Model de parenting: baby box! Afla mai multe!

/ / Modificat: 2016-01-29
Model de parenting: baby box! Afla mai multe!

Cu 75 de ani in urma, Finlanda venea in ajutorul parintilor cu o idee ce este pe cale sa devina un adevarat model de parenting. Baby box, caci asa se numeste inovatia, este un adevarat kit pentru proaspetele mamici, menit sa le ofere bebelusilor tot confortul de care au nevoie in perioada incipienta a vietii.

Kitul complet include o cutie ce poate servi drept prim patut pentru copii, deoarece este dotata inclusiv cu o saltea, scutece, o jucarie, o carte pentru copii si alte accesorii absolut necesare pentru primele zile de viata ale nou-nascutilor. Un baby box cuprinde 50 de obiecte distincte, despre care furnizorii spun ca "nu sunt toate lucrurile de care vei avea nevoie pentru cresterea copilului, insa este imposibil sa gasesti ceva nefolositor printre ele".

Cum si de ce a aparut baby box?

Finlanda a imbratisat acest obicei din dorinta de a-i sprijini pe viitorii parinti. E cunoscut faptul ca acestia, indiferent de tara din care provin si de educatia pe care au primit-o, sunt stresati si simt multa presiune atunci cand se apropie momentul venirii pe lume a noilor membrii ai familiei. Insa se pare ca aceasta cutie minunata nu ii sprijina doar pe parinti; de cand finlandezii folosesc baby box, rata mortalitatii in randul nou-nascutilor a scazut considerabil. Desigur, acest lucru se datoreaza si evolutiei sistemului medical, insa kitul de parenting are propriul sau rol in a le oferi bebelusilor confortul si conditiile de care au nevoie.

Ce tari sunt nerabdatoare sa incerce noul kit de parenting?

Anul acesta, Canada este prima tara care urmeaza exemplul Finlandei in ceea ce priveste parentingul si pune la dispozitia locuitorilor sai - viitori parinti - cutii pentru bebelusi dotate cu toate cele necesare, similare celor originare din frumosul taram nord-european.

Nici Statele Unite ale Americii nu se lasa insa mai prejos. In Washington a fost deja pus in vanzare un prototip de baby box, urmand ca producatorii locali sa ofere mai multe variante de cumparare, asa cum exista deja in Finlanda: cutia basic - care este de fapt kitul identic cu cel aparut in anii '30, respectiv editia de lux - confectionata din materiale superioare din punct de vedere calitativ.

Cum este testata eficienta acestui trend ca model de parenting?

Kitul finlandez este testat in prezent in Canada, de catre cercetatorii Universitatii Calgary. Acestia le vor oferi kitul tinerilor parinti din Alberta, ca un al treilea pas intr-un proiect de pregatire pentru viitorii parinti. In prealabil, cercetatorii le-au oferit acestora acces la cursuri de parenting, respectiv la niste pachete cu produse special destinate lor si bebelusilor lor in primele zile de viata. In incercarea de a afla concret care sunt nevoile fiecarui cuplu in parte, initiatorii studiului le-au pus la dispozitie table pe care acestia sa noteze ce le lipseste si de ce fel de ajutor au nevoie.

Cu ajutorul Centrelor de Legatura pentru Parinti, cercetatorii le vor furniza viitoarelor mame kiturile baby box, cu cateva luni inainte ca acestea sa nasca. In momentul in care semneaza pentru revendicarea cutiilor, viitoarele mame vor completa, de asemenea, niste chestionare si vor fi puse in legatura cu un parinte mentor care face parte din comunicare. Proaspetii parinti vor fi urmariti pe masura ce se adapteaza la noul stil de viata alaturi de bebelus, dupa nasterea acestuia.

Conducatorul studiului canadian, Karen Benzies, a declarat ca spera ca, prin acest proiect, sa reuseasca sa ii ghideze pe viitorii parinti intr-o perioada de tranzitie atat de dificila. "Oricat de mult succes ai avea, nu poti spune ca exista parinti care nu au nevoie de ajutor", a mai spus acesta, referindu-se la cat de solicitanta poate fi schimbarea si la cat de coplesitoare poate deveni izolarea si asumarea brusca a responsabilitatii pentru viata cuiva.

Studiul isi doreste nu doar sa impuna un nou model de parenting, ci si sa gaseasca un algoritm prin care sa reuseasca atat sa reduca numarul si intensitatea mamelor care sufera de depresie post natala, cat si sa ii ajute pe cei mici sa devina mai creativi si mai independenti inca de la varste fragede.

Tu ce parere ai despre implementarea acestui model de parenting, kit-ul Baby Box, in Romania? Ar fi util viitorilor parinti? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Model parenting

Articole recomandate

Citeste si despre