Parenting pozitiv: 9 lucruri pe care nu trebuie sa le spui copilului tau

/ / Modificat: 2016-05-27
Parenting pozitiv: 9 lucruri pe care nu trebuie sa le spui copilului tau

Odata ce esti parinte, devine destul de greu sa mai rezolvi in liniste si alte treburi din gospodarie, sa gatesti sau sa faci curatenie, fara sa fii intrerupt de zeci de ori de copii.

In locul multor indemnuri pe care le dam copiilor nostri si care nu au niciun rezultat, sunt mai de efect cuvintele care au o latura pozitiva. In acest fel, copiii vor fi mai receptivi si tu vei putea sa te ocupi linistita de treburi.

Iata ce cuvinte folosite adesea de parinti ar trebui sa-ti iasa din vocabular si ce abordari ar trebui sa ai in schimb!

"Lasa-ma in pace!"

Cand suntem extrem de ocupati si copilul ne distrage atentia cu lucruri pe care le consideram nimicuri, suntem tentati sa spunem "lasa-ma in pace", "nu ma mai deranja" sau "sunt ocupata!".

Atunci cand aceste propozitii ne intra in vocabularul curent si le folosim prea des, copilul internalizeaza acest mesaj si incep sa creada ca oricum nu te intereseaza ce are de spus.

Mai mult decat atat, daca il obisnuiesti cu astfel de vorbe inca de la varste mici, nu va mai comunica deloc nici mai tarziu, cand intra la scoala sau in adolescenta si cand se va confrunta cu probleme mai serioase.

Daca esti ocupata spune: "Mama are ceva de facut acum, asa ca te rog sa faci un puzzle/ sa te uiti la desene animate/ sa colorezi etc. ca sa pot termina mai repede. Dupa aceea, putem discuta in voie, bine?".

In acest fel ii arati ca timpul tau este important, dar si ca esti cu adevarat interesata de ce are de spus, iar punand intrebarea de la final, ii arati ca este importanta parerea lui.

"Esti atat de..."

Aceasta propozitie urmata de cuvinte precum: "dezordonat", "galagios" sau "obraznic" isi pun amprenta pe perceptia copilului despre sine. Evita etichetele negative pentru ca micutii vor crede ca ii definesc in totalitate, chiar daca tu spui aceste lucruri doar sub imperiul unor impulsuri de moment.

O abordare constructiva este sa te concentrezi pe impactul pe care il are in acel moment comportamentul lui. In loc de "esti dezordonat" ii poti spune "este dezordine in camera pentru ca nu pui lucrurile la locul lor, ce idee ai sa rezolvi asta?".

"Nu mai plange!"

Acest indemn alaturi de variatii precum "hai, nu mai fi suparat" sau "nu fi asa copil!" ii da senzatia copilului ca sentimentele lui nu trebuie exteriorizate sau ca nu sunt cele corecte.

Nu exista corect si gresit cand vine vorba despre sentimente, unele lucruri ii supara, asa ca ei plang si nu este nimic in neregula cu asta. Desi astfel de cuvinte sunt menite sa le alunge supararea copiilor, ele nu transmit aceasta intentie din partea parintilor.

Evidentiaza faptul ca este normal sa se simta asa, dar si faptul ca o sa-l protejezi: "cred ca esti suparat, dar, uite, putem sa jucam ceva/ sa iesim la o plimbare si o sa treaca, da?".

"De ce nu poti sa fii si tu ca sora/fratele tau?"

Poate parea de ajutor sa dai un exemplu pozitiv din familie, insa comparatiile de genul acesta suna in mintea copilului ca un repros sau ca o declaratie fatisa a faptului ca vrei ca el sa fie altfel.

Fiecare copil este unic, fiecare are abilitatile si defectele proprii. Comparatiile vor duce la o antipatie a sa fata de copilul cu care este comparat. Sunt de preferat laudele precum "te-ai imbracat singur, bravo!" sau "multumesc ca m-ai ajutat sa pun masa!"

"Opreste-te, sau iti dau eu un motiv bun sa plangi!"

Aceasta propozitie este o adevarata amenintare pentru copil si extrem de rar isi atinge scopul. Cu siguranta nu iti doresti ca micutul tau sa simta frica fata de tine. O alta propozitie care transmite frica este "stai sa vezi ce patesti cand vine tata acasa!", la fel de nociva si care il pune pe tata intr-o lumina negativa.

Parintii trebuie sa tina minte de faptul ca un copil este in definitiv inca in stadiul de dezvoltare si se comporta ca atare.

Studiile arata ca sansele ca un copil de doi ani care a facut o nazdravanie sa o repete pe parcursul aceleasi zile sunt de 80% indiferent de metoda de disciplinare aplicata. Foloseste metode de parenting pozitiv, insa nu te astepta ca ele sa aiba efect imediat.

Grabeste-te!

Copiii nu pot fi gata de plecare in cateva minute, la fel ca adultii, iar faptul ca ii grabesti, bati din picior si te uiti la el cu o privire nervoasa il va face sa se simta vinovat, insa il va intimida si nu va reusi sa fie pregatit mai repede, asa cum ti-ai dori.

Incearca sa contribui intr-un mod constructiv la aceste pregatiri in loc sa stai suparata si sa tipi la el.

"Bravo" - si atunci cand nu este necesar

Laudele au valoare atunci cand sunt meritate, nu in orice imprejurare. Daca la fiecare mic lucru pe care il face, copilul primeste o incurajare, el pur si simplu nu o va receptiona.

In plus, micutii isi dau seama cand nu merita anumite laude, asa ca nu le folosi in exces. In loc de "bravo" poti spune "ai facut exact cum trebuia", "ai procedat bine", in acest fel dai un semnal pozitiv legat de comportamentul sau.

Ce parere ai despre parentingul pozitiv? Obisnuiai sa folosesti unele dintre propozitiile date exemplu de noi? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parenting pozitiv Crestere copii Dezvolatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre