Ce este attachment parenting?

/ / Modificat: 2017-09-28
Ce este attachment parenting?

Toti parintii isi doresc sa formeze o puternica legatura emotionala cu copiii lor. Totodata, ei incearca sa le insufle o educatie care sa rezoneze cu valorile in care cred. Unii parinti isi trateaza copiii ca pe niste adulti in miniatura pentru a-i motiva. Altii insista pe disciplina riguroasa, pentru a-i determina sa fie sociabili si increzatori. De cele mai multe ori insa, copiii invata din greseli.

Ce este attachment parenting (atasament securizant)

Termenul de "atasament securizant" (in engleza, "attachment parenting"), introdus de pediatrul american William Sears, pledeaza pentru legatura emotionala dintre parinti si copii. Cu cat aceasta legatura este mai puternica, cu atat copiii au mai multe sanse sa devina siguri pe ei, independenti si empatici. Atasamentul securizant si increderea pe care copiii o dezvolta fata de parintii lor ar putea sta la baza formarii unor relatii armonioase, mai tarziu, in viata adulta, ajutand la dezvoltarea unei atitudini independente.

Copiii cauta in mod instinctiv o figura de care sa se ataseze, pentru a se simti in siguranta atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional. Aceasta forma de atasament securizant ar avea ca rezultat o incredere sporita a copilului in adult. Copiii care nu au parte de o astfel de ingrijire, ar fi mai predispusi la implicarea in relatii toxice mai tarziu in viata, riscand sa sufere de nesiguranta, lipsa de empatie, accese de furie si tulburari de atasament.

Attachment parenting: cele 8 principii ale atasamentului securizant

Atunci cand esti atent la nevoile copilului si ii oferi mereu sustinerea emotionala si intelegerea de care are nevoie, copilul sa va simti in siguranta, iubit si apreciat si va avea o dezvoltare psiho-emotionala armonioasa. Iata care sunt cele 8 principii care stau la baza teoriei atasamentului securizant:

1. Pregateste-te sa devii mama

Elimina gandurile si sentimentele negative legate de sarcina. Gandirea pozitiva te va ajuta sa te simti mult mai pregatita emotional pentru "meseria" de mama.

2. Hraneste copilul cu dragoste si respect

Atunci cand iti alaptezi copilul la san, ii transmiti un sentiment de siguranta care va consolida legatura voastra afectiva. Totodata, ii confirmi celui mic ca il asculti, il intelegi si ii indeplinesti nevoile.

3. Raspunde-i cu blandete si arata-i ca il iei in serios

Emotiile pe care le afiseaza un copil, inclusiv crizele de plans repetate, reprezinta eforturi reale de comunicare. Ele trebuie luate in serios si intelese. Pedepsele si respingerea comportamentelor nedorite nu prezinta niciun beneficiu.

4. Imbratiseaza-ti copilul cat mai des

Imbratisarile, purtatul bebelusului in marsupiu si baitele impreuna cu cel mic reprezinta forme de contact fizic intre parinte si copil. Ele promoveaza atasamentul, atingerea frecventa si sensibilitatea parintilor fata de nevoile copiilor, intarind relatia dintre acestia.

5. Implica-te in ingrijirea copilului pe timpul noptii

Co-sleeping-ul, sau dormitul in aceeasi camera cu bebelusul, iti permite sa raspunzi imediat nevoilor bebelusului. Unii parinti aleg chiar sa doarma in acelasi pat cu bebelusul, insa medicii pediatri nu recomanda aceasta practica, deoarece poate creste riscul de moarte subita la bebelusi.

Pe de alta parte, sustinatorii teoriei atasamentului securizant nu neaga importanta nevoii de intimitate a parintilor si somnul de calitate.

6. Ingrijeste-ti copilul constant cu dragoste

Prin acest principiu se intelege prezenta aproape constanta a unui parinte langa copil, chiar si atunci cand trebuie sa iesi la plimbare sau in oras. Copiii mai mici de 2 ani si jumatate nu ar trebui sa petreaca mai mult de 20 de ore pe saptamana in compania bonelor, la gradinita sau la cresa.

7. Practica disciplinarea pozitiva

Comportamentul pozitiv se poate modela prin redirectionarea atentiei. De exemplu, atunci cand copilul are un tantrum, arata-i ca ii intelegi supararea si fa-l sa inteleaga ca ii esti alaturi. Incearca sa il iei in brate, daca si el accepta, si lasa-l sa se descarce, asigurandu-l tot timpul ca esti langa el si il iubesti.

8. Pastreaza echilibrul intre viata personala si cea de familie

Este foarte important sa gasesti un echilibru intre cresterea si educarea copiilor, intretinerea casniciei si nevoile emotionale ale fiecaruia. Ofera copiilor tai sprijin ori de cate ori au nevoie, promovand un stil de viata sanatos, pentru a preveni supra incarcarea si extenuarea.

Critici la adresa attachment parenting-ului (atasamentul securizant)

Nimeni nu poate nega faptul ca legatura emotionala stransa dintre parinte si copil este un lucru pozitiv. Exista, insa, si reversul medaliei. Combatantii teoriei atasamentului securizant reclama faptul ca cercetarea timpurie s-a bazat pe studii pe animale. Iata principalele lor contra-argumente:

1. Riscul de moarte subita

Dormitul in acelasi pat cu bebelusul a fost asociat cu o incidenta mai mare a sindromului mortii subite a sugarului. Cei care sustin teoria atasamentului securizant incearca sa minimizeze acest risc, prin introducerea unor reguli pentru impartirea patului in siguranta.

2. Experientele de viata modifica tipul de atasamant

Cercetarile recente au aratat ca abilitatea de a forma atasamente sanatoase si intime este afectata de presiunea colegilor, de relatiile de la scoala, de intalniri si de casatorie, precum si de experientele din copilaria timpurie.

3. Teoria nu este adaptata timpurilor moderne

Teoria atasamentului securizant a aparut la jumatatea secolului trecut, inainte de aparitia bonelor. In prezent, tot mai multi parinti sunt nevoiti sa apeleze la un baby-sitter din cauza joburilor solicitante si a altor obligatii. Criticii considera ca se impune o actualizare a teoriei, care sa reflecte realitatea in schimbare.

4. Parinti prea stresati, copii prea dependenti

O atentie prea mare acordata starii de spirit sau toanelor copilului poate genera o dependenta exagerata a copilului fata de parinte. In plus, parintii pot deveni foarte stresati atunci cand au de-a face cu tantrumuri repetate. Mai rau, copilul poate invata sa-si manipuleze parintii bine-intentionati si sa-i agreseze.

5. Lipsa bazelor stiintifice

Sustinatorii modelului "attachment parenting" ridica problema copiilor care sufera in lipsa unui atasament securizant, oferind ca exemplu cazurile de tulburare reactiva de atasament (RAD). Psihiatrii sustin, insa, ca aceasta tulburare apare ca rezultat al neglijarii fizice si emotionale foarte mari. Chiar si asa, problemele de atasament pot fi remediate cu ajutorul terapiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia parinte copil Parenting Parenting pozitiv

Articole recomandate

Citeste si despre