unui copil intre 3 si 4 ani. Este important ca micutii sa-si poata trai pe deplin copilaria: sa se joace, sa se joace si iar sa se joace, sa fie iubiti, serviti, ajutati, rasfatati, sustinuti

Cum sa pui in aplicare aceste sfaturi

  • Evita impunerea "fortata" a regulilor: copilul invata prin exemplu si prin imitatie. Regula impusa este proiectata timpuriu intr-un mod adult care nu este potrivit pentru varsta lor. De exemplu, daca nu doreste sa se spele pe dinti inainte de culcare, ia-l de mana, mergeti in baie si periati-va amandoi dintii, oferindu-i posibilitatea de a te vedea si de a te imita.
  • Daca doresti ca el sa invete sau sa colaboreze, ar trebui sa-l implici intotdeauna prin joc. De exemplu, curatenia in dormitorul lui poate deveni jocul piratilor care curata nava si el va fi capitanul. Vei vedea ca a doua zi te va intreba: "Cand facem din nou curat in camera, mama?"

Fa-l sa traiasca zilnic in armonie

Pentru copil, rutina si micile ritualuri zilnice sunt fundamentale, deoarece acestea ofera siguranta, il orienteaza chiar si atunci cand nu are notiunea de timp, ii ofera un sentiment de limita in care se poate misca fara probleme. Pentru a realiza aceasta armonie poti face urmatoarele lucruri:

- Evita sa schimbi scaunele la masa sau sa mananci o data la masa, apoi ocazional pe canapea etc.- Creaza un ritual de noapte buna si un ritual de buna dimineata, care sa ajute copilul sa adoarma sau sa-si reia ziua. -

- Evita jocurile care implica multa agitatie inaintea orei de somn, in favoarea linistii sau a cititului unei povesti. 

Nu iti compara copilul cu ceilalti

Copilul se naste cu o incredere extrema in viata si posibilitatile sale, doar ca uneori, adultul, fara sa stie, submineaza aceasta siguranta de la o varsta frageda. De exemplu, atunci cand este comparat cu altii. Cel mic considera ca ii preferi pe ceilalți si incepe sa-si pierda increderea in sine.

Acestea sunt aspectele fundamentale pe care trebuie sa le cunosti pentru a-ti pastra increderea in copilul tau:

Comparatiile il demoralizeaza si il fac sa se simta incapabil si inferior: fiecare copil este unic cu talentele si slabiciunile sale. Spune-i sa se uite la cine crezi tu ca a facut lucrurile mai bine decat sa-l descurajezi pentru ca nu duce la nimic bun.

Nu este bine sa-l judeci. Daca a facut ceva gresit este posibil sa nu fi avut unele informatii despre asta sau nu a facut-o in mod intentionat sau pentru ca era obosit sau poate distras.Spune-i cat mai des cat de mult il iubesti si ce minunat este intotdeauna.

Ajuta-l sa-si pastreze stima de sine

Cel mai important lucru este sa-ti accepti copilul pentru ceea ce este este, astfel incat sa se simta mereu in sigurata, puternic si capabil. Lasa-l sa experimenteze si sa invete prin joc, evitand explicatiile rationale, de ce sau pentru ce.

De exemplu, daca cel mic vrea sa atinga oala de pe aragaz, este inutil sa ii spui si sa-i explici ca este periculos. Daca simte nevoia sa faca acest lucru, va incerca, oricum, sa-si satisfaca curiozitatea.Deci, ce poti face? Lasa-l sa experimenteze (ceea ce nu inseamna ca paraseste bucataria si il lasi sa se friga). Ii spui pe un ton bland ca poate atinge vasul, dar cu atentie, deoarece il va frige (in timp ce acesta se incalzeste si inca nu este fierbinte).

Ofera-i timp de calitate

Este mai bine sa petreci doua ore cu copilul in formula completa si daruire totala decat o zi intreaga de plictiseala si frustrare. Fa-ti timp pentru a fi la dispozitia lui, fara sa te gandesti la altceva, stai doar cu el si cu jocurile lui, asculta-l, distreaza-te cu el. Aceste momente vor ramane pentru totdeauna in memoria lui si a ta.

Daca ai lucruri de facut si, de asemenea, trebuie sa ai grija de copil, fa tot posibilul sa-l implici si pe el intr-un mod distractiv. Nu-i da ocazia sa creada ca pregatirea masinii pentru spalat sau pregatirea cinei  sunt mai importante decat el: discuta cu el in timp ce iti faci treaba sau implica-l facandu-l sa se simta intotdeauna pe primul loc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Grija Sfaturi

Articole recomandate

Citeste si despre