Parinti emigranti: 8 lucruri de luat in considerare inainte sa va mutati

/ / Modificat: 2023-10-21
Parinti emigranti: 8 lucruri de luat in considerare inainte sa va mutati

Emigrarea intr-o alta tara este un pas important pentru familia voastra. Si, cum orice tranzitie atrage dupa sine efecte emotionale negative, uneori resimtite mai puternic de copii - angoasa, anxietate, depresie etc. -, este important sa te asiguri ca noul camin este cat mai confortabil si adaptat nevoilor familiei tale.

Iata ce lucruri trebuie sa luati in seama si sa puneti neaparat la punct inainte de a va face bagajele si de a va lua ramas bun de la tara noastra!

Clima

Cu siguranta ca numarul de anotimpuri sau calitatea aerului este ultimul lucru pe care l-ai luat in considerare atunci cand ai hotarat sa emigrezi cu familia in tara pe care ati ales-o. Insa climatul joaca un rol important in modul in care va veti adapta acolo si cat de mult va afecta sanatatea voastra.

De exemplu, daca va mutati in Anglia, este important sa fiti pregatiti, fizic si mental, sa infruntati o vreme mereu rece, innorata si un aer umed si inecacios, greu de suportat chiar si de localnici, daramite de straini.  

Documente (acte oficiale)

Pregateste-te cu un dosar imens de acte personale (ale fiecarui membru al familiei) de pus in bagajele pentru plecare. Niciun act sau document nu este de lasat acasa. Obtinerea pasaportului, cartii verzi sau schimbarea permisului de conducere nu este mai usor de realizat in alte tari decat la noi. Multe tari se confrunta cu aceeasi birocratie stufoasa si greoaie ca in Romania.  

Asigurari de sanatate (sistem medical)

  Informeaza-te cu privire la sistemul medical public al tarii in care vrei sa emigrezi si ce facilitati iti ofera (ce interventii, consultatii sunt decontate sau nu). Multe tari nu ofera nicio facilitate in acest sens, iar costurile pentru tratamentele medicale sunt, de multe ori, exorbitante.

De asemenea, asigura-te ca micutul tau este cu vaccinurile la zi inainte de a pleca. Nu uita sa iei cu tine nici dosarele medicale ale fiecarui membru al familiei.  

Gradinite si scoli

Informeaza-te cu privire la tipul de gradinite si scoli, la costurile acestora (exista tari in care invatamantul nu este gratuit) si asigura-te ca iti permiti sa iti educi copilul in acea tara. Pune la punct toate detaliile inscrierii copilului intr-o institutie de invatamant, inainte de a pleca din tara.  

Cultura si traditii

Daca vreti sa va faceti tranzitia mai usoara si sa va integrati mai repede printre localnici, este bine sa va informati din timp cu privire la cultura si obiceiurile regiunii in care va mutati.  

Limba vorbita sau scrisa

Aflati ce tip de limba straina se vorbeste in regiunea in care mergeti (exista zone unde se vorbesc mai multe dialecte sau limbi straine) si faceti cursuri sau meditatii pentru a va perfectiona in acest sens. Este singurul mod in care veti "supravietui" intr-o tara straina. Si copilul trebuie pregatit sa infrunte dificultatile de vorbire si adaptare la noua limba, asadar, nu intarziati cu meditatiile pentru el.  

Acces la transport in comun, magazine si alte facilitati

Nu toate orasele lumii inglobeaza intre granitele lor toate facilitatile cu care sunteti obisnuiti in Romania: mijloace de transport in comun, magazine, spitale, mall-uri, restaurante etc. Exista regiuni in care centrele comerciale ori spitalele sunt in afara oraselor, iar accesul se face doar cu masina personala.

De asemenea, exista zone in care singurul mijloc de transport in comun este bicicleta sau trenul. Este important sa va documentati cu privire la toate aceste aspecte si sa analizati daca se potrivesc sau nu nevoilor voastre.  

Legislatie

Si legislatia este un aspect extrem de important de luat in seama, in conditiile in care in multe tari ale lumii "domnesc" unele dintre cele mai ciudate legi. In Elvetia, este ilegal sa trantesti portiera masinii, in Anglia, lipirea gresita a unui timbru cu regina este considerata un act de tradare, iar in Singapore, este interzis sa mesteci guma.

Daca nu vreti sa va treziti cu o amenda inca de la primii pasi facuti in respectiva tara, este important sa va puneti la curent cu legislatia zonei si sa aveti grija sa respectati legile locale.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre