Lucruri pe care un parinte bun NU trebuie sa le faca niciodata

/ / Modificat: 2017-10-10
Lucruri pe care un parinte bun NU trebuie sa le faca niciodata

Uneori, din prea multa dorinta de a fi niste parinti perfecti, multi sunt cei care nu isi dau seama ca unele lucruri pe care le fac sunt in defavoarea copiilor si nu pentru a-i ajuta sa se dezvolte armonios. Descopera care sunt lucrurile pe care nu ar trebui sa le faci niciodata!

1. Nu face treaba in locul lui

Copilul tau a dat mancare pe jos. Nu-i nimic, o ridici tu! Ii legi sireturile la pantofi, ii pregatesti ghiozdanul pentru scoala, il ajuti sa se imbrace, ii pui mancarea in farfurie... sunt numai cateva dintre lucrurile pe care ar trebui, de fapt, sa il lasi pe copilul tau sa le faca. Daca nu faci tu treburile in locul lui este un lucru care te ajuta sa ai un copil independent, nu unul care se tine dupa fusta mamei.

2. Nu iti mai neglija casnicia!

Uneori, fiecare parinte este atat de focusat pe educatia si cresterea copiilor, incat uita de nevoile partenerului sau, pe care le pune mereu in asteptare. Este important sa stii sa iti hranesti si relatia de cuplu, pentru ca flacara iubirii nu arde singura: programati iesiri impreuna, cine romantice sau petreceti clipe de leneveala in doi.

3. Inceteaza sa te pui pe ultimul loc!

Daca ai devenit mama, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai mergi la coafor ori sa iti cumperi o rochie noua, pentru ca tu nu mai contezi, ci copilul. Trebuie sa iti gasesti timp si pentru tine.

4. Nu ii face tu temele!

Odata ce a inceput sa mearga la scoala, este firesc ca prichindelul sa iti ceara ajutorul la teme. Acorda-i toata atentia, explica-i, insa nu face tu temele in locul lui, pentru ca astfel nu va reusi sa invete nimic.

5. Nu il rasfata prea mult!

Orice copil are parte de momente de dragalasenie cu parintii sai, trebuie sa se simta iubit si sa aiba parte de educatie si de confort in sanul familiei. Insa parintii incep sa greseasca atunci cand isi rasfata prea mult copilul.

6. Nu ignora un comportament neadecvat!

Copilul tau a inceput sa ridice tonul la fratiorii si/sau surioarele lui, tranteste lucruri prin casa, vorbeste urat sau nu te mai asculta? In astfel de situati, nu trebuie sa il ignori, in speranta ca este doar o perioada care va trece de la sine. Trebuie sa ii explici unde greseste, sa ii spui de ce astfel de comportamente nu sunt permise pentru ca, in caz contrar, el va crede ca tot ceea ce face este normal.

7. Nu face promisiuni pe care nu le poti indeplini!

Odata ce i-ai promis un lucru copilului tau, asigura-te ca il poti duce la indeplinire. Nu face promisiuni pe care nu le poti indeplini, pentru ca il vei dezamagi si il vei invata si pe el sa se poarte la fel. La fel de important este ca un parinte sa fie constant in ceea ce priveste disciplina si regulile casei pentru ca in cazul in care nu faci acest lucru il vei deruta pe copil.

8. Nu ii alege tu prietenii!

Este o diferenta intre a-i selecta si a-i alege amicii copilului tau. Este firesc sa stii cu ce fel de prieteni isi petrece timpul copilul tau si sa incerci sa ii indepartezi pe cei care au o influenta proasta asupra lui. Insa nu este firesc sa ii alegi tu prietenii, in functie de preferintele tale.

9. Nu este cazul sa tipi la el!

Stresul si grijile te pot transforma, uneori, intr-o persoana irascibila, care tuna si fulgera. Este insa important sa iti pastrezi cumpatul de fata cu copilul tau si sa nu tipi niciodata la el, chiar si atunci cand a gresit. Discutiile se poarta intotdeauna pe un ton calm.

