Cum sa vorbesti cu invatatoarea copilului tau. Iata cateva sfaturi utile

/ / Modificat: 2015-09-14
Cum sa vorbesti cu invatatoarea copilului tau. Iata cateva sfaturi utile

Invatatoarea copilului este una dintre cele mai importante persoane din viata micutului in primii ani de scoala si o persoana de care depinde educatia lui si perceptia lui despre scoala. Parintii ar trebui sa mentina o relatie buna cu invatatorul copilului pentru a fi mereu la curent cu situatia scolara a micutului si pentru a gasi impreuna modalitati de a-i imbunatati performantele.

De educatia unui copil nu sunt responsabili numai invatatorii si profesorii, ci mai ales parintii. Acorda atentie acestui aspect, mergi la scoala, intalneste-te cu invatatoarea, fa temele cu micutul si intreaba in fiecare zi ce a facut la scoala pentru a fi mereu la curent cu ce a aflat nou, ce i s-a intamplat, mai ales in primii ani.

Chiar daca nu sunteti mereu pe aceeasi lungime de unda, tu si invatatoarea copilului aveti aceleasi obiective, asa ca este de preferat sa colaborezi si sa mentii o relatie buna de dragul micutului.

Timpul ei este la fel de important ca al tau

Invatatoarea nu este tot timpul la dispozitia parintilor, asa ca nu ii monopoliza timpul liber cu discutii interminabile atunci cand il iei pe copil de la scoala si nici nu o suna in fiecare weekend pentru a mai afla cum se descurca cel mic la ore.

Bineinteles, poti face o exceptie daca sunt probleme grave, insa in general parintii, mai ales daca micutul lor este in primul an de scoala, isi fac griji si pun mana pe telefon sa o sune pe invatoare din cauza unor probleme mai mult inchipuite decat reale.

Multi invatatori, mai ales cei tineri, prefera e-mailul in detrimentul telefonului, asa ca daca ti-a dat adresa de e-mail, alege aceasta cale de comunicare, deoarece este mult mai putin intruziva decat un telefon.

relatie_parinti_invatatoare

Incearca sa ajungi tot timpul la sedintele cu parintii si fa o lista inainte de sedinta cu toate problemele pe care vrei sa le discuti si toate intrebarile pe care le ai pentru a nu o mai deranja cu telefoane/e-mailuri in timpul ei liber.

La sedinta, ea probabil va discuta despre fiecare copil in parte, asa ca asteapta sa ajunga la micutul tau si nu o intrerupe in timp ce vorbeste cu un alt parinte. Daca raman detalii nediscutate, sau este vorba despre probleme individuale pe care ai prefera sa le discuti in particular, ramai sa vorbesti cu ea chiar dupa sedinta.

Daca nu poti ajunge la o astfel de intalnire, anunta inainte ca vei lipsi si da-i un telefon sau un mail pentru a afla daca sunt probleme cu cel mic.

Cand duci copilul la scoala sau il iei acasa nu te intinde la discutii cu invatatoarea, cu atat mai putin despre lucruri personale. Nu ii pune intrebari legate de viata sa privata, daca e casatorita, daca are copii sau alte astfel de intrebari, si nu da nici tu detalii inutile despre viata ta, cu siguranta nu o intereseaza aceste lucruri si nu faci decat sa-i consumi timpul.

Nu porni de la premiza ca invatatoarea are ceva cu micutul tau

Foarte multi parinti isi vad copiii ca pe o victima a invatatoarei. "Are ceva cu el, de asta ii pune calificative mici" este o replica des auzita la parinti. Cel mai bine ar fi sa te increzi in capacitatile ei didactice si de notare a unui elev dupa merite. Poate acasa copilul tau stie perfect lectia cand il asculti sau poate este foarte linistit si cuminte, insa nu poti sti cum se comporta la scoala.

Daca observi ca notele copilului sunt mici chiar daca tu te-ai asigurat ca a invatat bine si si-a facut temele, ai putea sa discuti cu invatatoarea, s-ar putea ca cel mic sa fie emotiv si sa uite tot atunci cand este ascultat in fata clasei, sa ii dea senzatia invatatoarei ca nu s-a pregatit pentru lectia respectiva si sa aiba nevoie de ajutorul tau pentru a depasi aceste emotii.

copil_scoala_invatatoare

In ceea ce priveste comportamentul copilului, daca ea iti spune ca nu este atent la ore, este galagios si agitat, poate ar fi bine sa discuti cu cel mic si sa-l intrebi de ce se comporta asa, poate il deranjeaza ceva sau cineva. De asemenea, ar putea fi un semn de ADHD. Oricum ar fi, este bine sa ai mereu in vedere faptul ca invatatoarea ii vrea binele copilului si in niciun caz nu ii pune note mici pentru ca pur si simplu nu il place.

Nu o judeca dupa aparente. Poate ti se pare prea tanara si lipsita de experienta sau poate ai senzatia ca este prea in varsta si este depasita, insa nu ar trebui sa o judeci inainte sa o cunosti si sa-i stii metodele de predare.

Abordeaza orice problema cu politete si calm

Nu fi niciodata nepoliticoasa cand vorbesti cu invatatoarea copilului si nu ridica tonul, cu siguranta nu veti ajunge la un consens daca nu discutati cu calm. De asemenea, este de preferat ca orice problema ai cu ea sau cu micutul sa o discuti prima data chiar cu invatatoarea si sa nu mergi din prima la director. Nu te certa cu invatatoarea niciodata, nu ii spune cum ar trebui sa predea o lectie sau cum ar trebui sa discute cu elevii, cu atat mai putin la sedintele cu parintii, este de preferat sa purtati discutii constructive, fara critici acide.

Daca te-a suparat cu ceva, nu merge la sedinte nervoasa si hotarata sa o confrunti si nici nu o suna avand o atitudine belicoasa, indiferent de ce ti-a spus copilul acasa. In acelasi timp, e bine sa ai in vedere faptul ca micutii se vor scuza acasa pentru o nota mica spunand fie ca are ceva invatatoarea cu ei, fie ca nu era formulat corect textul unei probleme de la test, ca i s-a dat la un test o lectie care nu i-a fost predata sau orice alta scuza. Asculta si versiunea ei si stabileste apoi cine a gresit.

Nu o critica pe invatatoare in fata copilului deoarece acest lucru ii va submina autoritatea, il va face sa nu o respecte si chiar sa faca anumite comentarii nepotrivite in clasa la adresa ei.

Daca ai incercat sa discuti cu ea si dupa mai multe astfel de incercari ai ajuns la concluzia ca metodele ei sunt intr-un dezacord total cu ideile tale despre educatie, atunci gandeste-te la transfer. Nu are rost sa te confrunti mereu cu aceleasi neintelegeri, cand problema se poate rezolva foarte usor cu o simpla cerere de transfer.

Tu cum te intelegi cu invatatoarea copilului tau? Ai avut vreodata probleme? Cum le-ai rezolvat? Povesteste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatatoare

Articole recomandate

Citeste si despre