Fraze de impact care te vor ajuta sa comunici mai usor cu copiii tai

/ / Modificat: 2018-03-16
Fraze de impact care te vor ajuta sa comunici mai usor cu copiii tai

Copiii au o multime de ganduri si pareri despre lumea care ii inconjoara, pe care o vad intr-o altfel de lumina decat o vedem noi, motiv pentru care sunt plini de intrebari si au curiozitati infinite.

Uneori insa iti este greu sa comunici cu cel mic. In acele momente, de provocare pentru tine ca parinte, sentimentele de frustrare si de coplesire care pun stapanire pe tine iti intuneca parca orice logica de structurare a unei fraze si nu iti gasesti cuvintele sa exprimi ceea ce vrei.

Cum comunici mai usor cu copilul tau: 9 fraze de impact

Pentru acele momente de exasperare, cateva fraze de impact care sa te ajute sa comunici mai usor cu copiii tai, ar putea schimba intreaga discutie.

“In acelasi timp…”

Atunci cand folosesti cuvantul “dar” poti sa creezi confuzie si sa ii dai sentimentul copilului ca negi ce ai spus inainte, ceea ce il poate afecta. Asa ca in loc sa spui “Te iubesc, dar…” foloseste “in acelasi timp”, care reuseste sa valideze atat ce ai spus inainte, cat si dupa. (de ex: “te iubesc, in acelasi timp insa nu te pot lasa sa faci asta”).

“Am nevoie sa…”

Atunci cand formulezi o solicitare sa para a fi optionala, creezi un motiv de cearta si o lupta pentru putere intre tine sic el mic. Spui lucruri de genul “Esti gata sa iei masa?” sau “Vrei sa iti strangi jucariile?”, lasand loc optiunii de a primi un raspuns negativ, ceea este minunant numai daca vrei sa ii oferi copilului posibilitatea de a alege. Atunci cand nu vrei asta, “Am nevoie sa iti strangi jucariile, te rog” te va ajuta sa obtii rezultatul dorit mai repede.

“Vad ca…”

“Vad ca esti suparat…”, “Vad ca amandoi vreti aceeasi jucarie..” - Daca iti incepi propozitia astfel, vei reusi sa nu presupui lucruri gresite despre copilul tau, sau sa il invinuiesti de ceva in mod gratuit, ceea ce va rezolva multe din problemele aparute mult mai repede. Pur si simplu, incepe conversatia prin a descrie ceea ce vezi intr-un mod neutru, fara a acuza o vina.

“Spune-mi despre…”

Indiferent daca vrei sa afli ce a cauzat o cearta intre copii, sau daca vrei sa stii despre munca pe care o depune pentru un anumit proiect, este mai bine sa afli ce crede copilul tau despre un anumit lucru decat sa faci presupuneri. “Spune-mi despre desenul tau” functioneaza mai bine decat “Ce ursulet dragalas!” (mai ales cand ursuletul se vrea a fi un catel, de fapt).

“Ce crezi ca poti face…”

“Ce crezi ca poti face…” il va invata nu doar sa vina cu o solutie, ci si sa se implice in rezolvarea problemei. De exemplu, il poti intreba “Ce crezi ca poti face pentru a-ti ajuta sora?”.

“Ajuta-ma sa inteleg”

Folosind “ajuta-ma sa inteleg” mai des, ii va transmte copilului ca nu intelegi dar vrei sa o faci si este o constructie de cuvinte mai putin acuzatoare decat sa ii ceri sa isi explice actiunile intr-un mod direct.

“Imi pare rau” si “Multumesc”

Nu doar cei mici fac greseli, admitand cand si tu gresesti si cerandu-ti iertare, sau multumindu-I atunci cand face ceva ce apreciezi, vei invata copilul prin puterea exemplului insemnatatea acesto gesturi.

“Te iubesc”

Dintre toate constructiile si cuvintele posibile, “te iubesc” ar trebui sa fie cea mai usoara si mai fluida dintre ele. Prin vorbele si actiunile noastre, copiii trebuie sa stie ca indiferent de situatie, ii iubesti si ii sustii.

Iubirea compenseaza greselile tale, ca parinte, chiar si atunci cand nu gasesti fraza de impact care sa comunice lectia pe care vrei sa o invete sau sa ajute comunicarea constructiva dintre voi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicarea cu copilul Relatie parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre