Lucruri pe care mamele s-au saturat sa le auda

/ / Modificat: 2014-10-20
Lucruri pe care mamele s-au saturat sa le auda

Atunci cand esti mama, te lovesti zilnic de aceleasi replici, intrebari si aprecieri sau critici din partea tuturor. Mamele, la fel ca si gravidele, sunt ca un magnet pentru atentia celor din jur. Insa din tot ansamblul de intrebari si sfaturi pe care o mamica le primeste in perindarile ei publice cu copiii, doar cateva dintre ele ajund sa o calce cu adevarat pe nervi.

Iata cateva dintre lucrurile pe care mamele s-au saturat sa le tot auda de la cei din jur!

Nu ar trebui sa ii mai dai X sa manance. E plin de E-uri!

... iti spun frecvent (sau iti transmit din privirile incruntate) o multime de persoane, parinti sau nu, atunci cand esti cu copilul in public si il lasi sa rontaie o eugenie, ciocolata sau un pufulete. Grija altora pentru sanatatea copilului tau parea magulitoare la inceput. Acum, a inceput sa iti scoata peri albi in cap. La inceput, te deranjau criticile acide si te simteai vinovata, acum insa, ai devenit imuna la sfaturile neavizate privind alimentatia copilului tau.

Stii ca micutul tau are o dieta echilibrata si ca aceste gustari sunt doar ocazionale. In plus, copilul tau nu traieste intr-o lume organica sau bio, nu-i asa? Trebuie ca digestia lui sa se obisnuiasca cu toate tipurile de alimente, pentru a evita problemele de sanatate de mai tarziu, cand singur va descoperi gustul cartofilor prajiti, hamburgerilor, pizzei si al altor produse de tip junk food.  

Este asa de bine crescut(a)...

Stai si te intrebi cum pot trage oamenii o astfel de concluzie, cand stau doar cateva minute in preajma copilului tau? La inceput, aceste complimente erau flatante, acum insa, cand stii ca micutul tau face "ca trenul" prin casa sau ca este in perioada in care accesele de furie se dezlantuie in orice imprejurare, astfel de remarci tind sa te irite.

Sunt toti ai tai?!

Sunt doar 5 copii, doamna, nu o armata, iti vine sa strigi cat poti de tare de iritare, nu-i asa?! A devenit enervanta atitudinea din ce in ce mai surprinsa a celor din jur, care aproape ca te fac inconstienta atunci cand le spui ca numarul copiilor pe care ii ai este mai mare de 2, considerat maximul admis in ziua de astazi.

Dupa ce confirmi ca tu i-ai nascut pe toti, dai startul unui alt sir de comentarii sacaitoare: "wow", "ai avut curaj, nu gluma!", "te descurci?", "te ajuta cineva?!", "nu as fi supravietuit, daca as fi fost in locul tau". Stai si te gandesti apoi: sunt oare complimente, critici ori plangeri de mila aceste reactii? Greu de spus, nu-i asa?!  

Daca ai avea un job, ai intelege...

Si uite-asa, esti pusa la colt adesea pentru faptul ca ai ales sa stai acasa cu copilul mai multi ani decat majoritatea mamicilor. Cele mai multe femei au impresia ca mamele care stau acasa cu copilul duc o viata usoara, simpla si fara probleme. Insa ceea ce nu stiu este ca multe mame o fac de nevoie si ca ar da orice sa se intoarca mai repede la munca, gasind in acest mediu profesional un mediu mult mai relaxant decat cel de acasa.

Atunci cand copilul tipa, telefonul suna, mancarea se arde pe foc, iar sotul tipa dupa un scutec pentru cel mic, sedintele de la serviciu si deadline-urile stranse incep sa para un lux in fata tuturor sarcinilor carora trebuie sa le faca fata.  

Nu ii faci si un fratior sau o surioara?

Daca ai 5 copii, nu este bine, ca sunt prea multi, daca ai unul, iar nu e bine, ca il privezi, cica, de bucuria si beneficiile de a avea un frate sau o sora. Cert este faptul ca nu vei reusi niciodata sa ii multumesti pe cei din jur si trebuie sa iti asumi acest lucru, inainte sa il lasi sa te afecteze.

Viata ta de familie si decizia cu privire la numarul de copii pe care ti-l doresti cu partenerul tau este un subiect intim, asa ca nu te sfii sa oferi celorlalti acest raspuns suficient de ironic si direct cat sa le lezeze orgoliul ori sa-i faca sa se simta prost ca au intrebat.

Nu faci bine. Lasa ca iti arat eu!

Te-ai saturat ca tot ce faci sa iti fie pus la indoiala sau criticat de alte mamici din jur, care se cred de trei ori mai bune decat tine si care au impresia ca stiu totul. Este timpul sa pui piciorul in prag.

Nu te lasa influentata de sfaturile lor. Mergi pe mana instinctului si invoca-l de fiecare data cand esti acuzata ca ii dai gresit sa manance copilului, ca il tii gresit la san sau ca nu ii gatesti corespunzator.  

O sa iti fie mai usor cand va creste...

Daca ai bebelus, lumea iti spune constant ca iti va fi mai usor atunci cand va creste mai mare. Mamicile pe care le intalnesti si care au copii deja mari te sfatuiesc insa sa te bucuri de el cat e bebelus, ca atunci cand creste, vorbeste si devine din ce in ce mai independent, apar problemele.

Nu intelegi insa de ce multi oameni cred ca astepti o "parte mai usoara" in cresterea copilului tau, cand nu acesta este scopul, nu-i asa? Ai lucruri mai importante la care sa te gandesti si experiente mai frumoase care te asteapta alaturi de copilul tau decat sa te gandesti la momentele grele si coplesitoare ce te asteapta in viata de parinte.  

Cum se descurca la gradinita/scoala?

Cand cineva cu care te intalnesti nu are nimic interesant de zis sau este lipsit de inspiratie te intreaba constant ce mai face copilul la gradi sau scoala, sperand ca astfel va isca un subiect interesant de conversatie. Abia cand uiti si tu ca l-ai lasat plangand la gradi, dimineata, sau ca a luat o nota proasta la scoala si ati avut "scandal" pe tema aceasta, cineva din jur tine mortis sa iti reaminteasca de ele, intrebandu-te ce face copilul si cum se descurca.

Mamicile ar vrea ca aceste persoane sa stie ca, din momentul in care iti lasi copilul la gradinita sau scoala, vrei ca in orele respective sa te deconectezi putin de viata de parinte si sa discuti si despre alte lucruri, mult mai interesante si relaxante.  

Mai cunosti si alte replici frecvente pe care le primesc mamicile si care au ajuns sa le scoata din sarite? Tu cu care dintre aceste comentarii, intrebari sau sfaturi neavizate si nesolicitate te-ai confruntat si care este cea care te enerveaza cel mai tare? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Viata de mama Experienta mama Critici mame Replici mame

Articole recomandate

Citeste si despre