Tranzitia de la baita la dus la copii: cum facem trecerea mai usoara

/ / Modificat: 2024-02-22
Tranzitia de la baita la dus la copii: cum facem trecerea mai usoara

Igiena copiilor si baita reprezinta o provocare pentru parinti in primii ani de viata. La inceput sunt nedumeriri legate de frecventa baitei, de temperatura apei si de siguranta copilului in cadita, iar cand copilul devine mai independent vine intrebarea fireasca legata de trecerea la dus.

Ora baitei este una foarte distractiva pentru cei mici. Bulele de sapun si ratustele sunt jucarii perfecte pentru ei, iar balaceala este activitatea preferata inainte de culcare. Trebuie insa sa recunoastem ca ea ii stoarce de energie pe parinti.

Nu exista o varsta ideala la care se face aceasta trecere. Totul depinde de voi, ca parinti, dar si de copil. Unii prichindei sunt mai precoce si vor cere singuri sa faca dus dupa ce au vazut ca mami si tati fac asa. Altii, in schimb, se vor teme sa incerce ceva nou si nu vor fi la fel de deschisi la schimbare. Incepand cu varsta de 5-6 ani copilul este insa pregatit pentru aceasta schimbare.

Trecerea de la baita la dus este una fireasca, ce nu trebuie amanata prea mult de parinti si care va scurta timpul petrecut in baie. Este normal ca parintii sa fie ingrijorati cu privire la siguranta copilului atunci cand face dus singur, insa el trebuie sa invete sa devina independent si sa se protejeze singur.

Sfaturi legate de tranzitia de la baita la dus, astfel incat trecerea sa fie lina si fara neplaceri

Sugereaza-i ca asa fac "oamenii mari"

Copiii isi doresc sa fie perceputi drept adulti, iar cand le mentionezi ca pot sa faca ceva precum adultii, beculetul lor se aprinde imediat. Poti incerca aceasta tehnica si cu trecerea de la baita la dus.

Nu forta lucrurile, ci pune o intrebare simpla de tipul: "nu crezi ca ar fi mai distractiv sa te speli ca oamenii mari?". Acorda atentie raspunsului sau, el va pune mai multe intrebari despre asta si va fi interesat de subiect, asa ca in scurt timp s-ar putea sa-ti spuna chiar el ca vrea sa faca dus.

Spune-i ca ii va ramane mai mult timp pentru joaca

Tocmai i-ai luat o jucarie noua si pare foarte incantat de ea? E momentul sa-i spui ca baita ii va rapi din timpul de joaca. Daca petrece de obicei in baie 30-40 de minute, spune-i ca dusul ar dura cam 10 minute, iar in restul de timp se poate juca in voie.

Daca micutul tau adora sa-i citesti povesti seara in pat, spune-i ca dusul este mai rapid, asa ca veti avea mai mult timp sa va jucati impreuna in pat si sa-i citesti povesti.

Arata-i ca si dusul poate fi distractiv

Cand trece de la baie la dus nu inseamna ca trece de la o activitate distractiva la una plictisitoare. Poate in continuare sa se joace cu bulele de sapun, sa-si faca o creasta cand isi spala parul si sa cante in nestire!

Nu insista

Daca nu vrea sub nicio forma sa faca dus, nu insista prea mult. Daca procedezi asa, nu vei face decat sa-i dezvolti reticenta fata de aceasta idee. Trateaza cu calm refuzul lui si nu-l pune in situatii in care nu se simte in siguranta.

Nu incerca sa-l convingi spunandu-i ca vecinul sau colegul de scoala face dus deja singur si ar trebui si el sa faca la fel. Multi parinti apeleaza la aceasta tactica sperand ca in acest fel copilul se va ambitiona si isi va depasi fricile. Astfel de comparatii nu ii ajuta increderea in sine si il pot chiar rani. Copilul va face trecerea cand se va simti pregatit si cand va sti sigur ca este in totala siguranta. Frica de nou este absolut normala si oricat de uzuala ni se pare noua o activitate de acest fel, pentru el ar putea fi o adevarata provocare.

Ce trebuie sa ai in vedere inainte sa treceti de la baita la dus

Odata ce am trecut in revista modalitati prin care il poti convinge pe cel mic sa faca dus, siguranta trebuie sa fie pe primul loc. Nu face rabat de la masurile de siguranta pentru ca pot aparea accidente.

Prima data cand face dus singur stai in baie cu el si arata-i cum sa se spele bine. Odata ce observi ca a invatat si nu mai e neaparata nevoie de prezenta ta acolo, poti sa iesi din baie. Spune-i ca tu stii ca o sa se descurce, ca ai incredere in el si incurajeaza-l sa devina independent cand vine vorba despre igiena sa. Nu uita sa-i spui ca atunci cand se clateste cu dusul trebuie sa inchida ochii si gurita pentru a evita iritatiile si pentru a nu risca sa inghita apa cu spuma.

Chiar daca este suficient de mare incat sa se spele singur, ar trebui ca la inceput sa il verifici din cand in cand, iar usa de la baie sa stea intredeschisa ca sa fiti la curent cu ce se intampla. Intreaba-l daca e bine, daca se descurca singur si daca are nevoie de ajutor.

Temperatura apei este extrem de importanta. Ajustati impreuna apa si atentioneaza-l sa nu foloseasca singur robinetele. Cand are nevoie de apa mai calda sau mai rece spune-i sa te cheme pe tine. Daca ai centrala de apartament poti ajusta temperatura apei chiar de la ea, astfel incat sa te asigur ca nu va depasi un anumit prag.

Familiarizeaza-l pe copil cu fluctuatiile de temperatura care mai apar. Apa s-ar putea raci putin in timp ce faci dus si apoi sa revina la temperatura ajustata, asa ca ar trebui sa-l anunti pe cel mic in legatura cu asta.

Pune un covor anti-alunecare in cada si un covoras de baie in fata cazii. Gresia din baie poate fi foarte alunecoasa cand cel mic are picioarele umede, asa ca se pot produce accidente. Ideal ar fi ca la inceput sa nu-l lasi sa iasa singur din dus si sa-i spui sa te anunte cand e gata si sa-l ajuti tu sa iasa din cada.

Opteaza pentru produse special concepute pentru copii - sapunuri blande cu pielea copilului si sampoane care sa nu-i irite ochii. Pentru ca la dus nu il supraveghezi indeaproape, el s-ar putea sa foloseasca mai mult sapun, gel sau mai mult sampon decat ar fi nevoie, asa ca asigura-te ca ele nu ii pot face rau. Nu de putine ori se intampla chiar ca cel mic sa incerce sa guste din aceste produse de curatare, mai ales daca au un miros fructat, asa ca nu uita sa-i mentionezi ca este foarte periculos sa faca acest lucru.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baita copii Igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre