Cum sa cresti un copil fara telefoane si tablete. Iata cum ii oferi o copilarie lipsita de ecrane

/ / Modificat: 2018-09-25
Cum sa cresti un copil fara telefoane si tablete. Iata cum ii oferi o copilarie lipsita de ecrane

Stii deja ca utilizarea abuziva a ecranelor poate sa dauneze bebelusilor si toddlerilor si ca nu este prea grozava nici pentru copiii mai mari si probabil ca nici tu si nici alti parinti nu isi doresc ca prichindeii lor sa se lupte cu obezitatea, cu deficitul de atentie sau cu probleme de dezvoltare cognitiva si a limbajului. Si atunci, de ce oare atat de multi copii mici petrec prea mult timp in fata ecranului? Poate pentru ca parintii lor sunt obositi.

Atunci cand ai grija de un copil si in mod deosebit atunci cand ai grija cum se cuvine de el, ai nevoie de rabdare, de energie si de multa disponibilitate in a acorda atentie celui mic, asa ca este de inteles ca uneori ai nevoie si de cateva momente de pace si liniste, doar pentru tine, eventual ca sa mergi la baie!

Ei bine, oare acele momente doar ale tale, pe care copilul le petrece uitandu-se la televizor sau jucandu-se pe tableta, ii vor dauna iremediabil? Sigur ca nu, dar cum ar fi daca ai putea sa faci o pauza fara ca cel mic sa foloseasca device-uri si ecrane in acel timp?

Din fericire, se pare ca exista o modalitate prin care poti sa cresti copilul expunandu-l cat mai putin, sau chiar deloc, la tot ce inseamna ecrane si media!

Joaca independenta, raspunsul la o copilarie lipsita de ecrane

Joaca independenta, coordonata de copil este acel tip de joaca pe care cel mic o initiaza singur; atunci cand cel mic este capabil sa se joace singur si tie iti este mai usor sa petreci timp cu el, fara sa devi prea obosita si asta pentru ca nu mai esti tu sursa distractiei.

Poti sa stai comod si sa te relaxezi in timp ce iti urmaresti prichindelul jucandu-se si explorand lumea din jurul sau; ai putea chiar sa citesti cartea aceea pe care ai tot amanat-o din lipsa timpului, ai putea sa iti verifici emailul, sa lucrezi de acasa, sa mananci inghetata, ai putea face orice cat timp el se joaca.

Daca iti incurajezi copilul sa exploreze motivat, prin joaca, in mod independent lumea din jurul lui nu numai ca vei putea sa iti iei si tu o mica pauza, dar vei contribui la sanatatea emotionala si sociala a prichindelului tau, la dezvoltarea creativitatii sale, va invata mai usor sa se autodisciplineze si sa rezolve problemele pe cont propriu, ceea ce putin timp petrecut in fata unui televizor nu va reusi niciodata.

De fapt, televizorul dauneaza instinctului de descoperire a celui mic; nu numai ca studiile arata ca vizionarea prelungita micsoreaza capacitatea de concentrare, dar ii si descurajeaza interesul in explorare si descoperiri. Acum ca ai inteles cat de important este ca cel mic sa se joace independent, probabil ca te intrebi cum il poti determina sa faca asta in loc sa se uite la televizor, nu-i asa?

Inchide televizorul

Evident, primul pas este sa inchizi televizorul; unii parinti au descoperit ca daca inchid televizorul fara preaviz este mai usor, in timp ce altii au modificat treptat timpul petrecut de copil in fata ecranului. Depinde si de ce varsta are copilul tau, insa iata ce recomanda specialistii in privinta timpului ce poate fi petrecut de copii in fata ecranului, in functie de varsta lor:

  • de la 0 la 18 luni - bebelusul nu ar trebui sa petreaca nici un moment in fata unui ecran;
  • de la 18 luni la 2 ani = mai putin de o ora pe zi
  • de la 2 la 5 ani - nu mai mult de o ora pe zi
  • peste varsta de 5 ani se recomanda ca parintii sa impuna limitele vizionarii pe zi si sa fie consistenti odata ce le-au stabilit.

Creeaza un mediu in care copilul sa se simta in siguranta

Nu te lasa coplesita, modul in care amenajezi spatiul pentru ca cel mic sa se simta in siguranta si sa poata sa initieze joaca independenta nu este foarte costisitor, trebuie doar sa fii creativa!

Siguranta este principala ta grija – daca vrei sa poti parasi camera sau sa iti indrepti atentia catre altceva decat supravegherea copilului, camera in care cel mic se joaca trebuie sa fie sigura din toate punctele de vedere.

Organizeaza locul de joaca astfel incat sa fie pus la punct si sa il faca pe cel mic sa vrea sa se joace; copiii sunt sensibili la dezordine, asa ca daca poti sa mentii camera curata si in ordine, atentia celui mic nu va fi distrasa

Gaseste un echilibru intre suficiente jucarii pentru ca cel mic sa aiba optiuni dar nu prea multe incat sa se simta coplesit sau suprastimulat; daca sunt prea multe jucarii intr-un singur loc, cel mic se va juca cu fiecare dintre ele pentru o perioada mai scurta de timp.

Alege jucariile cu intelepciune – copilul are nevoie de jucarii care sa ii stimuleze imaginatia si simtul descoperirii si nu de jucarii care doar fac zgomot sau se misca. Un specialist spunea ca jucariile active ii fac pe copii pasivi si jucariile pasive ii fac pe copii activi.

Uite cateva exemple de jucarii pe care le poti include in spatiul de joaca al copilului:

  • jocuri tip Montessori
  • masa de arte cu creioane colorate, hartie, abtibilduri, foarfeca si lipici
  • cos cu imbracaminte pentru costumatii
  • o tava cu elemente naturale – frunze, scoici, pietre, conuri de brad
  • carti
  • instrumente muzicale
  • puzzleuri
  • cutii de depozitare din plastic cu capac pe care sa il poata deschide si inchide
  • materiale senzoriale pe care copilul le poate atinge pentru a le simti texturile, asa cum sunt nisipul, orezul, fasolea, plastilina, apa – foloseste cani, linguri si alte ustensile cu care cel mic sa poata manipula aceste materiale (si daca ai o curte, poti sa ii amenajezi un spatiu de joaca afara, in aer liber)

Cum sa ii cultivi joaca independenta

Urmareste si observa copilul atunci cand exploreaza spatiul din jurul sau; vei invata mai multe despre ce jucarii si obiecte ii capteaza atentia si pe care dintre ele le ignora (pe acelea le poti pune deoparte)

Incearca sa nu il ajuti – lasa-ti copilul sa se chinuie un pic sa puna capacul la loc, doar asa o sa invete. Nu ii arata modul ''corect'' de a folosi un anumit lucru, lasa-l sa exploreze.

Nu ii intrerupe joaca – copiii fac o munca importanta atunci cand se joaca; daca ii permiti celui mic sa exploreze spatiul de joaca pe cont propriu va invata ca ceea ce il intereseaza merita interesul sau

Ai incredere in el - lasa-l pe el sa decida cu ce se joaca si pentru cat timp; in unele zile va fi mai interesat de o jucarie, in altele va trece de la o jucarie la alta.

Important este sa se ghideze dupa compasul intern si sa invete sa se joace independent pentru perioade mai lungi de timp. Nu se va intampla peste noapte, dar in curand vei putea sa citesti ziarul, sa pregatesti cina sau sa te relaxezi cat timp copilul tau se joaca singur, cuminte si descopera lucruri noi. Fara tine, dar in grija ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Televizor Televizor copii influenta negativa Influenta televizor copii Limitare timp televizor copii

Articole recomandate

Citeste si despre