10. Nu il obliga sa termine tot din farfurie!

Cand sunteti la masa, scenariul este intotdeauna aproape acelasi. El iti spune ca a terminat de mancat, insa tu ii spui ca nu are voie sa se ridice de la masa pana nu termina tot din farfurie. Ba ii pui si conditii, ca daca nu mananca tot, nu iese afara. Ori ai tendinta sa il faci sa manance mancaruri care nu ii plac. Astfel de comportamente sunt gresite. Trebuie sa il lasi pe copil sa manance exact atat cat poate si sa isi aleaga singur felurile de mancare.

O alta greseala este sa il obligi sa doarma singur, desi copilului nu ii place, ba chiar ii este teama.

11. Nu il lasa sa stea ore in sir pe tableta!

Tehnologia face parte din viata noastra, de aceea este normal ca un copil sa aiba acces la smartphone sau la tableta, de la o anumita varsta. Ceea ce nu trebuie sa faci este sa ii dai acces nelimitat, sa isi petreaca ore in sir in fata ecranului. Atat internetul, cat si televizorul, trebuie sa fie cu masura in viata unui copil.

12. Nu il mai compara cu alti copii!

"De ce ai luat asa putin la mate? Daca Ioana poate sa ia 10, tu de ce nu esti in stare?", iti suna cunoscut? Gasesti destul de des motive sa iti compari copilul cu alti colegi de clasa, cu copiii vecinilor ori cu copiii prietenilor vostri de familie, punandu-l, de fiecare data, intr-o lumina proasta. Un astfel de comportament ii va influenta negativ personalitatea, caci el nu va avea incredere in el, in fortele sale proprii. De asemenea, poate sa se transforme intr-un adolescent rebel. Asa ca nu mai face niciodata comparatii intre el si ceilalti copiii, ci iubeste-l si accepta-l exact asa cum este.

13. Nu ii impune o cariera pe care ai fi vrut sa o urmezi tu!

In copilarie ti-ai dorit mult sa devii balerina, insa nu a fost posibil. Pentru un timp, ai dat uitarii acest vis al tau, insa el a revenit odata ce ai adus pe lume o fetita. Faci tot posibilul sa o duci la cursuri de balet, ii cumperi costume, te entuziasmezi, insa copilului nu ii prea place. Nu are nicio inclinatie spre dans sau gimnastica, ba mai mult, o auzi deseori spunand ca ar vrea sa faca baschet! Iar tie parca ti se urca sangele la cap, fiindca nu intelegi de ce micuta ta nu vrea sa urmeze cariera pe care tu doar ai visat-o.

Un parinte nu trebuie sa ii impuna copilului un anumit sport, o anumita facultate sau un anumit hobby, doar pentru ca el nu a avut posibilitatea sa faca, in tinerete, alegerile respective. Copiii trebuie lasati sa isi aleaga singuri calea, sa aiba propriile preferinte. Altfel, vor fi adulti nefericiti si neimpliniti.

14. Nu ignora importanta timpului petrecut cu cel mic!

Dmineata pleci la serviciu inainte ca micutul tau sa se trezeasca, pentru ca e in grija bonei sau a bunicilor ori a tatalui, seara vii tarziu si esti parca prea obosita ca sa te mai joci cu el sau sa stati la povesti. Si uite asa trec zilele, fara ca tu sa iti petreci timp de calitate langa copilul tau. Orice parintre trebuie sa isi gaseasca in fiecare zi timp pentru copilul sau.

15. Nu il forta sa fie ceea ce nu este!

Daca ai un copil timid, nu incerca sa il impingi mereu in fata, sa il pui sa spuna poezii prietenilor de familie, sa-l obligi sa socializeze, pentru ca ii poti face mai mult rau si se poate inchide si mai tare in el. Copiii trebuie sa fie mereu luati cu binisorul, iar daca vezi ca intr-adevar are o problema de comportament, cel mai bine este sa ceri sfatul unui psiholog pentru copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de mama Sfaturi parenting

Articole recomandate

Citeste si despre