Petreci toata ziua in bucatarie gatind? 13 lucruri de facut pentru tine

/ / Modificat: 2017-02-20
Petreci toata ziua in bucatarie gatind? 13 lucruri de facut pentru tine

Sa fii mama nu e deloc usor, iar standardele pe care ni le autoimpunem duc adesea la oboseala cronica in loc de implinire. E adevarat, daca le luam separat, facem lucruri marunte, insa puse cap la cap, ajung sa consume timp, energie si intreaga noastra buna dispozitie.

Una dintre regulile pe care ni le impunem singure este hranirea micutului numai cu mancare gatita de noi in casa, asa ca blenduim piureuri de dovleac, mere, morcovi si zeci de alte legume. Curatam, taiem cubulete, blenduim, spalam fiecare particica a blenderului de trei ori pe zi, iar la finalul zilei suntem extenuate.

bebelus_mamica_schimbari

Desi, intr-adevar, mancarea facuta in casa chiar de tine e cea mai sigura pentru micut, in prezent se gasesc o multime de produse de acest fel, produse bio, sanatoase, care sunt la fel de bune pentru micutul tau. Din cand in cand nu strica sa-ti acorzi putin timp si tie, chiar daca esti mamica de bebelus. Daca citesti cu atentie eticheta borcanelor cu mancare pentru copii si alegi cele mai bune produse, cu siguranta nu-ti vei expune prichindelul la niciun pericol. Discuta cu pediatrul in aceasta privinta si, in calitate de expert, sigur iti va da cateva ponturi utile.

Pregatirea mancarii pentru bebe ne consuma mult timp si sunt foarte multe activitati pe care le lasam pentru alta data pentru ca timpul nu este suficient. Noi iti aratam 13 lucruri pe care le poti face in loc sa blenduiesti de trei ori pe zi dovleac.

O scurta siesta

Ca o mamica proaspata, cu siguranta nu ai timp sa dormi suficient. Un scurt somn dupa masa de pranz te va ajuta sa-ti duci la bun sfarsit toate activitatile si nu va fi nicio tragedie daca iei o pauza. Dormi cand doarme si micutului tau, treburile pe care le ai de facut vor fi acolo si cand te trezesti, insa le vei putea face cu mai mult spor.

Joaca-te

Cand jonglezi cu zeci de activitati, joaca adesea cade pe un loc secundar. Trebuie insa sa profiti de varsta micutului tau si sa te joci cu el, in curand va creste si nu va mai vrea sa se rostogoleasca pe podea cu tine. Rufele, mancarea, curatenia, toate pot astepta putin, dar micutul tau va creste si aceste momente nu se vor mai intoarce.

joaca_bebelusi

Un dus ca la carte

Inainte sa ai copii aveai timp de bai relaxante si interminabile, insa odata ce ai un bebelus nici se nu mai pune problema sa folosesti o masca de par, sa lasi balsamul de par sa-si faca efectul, sa faci un scrub sau alte activitati de acest gen. Dusurile sunt facute in cateva minute, pe fuga, dar unul ca la carte, mai lung de 10 minute, nu este un lux, asa ca ai putea sa te bucuri de el din cand in cand.

Sortarea hainelor ramase mici

In primii ani de viata ai micutului tau schimbi zeci de perechi de haine din cauza ca prichindelul tau creste vazand cu ochii. Fa-ti un pic de timp sa sortezi hainele care i-au ramas mici si sa le donezi/depozitezi undeva pentru a face loc unora noi, pe masura lui. Oricum nu poti pastra toate hainutele pe care le poarta micutul tau, se vor aduna foarte multe. Daca nu te poti desparti de ele, pastreaza cateva ca amintire, iar restul doneaza-le unui alt prichindel care are nevoie de ele.

Printeaza fotografii

Cu siguranta ai sute de fotografii cu micutul tau pe telefon, pe tableta sau in calculator, insa cate dintre ele au fost printate, asezate in album sau in rame de poza? Printeaza cateva fotografii acum, daca amani, probabil nu o vei mai face niciodata si nu te vei mai uita peste cativa ani in folderul acela denumit "bebe 3 luni".

Curata scaunul de masa

Bebelusii reusesc sa arunce mancarea in locuri dintre cele mai ascunse, iar "victima" le cade cel mai des scaunul de masa. Sigur nu ai avut timp sa-l cureti foarte bine, in toate cotloanele lui. Poti sa te ocupi de el in timpul pe care il economisesti daca nu faci piureuri.

Descalceste centurile de la scaunul masinii

Habar nu avem cum e posibil ca de fiecare daca cand mergem undeva cu cel mic centurile de la scaunul masinii sa se incalceasca, sa se incovoieze si sa ne dea batai de cap, insa se pare ca e o regula nescrisa a lor. Descalceste curelele acum pentru ca data viitoare cand aveti de facut un drum sa nu mai pierzi vremea.

O intalnire cu sotul tau

Cand incerci sa cureti cele 1000 de componente ale robotului de bucatarie dupa ce ai facut un piure e destul de greu sa te mai gandesti la romantism. El trebuie mentinut viu insa. Luati-va o seara libera, mergeti la o cina in oras, departe de bavete, plansete si jucarioare de care va impiedicati.

Citeste

Iti amintesti cand dadeai peste un roman bun si dupa cateva pagini parcurse deja te simteai mai relaxata? Nu e cazul sa uiti de lectura doar pentru ca esti mamica.

Strange jucariile

Micutul tau are zeci de jucarii, cu alte zeci de componente care in majoritatea timpului stau pe podea, acolo unde si el petrece mult timp. E timpul sa strangi toate aceste jucarii, stim ca treptat o sa ajunga tot pe podea, insa daca nu faci asta periodic si nu arunci din jucariile stricate sau nu donezi jucariile de care s-a plictisit micutul tau, nu vei mai avea loc sa mai treci printre ele.

Gateste mancare adevarata, pentru adulti

Gatitul unei fripturi de vita cu o garnitura de legume la gratar, sau orice alta mancare care chiar poate fi mestecata poate fi extrem de placut si nu e cazul sa uiti ca mai sunt si alti membri ai familiei, care se vor bucura sa manance o cina buna gatita in casa.

Rezolva ce ai de rezolvat

E cazul sa te ocupi de toate acele lucruri pe care le tot amani. Plateste ratele/facturile, fa programarea la dentist de care tot uiti, du masina la service si ocupa-te de toate activitatile pe care le amani de ceva vreme.

Tine un jurnal al bebelusului

Te vei bucura peste cativa ani cand vei reciti toate nazdravaniile pe care le face micutul. Noteaza si ziua in care a facut primii pasi, ziua in care a zis pentru prima data "mama", "tata" si toate celelalte momente unice de care ai parte alaturi de el.

Chiar daca spui ca nu vei uita niciodata ziua in care micutul tau a mers pentru prima oara fara ajutorul tau, anii s-ar putea asterne peste aceste amintiri si aceste notite te vor ajuta mult.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati mama Timp liber

Articole recomandate

Citeste si despre