Studiu: Parintii pierd 44 zile de somn in primul an de viata al bebelusului

/ / Modificat: 2018-09-18
Studiu: Parintii pierd 44 zile de somn in primul an de viata al bebelusului

Lipsa somnului, atunci cand vine pe lume un bebelus, este inevitabila pentru noii parinti si oricat de mult ti se spune acest lucru inainte de nasterea copilului, tot te va lua prin surprindere. Daca ti se pare ca nu vei mai dormi o noapte intreaga vreodata dupa ce ai nascut, ei bine afla ca studiile au relevat faptul ca parintii pierd in medie doua ore de somn pe noapte in primele cinci luni de la venirea pe lume a bebelusului lor, iar apoi o ora pe noapte pana cand acesta implineste varsta de doi ani.

Mai mult, comparand tiparele de somn ale femeilor fara copii cu cele ale proaspetelor mamici, cercetatorii au determinat existenta unei diferente evidente intre cele cele doua, chiar si dupa ce copilul a deposit stadiul de nou nascut.

Un studiu neoficial efectuat pe proaspeti parinti din Marea Britanie a relevat faptul ca acestia pierd 44 de zile de somn in primul an de viata al bebelusului, pentru ca in medie nu dorm mai mult de 5 ore in fiecare noapte.

Specialistii sustin ca lipsa cronica a somnului poate avea consecinte grave deoarece creste riscul producerii de accidente, cauzeaza probleme de concentrare, performante mai scazute la serviciu si la scoala si poate creste riscul dezvoltarii unor afectiuni si a cresterii in greutate.

De aceea, este important pentru orice persoana care are in grija un copil sa fie constienta de faptul ca lipsa somnului are capacitatea de a spori riscul aparitiei problemelor de sanatate, dar si profesionale si de aceea ar trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii sale fizice si mentale pentru a putea sa functioneze in parametrii necesari atunci cand ingrijeste un copil.

Mamele sunt mai afectate de lipsa somnului decat tatii

Pentru a beneficia de orele de somn de care corpul tau are nevoie, vei avea nevoie de implicarea partenerului in ingrijirea celui mic, mai ales ca studiile arata ca procentul de parinti afectati de lipsa somnului este mai mare in randul mamelor decat al tatilor.

Acesta diferenta in tiparul orelor de somn intre mame si tati nu a facut obiectul studiului realizat de cercetatori, insa factori biologici precum sarcina si solicitarile la care sunt supuse mamele atunci cand alapteaza ar putea influenta lipsa odihnei in cazul femeilor, mai mult decat a barbatilor.

Obiceiurile si rutina somnului sunt importante pentru intreaga familie

Poate ca perioada in care copilul tau este doar un nou nascut reprezinta o provocare in ceea ce priveste somnul pentru tine si partenerul tau, dar atunci cand esti parinte, solicitarile nu se opresc la primele zile de la nasterea copilului si de aceea este important sa stii sa prioritizezi odihna chiar si atunci cand copilul creste.

Fiecare mamica va aborda nevoia de somn in mod diferit, unele vor solicita ajutorul familiei si prietenilor pentru a prinde cateva ore de somn, in timp ce altele vor apela la tehnici si exercitii de gestionare a stresului, care ar putea sa le ajute.

Nu trebuie sa intri in panica insa, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, vei dormi din nou o noapte intreaga. Bebelusul tau se va trezi din ce in ce mai rar, pana cand intr-o noapte te vei trezi tu fara s ail auzi plangand si vei merge in camera lui sa verifici daca totul este in regula. Si il vei vedea dormind adanc, asemeni unui inger, tinandu-si in brate jucaria de plus favorita, asa ca te vei reintoarce inapoi in pat, unde vei dormi neintoarsa, pana dimineata.

Surse: mother.ly, ergoflex.co.uk, webmd.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lipsa somn Probleme somn mamici

Articole recomandate

Citeste si despre